1- Bir güne başlarken yapılacak ilk ve en güzel dua BESMELE çekerek kalkmaktır
Güne Allah(cc)’ın izni ile başlamaktır yani
2- Tuvalete girerken: “Eûzü billahi minel hubsi ve habais” (Manası: “Allah(cc)’ın adıyla, Allah(cc)ım, her türlü pislikten ve pis olan şeylerden(erkek ve dişi şeytanların şerrinden) sana sığınırım”) (İbni Mace, Teharet: 9)
3- Tuvaletten çıkınca: "Elhamdü lillâhillezî ezhebe annel ezâ ve aafâanii min zâlik"
(Mânâsı: "Hamd olsun O Allâh'a ki, bizden ezâyı giderdi ve ondan beni kurtardı")
Bu duâyı okumaya devam edenler idrar ve abdest yollarında hastalık görmezler
Helâ ve hamama sol ayakla girilir, sağ ayakla çıkılır Eve ve câmiye ise sağ ayakla girilir, sol ayakla çıkılır
4- Namaz Namaz, içinde birçok duayı içinde bulunduran bir ibadettir Onun için Kur’an-ı Kerim’de namaz “ Salat” ismiyle geçer ve dua demektir
5- Kahvaltı yapacaksınız Besmele ile başlamalı ve yemek duası ile bitirmelisiniz Yemek duasını önceki yazılarımızdan “ Yemekteyiz ve sofra adabı” başlığına bakınız
6- Evden işinize, okula ya da çarşıya çıkacaksınız Kalabalıklar içerisinde her tip insan bulunur Bunların kötülüğünden emin olmak için öncelikle Besmele ile önce sağ ayağınızı atarak çıkınız Sonra da on bir defa Kureyş (Liilâfi) suresini okuyunuz Dönerken de aynı miktarda okuyunuz
7- İşinize vardınız Esnaf iseniz, anahtarınızı besmele çekerek çeviriniz Öğrenci iseniz, kitabınızı besmele ile açınız Sonra da şu duayı okuyunuz: “Rabbi yessir ve la tüassir Rabbi temmim bil hayr” (Manası: Rabbim! Kolaylaştır ve zorlukları gideriver Rabbim hayırlı bir şekilde tamamlamamı nasip et”)
Öğrenciler ayrıca şu duayı da devamlı okumalıdırlar: “Alllahüme zidnî ilmen ve fehmen ve elhıknî bissâlihîn” (Manası: Allah’ım! İlmimi ve anlayışımı artır ve beni salih kullarının arasına kat)
8- Yatarken : Yatmadan önce yatağın üstünde kıbleye karşı diz üstü oturunuz Dua için ellerinizi bitişik olarak kaldırırınız ve 1 Fatiha, 3 İhlas, 3 Felak ve 3 Nas suresi okuyup avuç içlerine huu diye üfleyiniz Sonra da ellerinizle vücudunuzun her tarafına sürünüz
9- Yatağa girince: "Allâahümme bismike emüütü ve ahyâa" (Mânâsı: "Allâh'ım! İsminle ölür, isminle dirilirim")
10- Korkulu rüya görüldüğünde: Korkulu bir rüya gören kimse, rüyanın çıkmaması için "Hüvellâhüllezî" âyetinden başlayıp Haşir sûresi'nin sonuna kadar okuduktan sonra bir Fâtiha, onbir ihlâs-ı şerîf okuyup Peygamberimizin ruhuna hediye ederek, "Ya Rabbi, eğer gördüğüm şu rüya hayır ise hayrında dâim, şer ise hayra çevir” demelidir
Hayırlı bir rüyanın da çabuk çıkması için, yine 1 Fâtiha, 11 İhlâs-ı şerîf okunup, Resûlüllah Efendimize hediye edilmelidir
11- Nazar, hased vb her türlü zarardan ve şeytanın vesvesesinden korunmak için:
E’ûzü bi-kelimâtillâhittâmmati min şerri külli şeytânın ve hâmmatin ve min şerri külli aynin lâmmetin
Bu duâ her sabâh ve akşam üç def’a okunup kendi üzerine veyâ yanındakilerin üzerine üflenirse, inşaallah göz değmesinden ve şeytânların ve hayvanların zararından korur
12- Aksırma Esmasında :
Aksıran kimsenin; “Elhamdulilllah” (“Allah(cc)’a hamd olsun”) demesi, onu işiten kimsenin de: “Yerhamukeallah” (“Allah(cc) sana merhamet etsin”) demesi gerekir Aksıran kişi, yanında “Yerhamukeallah” denildiğini duyunca: ”Yehdina ve yehdikumullah ” (“ Allah(cc) bize ve size hidayet versin”) veya, “Yehdikumullahu ve yuslihu balekum” “Allah(cc), sizi doğru yola yöneltsin ve işlerinizi düzeltsin” demelidir (Buhari, Edep: 125)
13- Bir istek için: Çok önemli bir isteği olan kimse sabah namazından önce kalkar, abdestini alır ve kıbleye dönerek oturur Önce aşağıda yazdığım seyyidü’l istiğfar duasını yedi kere okur Gözyaşları ile Alllah’tan affolunmayı ister sonra da bildiği salavat-ı şerifeleri (Salat-ı münciye, Fethiye ve nariye gibi) birer kere okur Buna devam eden imse Allah’ın izni ile hayırlı isteklerine kavuşur
Seyyidü’l istiğfar duası
"Allahumme ente Rabbi la ilahe illa ente halekteni ve ena abduke ve ena ala ahdike ve vadike mestatatu , euzu bike min şerri ma sana'tu , ebu'u leke binimetike aleyye ve ebu'u bizenbi feğfir li feinnehu la yeğfiruz'zunube illa ente"
(Yâ Allah! Sen benim Rabbimsin Senden başka ilâh yoktur Beni sen yarattın ve ben senin kulunum Ve ben îman ve ubûdiyyetimde gücüm yettiği kadar senin ahd ü misâkın üzereyim Yâ Rabbi! Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım: Ve senin bana ihsan etdiğin nimetleri ikrar ve i'tirâf ederim Kendi kusur ve günâhlarımı da ikrar ve i'tirâf ederim Yâ Rabb! Sen beni afv ü mağfiret eyle Zîra senden başkası günâhları afv ü mağfiret edemez)
![[Resim: sigpic2959_12.gif]](http://www.mecazen.com/signaturepics/sigpic2959_12.gif)