You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Müteşabihin Peşine gidenler

هل أنا حقاً أنا ؟
Allah Azze ve Celle şöyle buyurmuştur:

"Size Kitab'ı indiren O'dur, O'nun (Kur'an'ın) bazı âyetleri muhkemdir ki, bunlar kitab'ın esasıdır. Diğerleri de müteşâbihtir. Kalplerinde eğrilik olanlar, fitne çıkarmak ve onu tevil etmek için ondaki müteşabih âyetlerin peşine düşerler. Halbuki onun tevilini ancak Allah bilir.” (Al-i İmran 7)

―Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'e "Sana Kitab'ı indiren O'dur. Onun bazı âyetleri muhkemdir..." âyeti hakkında soru soruldu. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
―Bu Kitab'ın müteşabih âyetleri hakkında tartışanları gördüğünüz zaman işte Allah'ın (kalplerinde eğrilik olanlar diye) isimlendirdiği kimseler bunlardır ve bunlardan sakınınız."

Buhari (4548); Müslim (2665); Tirmizi (2996); Ebu Dâvud (4598)
Bunu ilk beğenen sen ol.
94 Model İnsan
RE: Müteşabihin Peşine gidenler
Bilgi için teşekkürler. Allah razı olsun, inşallah...
UNUTMA!

Omuzlarında taşıdığın iki kameraman hayatını filme almakta;

Ve yaptıkların, yarın dev ekranda...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
'' Halbuki onun tevilini ancak Allah bilir '' , alimim diyenler neden yorum yapıyorlar o zaman ? onun tevilini Allah bilir diyorsa , o zaman kuran Allah kelamı olduğuna göre onun tevilini kuranda arayacağız , eğerki onun açıklamasını bulamıyorsak orda duracağız , Allah bilir deyip geçeğiz , tonlarca tevil kitapları , yorum kitapları var dünyada , tevilini Allah bilir diyorsa o zaman insanların yaptığı yorum ney , onlarda kuran ayetinin tevilini kuranda arayacak o zaman , çünkü Allah bilir tevilini ? ör : ehli sünnetin büyük bölümü diyorki kuran yaratılmamıştır diyor , bende diyorum , kuranda buna dair bilgi varmı ? yaratılmıştırda demiyor , yaratılmamıştırda demiyor , eeee neden böyle bir fikir atıyorlar ortaya , o zaman bilmiyoruz deyip Allah bilir deyip geçmeleri gerekmiyor mu ? eğerki bu konuda bilgi yoksa kuranda ? Allah ın bildirmediği şey hakkında yorum yapmak ne kadar doğru ? açıklamasını Allah vermediyse buna dair delil yoksa , o zaman olmayan şeye yorum yapmak , tevil yapmak doğru olmaz değilmi , ne diyor kuran Allah kelamıdır diyor , evet Allah kelamı , fakat başka bilgi veriyormu ? delili varmı ? yaratılmış , yaratılmamaış gibi ? o zaman susuyoruz Allah kelamdır diyoruz ve susmamız gerekmezmi , Allah ın bildirmedği şey hakkında susmak lazım. Sorunların çıkış sebebi hep tevildedir , yorumdadır , bende tevilden ve yorumdan uzağım o zaman , ne diyorsa Allah odur , Allah açıklamışsa odur , açıklamamışsa susarım , bundan gayrı olana Allah katından diyenden beriyim .
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 14-06-2013, Saat:05:11 PM, Düzenleyen: e2828.
هل أنا حقاً أنا ؟
yazmaya ne çok vaktim var ne de öğrenme isteğinden ziyade gelişigüzel itirazı kendisine menhec edinen birisi gördüğm zaman yazma isteğim var... yine de 'belki' diyor kısaca söylüyorum, tevil hermenötik yaklaşımlar islam dini açısından bir hüccet ifade etmez... bu farklı bir mesele fakat mezkur ayete gelince bu ayetin devamı şöyle:وَالرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ يَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ كُلٌّ مِّنْ عِندِ رَبِّنَا وَمَا يَذَّكَّرُ إِلاَّ أُوْلُواْ الألْبَابِ İlimde derinleşenler ise: "Biz ona inandık, tümü Rabbimizin katındandır" derler. burası iki şekilde okunabilir, şöyle wawı atıf edatı alıp bunu ilimde rusuh sahiplarinede hamledebiliriz. mana şöyle olur bunu Allah başka kimse bilmez fakat tırnak içinde ilim sahipleride bilebilir.. teknik olarak bu mümkin bu zirveye ulaşmanın cehdidir.. ben böyle inanıyorum şüphesiz herşeyin doğrusunu ''o'' bilir..
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
elmayla armutu karıştırdığın için devamlı fikir değiştiriyorsun. neye itiraz ettiğini ya da neyi savunduğunu iyi bilmeli insan. müteşabihin olma nedeni, hakkında tafsil olan bir nassın olmamasıdır. mesela harfler, nass olmadığı için müteşabihtir; bu yüzden ben böyle inanıyorum dedim, ibadetlerle ilgili ya da ahkamla ilgili ayetler müteşabih olmaz..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 15-06-2013, Saat:03:18 PM, Düzenleyen: kalemşör.
هل أنا حقاً أنا ؟
gözüne mi arzedelim diyorum ki zaten bazı nassların tafsili olan bir nass olmadığı için bazı nasslar müteşabih oluyor.. birinin görüp görmemesi değil işte örnek verdim huruf hakkında bir nass yok ki birinin göremediğini diğeri görsün1
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.