You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Namaz kılmamak engelliye de günah

-İKRA-
[Resim: EngelsizCami1.jpg]
Ülkemizde 8,5 milyon civarında zihinsel ve fiziksel engelli bulunuyor.
İstihdam edilerek, sosyal projeler üretilerek bir nebze de olsa yaşamları kolaylaşıyor.

Lakin küçüklükten itibaren birtakım sebeplerden dolayı dinlerini öğrenme ve yaşama hususunda zorluklar yaşıyorlar. Bu faktörlerin başında onların sadece bakımıyla ilgilenilmesi geliyor. Aile fertleri çocuğunun kişisel bakımına ve eğitimine o kadar çok odaklanıyor ki dini mevzuları öğretmeyi ihmal edebiliyor. Bazıları da farz ibadetleri öğretmeye çalışıyor ancak zorlandıkları, sabredemedikleri için çok çabuk pes ediyor.

Kimi aileler ve çevrelerde de “Dini vecibelerini yerine getirmese de olur. Ona günah olmaz.” algısı var maalesef. Öyle ki geçtiğimiz haftalarda bir arkadaşın muhabbet esnasında anlattığı bir olay tam da bu durumu özetliyor:

Bebeklikte geçirdiği bir hastalık sebebiyle elleri ve kollarını kullanamayan delikanlı, sağlığı elverdiği müddetçe dini vazifelerini yapıyordur. Hatta o gün oruçludur. Komşularından biri -haşa- “Allah neyini düzgün verdi ki oruç tutuyorsun!” der. Halbuki bizi nimetleriyle karşılıksız lütuflandıran Rabb’imiz, dini yükümlülükten sadece akil baliğ olmayanlar ve akli melekelerini yitiren engellileri muaf tutuyor.

Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Yenibaş, kişinin engellilik durumuna göre ibadetlerini yapması gerektiğini belirtiyor. Örneğin bir kimsenin ayakta durmasını engelleyen bir rahatsızlığı varsa namazı oturarak kılmalı. Ebeveynler ‘çocuğum engelli’ diyerek bu sorumluluğu üzerinden atmamalı.

Z. Kaçmaz
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
...
RE: Namaz kılmamak engelliye de günah
Namaza engel yoktur, insan yeter ki namaz kılmak istesin
Allah Razı Olsun Zehan

“Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
Kimi aileler ve çevrelerde de “Dini vecibelerini yerine getirmese de olur. Ona günah olmaz.” algısı var maalesef.

bu durum kesinlikle bizim toplumuzda bulunmaktadır.

Halbuki bizi nimetleriyle karşılıksız lütuflandıran Rabb’imiz, dini yükümlülükten sadece akil baliğ olmayanlar ve akli melekelerini yitiren engellileri muaf tutuyor.

bu da şüphesiz dogrudur..bir ayet vardı bu konu ile ilgili şuan hatırlamıyorum ama tam olarak bu konu üzerinedir.

güzel bir konuya deginmişssinz emeginize saglık...
ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Evet sevgili Zehan, Allah hiç bir şekilde mükellef olmuş birinden namazı kaldırmıyor..namaz bir iş değil, bilakis kişinin Rabbine yönelip orada ruhunu rabbine sunup sükünete erdiği bir kapı, Allah bu kapıyı hiç bir şekilde hiç bir kuluna kapatmak istemiyor.. namaza çağırırken"nasıl olursanız olun benim kapım size açık" demek istiyor adeta....Burada şahit olduğum bir şeyi anlatmak istiyorum..Haziranın 70 derece sıcağında kâbenin 7 defa tavaf'ı ile her bir say'ı 400 metre olup bunun 7 defa tekrar edilecek olması , bu vazifenin zorluğunu anlatmaya yeter .. bu zorluklara rağmen kabe etrafında tavaf eden öyle kişilere şahit oldum ki orada birini görürdüm Allah onun boyunu hem yaklaşık yarım metre vermiş, üstelikkocaman kamburu sırtında bir yük,onun yanında birde bir ayağı diğerinden daha kısa, adeta yerde sürüklenircesine gözyaşlarına boğulmuş bir şekilde tavafına devam eden bir insan gördüm, gözleri görmeyen ağma olup bülbül gibi kuran okuyarak Rabbine derin tefekkürü yüzünden okunan tavaf eden başka birini gördüm..sedyesinde bir deri bir kemik kalmış tavaf esnasında rabbine kavuşmak istediği belli olup hemen ölüverecekmiş gibi duran serumu kolunda tavaf eden başkabirini gördüm...Hiç bir şikayet emaresi yoktu üzerlerin de ..Namaz Oruç Hac Zekat, Rabbin kulalrını davet ettiği münadiler ve her biri başka bir cennetin kapısı adeta .insan her durumda ve halde o kapıya koşup yetişmek ister değil mi?

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 05-12-2014, Saat:04:16 PM, Düzenleyen: Gül-i Cennet.
-İKRA-
Allah sizlerden de razı olsun,
katkılarınız için teşekkür ederim.
Güi-i Cennet, ne mutlu ki mübarek diyarlara gitmişsin. gülücük
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.