Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Mezhepler Olmalı mıdır?
Mezhepler Olmalı mıdır?
-Kur’anda sabah namazının farzının iki, akşamınkinin üç, öğle, ikindi ve yatsının farzının ise dört rekat olduğuna rastladın mı?
- Peki bunları kimden öğrendiniz?
Peki Kur’anda kırk koyunda bir koyun, şu kadar devede şu kadar, şu kadar paraya şu kadar dirhem zekat düştüğüne rastladın mı?
- Öyleyse bunları kimden öğrendiniz?
Hac suresinde (Eski evi) Kabe’yi tavaf etsinler âyetini okumadınız mı? Peki orada Kabe’yi yedi defa tavaf edin diye bir ifadeye rastladınız mı?
- Allahü teâlânın Kur’anda şöyle buyurduğunu duymadınız mı? Peygamber size neyi verdiyse onu alın, size neyi yasakladıysa da ondan kaçının.
Haşr 7
Bir âyet-i kerime meali: Size, âyetlerimizi okuyacak, sizi her kötülükten arıtacak, size kitabı ve hikmeti öğretecek ve bilmediklerinizi bildirecek aranızdan, bir resul gönderdik. Bakara 151
İmam-ı Şafii hazretleri, ..Bu âyetteki hikmetten maksat, Resulullahın sünnetidir. Önce Kur’an zikredilmiş, peşinden hikmet bildirilmiştir.. buyuruyor.
Kur’an-ı kerim açıklamasız öğrenilseydi, Peygamber efendimize, tebliğ et yeter denilirdi, ayrıca açıkla denmezdi. Halbuki, açıklanması da emredilmiştir.
İki ayet meali şöyledir:
Kur’anı insanlara açıklayasın diye sana indirdik.
Nahl 44
Biz bu Kitabı, hakkında ihtilafa düştükleri şeyi insanlara açıklayasın ve iman eden bir kavme de hidayet ve rahmet olsun diye sana indirdik.
Nahl 64
Bu âyet-i kerimeler, açıklamayı gerektiren âyetlerin bulunduğunu gösterdiği gibi, bunu açıklamaya Resulullah efendimizin yetkisi olduğunu da göstermektedir.
Kur’an-ı kerimde her bilgi açık değildir. Peygamber efendimiz bunları vahiy ile öğrenmiş ve ümmetine bildirmiştir.
İki hadis-i şerif meali de şöyledir:
Bana Kur’anın misli kadar daha hüküm verildi. (İ. Ahmed)
Cebrail aleyhisselam, Kur’an ile beraber açıklaması olan sünneti de getirdi. [Darimi]
Sünnet bize Kur'ândaki icmalleri bildirmeseydi, âlimlerden hiçbiri, fıkıhdaki sular ve abdest bahislerindeki hükümleri çıkaramaz, sabah namazının farzının iki, öğle, ikindi ve yatsının farzlarının dört, akşam namazının farzının üç olduğunu, bilemezdi.
Aynı şekilde hiçbir kimse kıbleye dönüldükte yapılan düâda, iftitahda ne söyleneceğini bilemezdi. Tekbîrin nasıl olduğunu, rükû' ve sücûd tesbihlerini, ta'dili erkânı, teşehhüde oturdukta ne okunacağını bilemezdi.
Aynı şekilde bayram namazlarının nasıl kılınacağını, ay ve güneş tutulması namazlarını, cenaze, yağmur duası namazları gibi daha çok şeyleri kimse bilemezdi.
Bunun gibi, zekâtın nisabını, orucun ve haccın şartlarını, alış veriş, nikâh, yaralama, kadılık ve fıkhın diğer bâblarının hüküm ve esaslarını bilen olmazdı.
Mehazlar:
1. İmam-ı Süyuti, Miftahu'l-cenne fi'l-ihticac bi's-sunne (Sünnetin İslamdaki Yeri), Rağbet Yayınları, İst. (Tercüme: Doç Dr. Enbiya Yıldırım)
2. İmam-ı Şarani, Mizan-ül Kübra (Dört Hak Mezhebin Büyük Fıkıh Kitabı), Berekat Yayınevi, İst. (Tercüme: A. Faruk Meyan).
Rabbimiz gerçekleri görmeyi nasip etsin inşaallah.
Karşı gösterilen tavırlarda bir şey yok, lakin İslam 'ı yalnızca Kuran 'dan anlayamaz, yaşayamazsın. Anladığını zannettiğin kadarına da Kuran ve Sünneti yaşıyorum diyemezsin.
Günlük beş vakitte yapılan namaz çağrısının beşine de iştirakiniz var mı.? Ramazan orucunu ne zaman ve kaç adet tutuyorsunuz.? Öğrenmek maksatlı..
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi