You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Mimar Sinan'ın bir sırrı daha çıktı

Mihrimah Sultan Cami'ndeki onarım çalışmaları, Mimar Sinan'ın bir mühendislik sırrını daha ortaya çıkardı.

Mimar Sinan'ın, Kanuni Sultan Süleyman'ın kızına aşkını anlatmak için yaptığı Mihrimah Sultan Camii'nin 10 yıldır süren bakım ve onarım çalışmaları sırasında, ünlü mimarın bir mühendislik sırrı daha gün yüzüne çıktı.

Yeni Şafak gazetesinden Abdullah Yıldırım imzalı haber Mimar Sinan'ın
dehasını bir kez daha göstermesi açısından çok çarpıcı bir örnek.
Caminin etrafında yüzden fazla kuyu tespit edildi
1999'daki Gölcük depreminde gördüğü hasar nedeniyle restorasyon
çalışmaları süren caminin etrafında yüzden fazla kuyu bulunduğu
tespit edildi.

Zemindeki su dengesi

uzmanlar Mimar Sinan'ın, eski İstanbul'un en yüksek tepesine inşa ettiği camiinin zeminindeki su dengesini sağlamak için temelin etrafına kuyular açtığını,
böylece temeli korumaya aldığını belirledi. Mihrimah Sultan adına

16. yüzyılda inşa edilen Mihrimah Sultan Camii, dönemin üç padişahına mimarbaşılık yapan ve hala birçok eserinde kullandığı mühendislik tekniği sırrını koruyan Mimar Sinan tarafından Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan adına 1562-1565 tarihleri arasında inşa edildi.
Yenilendi

1998 yılında restorasyon programına alınan caminin rölöve, restorasyon, restitüsyon ve temel güçlendirme projeleri hazırlanarak, onay için ilgili koruma kuruluna sunuldu. 2007'de çıkan onayın ardından restorasyon için gerekli olan hasarlı minarenin yeniden yapılması tamamlanarak cami tepeden tırnağa yenilendi.
BENİ SANA BAĞLAYAN YOLLARIM ÇETİN
TAŞIDIGIM KOR ATEŞSIN AVUÇLARIMDA
DAĞLAR BİLE DAYANMADI AĞIRDIR YÜKÜM
YÜREK YÜREK ÇİLE ÇİLE ZOR BIR ZAMANDA
YANGIN YANGIN BÜYÜTTÜGÜM UMUDUM SENSİN .
Bunu ilk beğenen sen ol.
köyün delisi
RE: Mimar Sinan'ın bir sırrı daha çıktı
yunanların etkisinde kalmamak mümkün mü? :D
tabi olayın şu boyutunu atlamazsak;
birçok şeyi yunanlar mısırdan araklamışlardır. tabi bunu birçoğu bilmez
ilk çağda felsefe yunanlarla başlayınca, her işin başı da düşünmek olduğuna göre sanat da felsefeden kopamadığına göre "yunan" havasından nem kapmamak olanaksız.
hem mimar sinanın yunan etkisinde kalıp kalmadığına dair net bir durum yok, sanat yorumlanabilen bir olgudur.
ayrıca da YUNANLI değil YUNAN olacak bacanak :D
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör

bacanak yunanlı bıtısık yazılır:D
guvenlı bır kaynaktan aldıgım habere gore yunanlıların etkısınde kalıp itikadı bozuk olarak öldügü soylenıyor.su an tam hatırlayamıyorum ama ya imamı gazalının ya da ımamı rabbanı nın bır eserınde yazılıdır boyle oldugugülücük ahıret ıle ılgılı bır konuyu yok saymıstı sanırım...en ıyısını Allah bılırgülücük

.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 31-01-2011, Saat:10:13 AM, Düzenleyen: taha yusuf.
köyün delisi
amenna elbette o bilir
ama yunanlı bitişik yazılmaz zaten yunanlı diye bir kelime olamaz. türklü araplı demediğimize göre yunanlı da diyemeyiz, keza aynı hata bulgar göçmeni demekle de yapılmaktadır :D bulgaristan göçmeni olacak. annadın mı elvadım otur sıfır :D
Bunu ilk beğenen sen ol.
köyün delisi
ne demek her zaman (;
PEAH!

“Somali'de, 90 günde, 29.000'den fazla çocuk açlıktan öldü. Mübarek Ramazan ayında son altmış yılın en büyük kuraklığını yaşayan Afrika ülkelerine 5 TL. yardım etmek için bir kısa mesaj atabilirsiniz:

Afrika yaz 5601 (Türkiye Diyanet Vakfı)
Afrika yaz 2868 (Türk Kızılayı)
Afrika yaz 3072 (İHH- İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı)..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.