İnkar etmenin hükmü nedir ?
Senedin ravileri tüm tabakalarında,aklın yalan üzere söz birliği edebileceklerine ihtimal veremeyeceği kadar kalabalık olursa bu hadise ‘Mütevatir’ denir.
Yani mütevatir hadis ; yalan üzere birleşmeleri mümkün olmayacak kadar kalabalık bir ravi topluluğundan,kendileri gibi bir topluluğa aktararak günümüze ulaştırdığı hadislere ‘mütevatir’ denir.
Tariften anlaşıldığı üzere bir haberin mütevatir olması için 4 şart aranı.
1 – Haber kalabalık raviler tarafından rivayet edilecek. [Belirli bir sayı ile sınırlanmamaktatır.]
2 – Söz konusu kalabalık,senedin tüm tabakalarında olacaktır. [Yani ; bir kalabalık,kendileri gibi bir kalabalığa aktarmalıdır]
3 – Akıl ve adet ravilerin yalan üzerinde sözbirliği etmiş olabileceklerine ihtimal vermeyecek.Bu ise,ravilerin değişik millet ve mezheplerden veya değişik memleketlerden olması gibi bir araya gelip anlaşma ihtimaline meydan vermeyecek faktörlerle olur.
4 – Ravilerin haberleri hisse dayanacak.Bu ise ancak ‘gördüm,işittim’ gibi hisse dayalı ifadeleri kullanarak rivayet etmekle olur.
Mütevatir Hadis’in Hükmü
Tabi ki yukarıda ki 4 şarttan sonra açıkça görülüyor ki mütevatir hadis ; ‘kat’î’dir.’
Kişi ; mütevatir habere iman etmeli ve tasdik etmelidir.İnkarı insanı kafir eder.
Mütevatir Hadise Misal : “Her kim kasten benim adıma söz uydurursa cehennemde oturacağı yeri hazırlasın’ hadis-i şerifi’dir.Bu hadis-i yaklaşık yetmiş küsür sahabi rivayet etmiştir. [Teysiru Mustalahil Hadis ; sh.20]
sul-ü Hadis – İmam Birgivi – Tercüme : Talha ALP
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..