You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Namaz ile ilgili soru

Namaz ile ilgili soru

Yeni Üye
Namaz ile ilgili soru
Merhaba arkadaşlar, ben ne zaman ki yanlıştan döndüm, Allah'a iman ettim, hayatımda herşey pozitif gitmeye başladı, gönlümde ne varsa sanki gizli bir el onu bana uzattı, ailemle aramın düzelmesini istedim, kapılarını bana açtılar, arkadaş çevremden tiksindim, eski arkadaşlarım mesaj atmaya başladı ki bunlar camii alışkanlığı bile olan gençler. Etrafımda ne kadar zinakar kız varsa hepsini sildim, hayatımda resmen huzur başladı, alkolü ve sigarayı bıraktım bırakalı sağlığım düzelmeye başladı ki ben bunları nasıl bu kadar kolay bırakabildiğimi bile anlayamadım, ben ki sabırsız asi ve sinirli birisi, sabırlı sakin ve iyi huylu olmaya başladım ve bunu sadece ben değil etrafımda ki herkes fark ediyor. Ben bu pozitiflikleri kaybetmek istemiyorum, ve bu yüzden Allah'a olan namaz borcumu ödemek istiyorum, ancak şöyle bir sorunum var ki haftalarca iki kolumda dövme sildirme tedavisi nedeniyle sargılı kalacak ve kollarımı bükemiyorum bile göğsümde de olduğu için iyice hareketlerim kısıtlandı, sargılardan ve ağrıdan hareket etmiyorlar. Ben nasıl namaz kılmalıyım? Ve hayatımda ki bu olumlu gelişmeler için nasıl şükredebilirim, Allah rızası için neler yapabilirim?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Im Not NormaL
RE: Namaz ile ilgili soru
ALLAHA hamdolsun sana hidayet nasip etmiş
Kim Allah´tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu ihsan eder. Ve ona beklemediği yerden rızık verir. Kim Allah´a güvenirse O, ona yeter. Şüphesiz Allah, emrini yerine getirendir. Allah her şey için bir ölçü koymuştur. ( talak 2 )

Aslında bu ayet senin şuan için de bulunduğun durumu çok net.şekilde açıklıyor

Bir hasta takatine göre namaz kılmakla mükellef olur. Mesela, ayakta durmaya asla gücü yetmeyen veya ayakta durması hastalığın uzamasına veya artmasına sebep olcağı anlaşılan bir hasta oturarak namaz kılar." Görüldüğü gibi oturmak daha güzel olur ama sandalyede kılmanın da bir zararı yoktur.

Ayakta durmak namazın farzlarından biridir ki, buna kıyam diyoruz. Bu nedenle ayakta durmaya gücü yeten birinin ayakta durmadan kıldığı namaz olmaz.

Ancak rahatsızlığı olan ve ayakta duramayan veya rahat oturamayan birisi oturarak veya ayakta durmadan namazını kılabilir.
Kişi yaslanmadan namaz kılmayacak derecede hasta veya yaşlı ise yaslanarak namaz kılabilir. Gücü yeten birisinin bunu yapması mekruhtur.
Efendimiz (sav) Hazretleri nafileleri deve üzerinde kılmış, farzları da yerde kılmaya dikkat göstermiş; ancak yerde kılmak mümkün olmadığı takdirde deve üzerinde kılınacağına işarette bulunmuştur.

Yerin çamur olması, kafilenin beklememesi, binek hayvanın huysuz olup kaçması.. gibi durumlar yere inmemeye özür olarak gösterilmiştir.

Bu noktadan bakılınca yerde oturmakta veya ayakta durmada zorlanan birisinin sandalyede namaz kılmasının bir sakıncası olmadığı söylenebilir.

Namaz kılarken huzurlu olmak da çok önemlidir. Eğer otururken ızdırap çekiyorsa, sandalyede daha rahat edecekse, sandalyede oturarak namaz kılabilir.

Sandalyede namaz kılacağı vakit ima ile kılar.

İmâ, namazda rükû ve secde yerine başla işaret etmektir. Bu şekilde namaz kılan kişi rükû için başı biraz eğer, secde için ise rükûdan biraz daha fazla eğer. Secdede başını yere koyamayan kimsenin, bir şeyi başına kaldırarak ona secde etmesi caiz değildir. Böyle kişi imâ ile namaz kılar. Oturarak namaz kılamayan, sırt üstü yattığı yerde imâ eder. Bir kişi ayakta durmaya gücü yettiği halde, rüku ve secdeye gücü yetmiyorsa, ayakta veya oturarak imâ edebilir; ancak oturarak imâ etmesi daha uygundur. Kaş veya göz ile ima ederek namaz kılınmaz. Başı ile ima etmeye gücü yetmeyen kimsenin namaz kılması gerekmez.

Allah yar ve yardimcimiz olsun
La ilahe illallah
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
Ayakta durabiliyorum ancak kollarımı omuz hizasından fazla kaldıramıyorum ve kesinlikle eğilemiyorum. Hayatımda daha önce de hiç namaz kılmadım, en iyisi bir imamdan yardım almak diye düşünüyorum. Camii ye giden arkadaşlarımdan rica edeceğim. Yardımınız için teşekkürler gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
abdest alırken sargılı kısmı yıkamaz ya da mesh vermezsin kalan kısmı ile abdestini alırsın. namaza gelince kasten terk etmiş olduğun namazlar için tevbe edersin bunları tekrar kılmanı emreden bir ayet ya da hadis yoktur. hareket kısıtlamaların için de aynı şekilde gücün yettiği kadar yapabildiklerini yaparsın. Allah subhanehu ve teala ancak gücümüz yettiğince emirlerini yerine getirmemizi emretmiştir.
tavsiye olarak iyi bir kuran meali ve sahih hadis kitaplarını çokça okumanı salık veririm.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Kalemşör insanlara cevap vermeden önce Hanefi,Şâfi,Hambeli, yada Maliki olmadıgını ZAHİRİ olduğunu söyle kardeşim..Eğer buna dikkat etmessen cevapların silinecek...

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.