You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

mezhep bilgisi hk. tavsiye....??

Acemi Üye
Ben namaz kılmayı ve oruç tutmayı ailemden öğrendim.
Bir de evde bulunan Türkçe kuranı kerimi okumamı
istediler, en çok onu okudum....
Evde mezhepten bahsedildiğini pek hatırlamıyorum.
Hangi mezhebe bağlı olduğumu da bilmiyorum....
Bir mezhebe bağlı olmak gerekli midir.. ?
Gerekli ise hangi mezhebe bağlanmalıyım...??

Arkadaşlar bilgi verirlerse çok iyi olur.....
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 26-04-2013, Saat:06:07 PM, Düzenleyen: necmettin.
General
RE: mezhep bilgisi hk. tavsiye....??
mezhepler müçtehid alimlerin içtihadlarının birleştirilip sistemleştirilmesi ve yaygınlaşması ile mezhep haline gelmiş bu adı almışlardır. mutlak manada mezheplerin dediklerini takip edip kurandan ve sahih sünnetten uzak durmak caiz değildir. delillerini öğrenmeniz koşulu ile bir mezhebi takip edebilirsiniz, fakat aslolan mezheplerin içindeki hataları gördükçe o hataları bırakıp doğru olan ile amel etmektir. doğru da şüphesiz ki kuran ve sünnettir. kendinizde ilmi manada bir yeterlilik yok ise bir müçtehidin içtihadlarını kuran ve sünnetten delilleriyle birlikte içeren bir fıkıh ilmihalini takip edebilirsiniz, fakat bu bir farz değil ruhsattır ve başta dediğim gibi kurana ve sünnete ters düşen mezhep hükümlerine taassub etmek caiz değildir.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Administrator
Bu sohbette fayda göreceksiniz eminim.

[video=youtube]watch?v=7AQKZx-57fg[/video]

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 26-04-2013, Saat:06:21 PM, Düzenleyen: Sükut.
Acemi Üye
Sükut kardeşin verdiği videodan pek bir şey anlamadım 4 mezhep var diyor, birbirinden farklı hükümler var diyor, bunlar
teferruat diyor. Teferruat ancak yine de farklı....

Karadamlalar kardeş ise :

mutlak manada mezheplerin dediklerini takip edip kurandan ve sahih sünnetten uzak durmak caiz değildir.

Bu ifadeden bir mezhebe girmenin mecburiyet olup olmadığını tam olarak anlayamadım.

Ancak kardeşin dediğine uydum Hanefi mezhebi ilmihalini okudum..
Okuduğuma da pişman oldum.
Okuyunca bu güne kadar kıldığım namazlardan şüphe duymaya başladım....
Keşke okumasaydım ,bin pişman oldum.
Beni rahatsız etmekten başka faydasını görmedim
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Bu arada bir şey daha öğrendim...
Sükut kardeşin verdiği videoda, hoca hanefi mezhebini kuran
kişinin imamı azam olduğunu söylüyor,
İmam azam hakkında okuduğum bir yazıda ise Hanefi mezhebini
imamı azamın kurmadığı bu mezhepten haberinin bile olmadığı,
imamı azamın vefatından çok sonra bu mezhebin kurulduğu
yazıyor...
Hangisi doğru , onu da bilemedim....
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
mezhepleri imamlar kurmamıştır. "mezhep kuralım insanlar taklid etsin" amaçlı bir şey yoktur. 4 mezhep imamı olarak da anılan zatlar, ki müçtehidlerdir, kendi içtihadlarını aktarmışlar bu konuda dersler vermiş ve ünleri de yayılmıştır. bu kimseler kendilerine mutlak şekilde bağlanılıp "ebu hanife dediyse doğrudur" gibi bir tavır gösterilmesini kabul etmemişlerdir, ebu hanifeden ve başka imamlardan "delilimi bilmeden fetvama uymak caiz değildir" sözü nakledilir.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
uygulanan islami hüküm mü varki mezhebe tabii olmanın keyfiyetinden bahsedelim. bu topraklarda islamın hukumleri mahzun... uygulayabileceğimiz bir abdest, namaz kalmış... bu da zaten müslümanalar arasında çok ihtilaflı olan bir mesele değil bir kaç teferruatı var..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
tarihsel olarak yanlış bilgileri olmuş olabilir. mezhep imamları kendi görüşlerini mezhepleştirme amacı gütse idi pek çok fetvalarına başta öğrencileri muhalefet etmezlerdi. ebu hanifenin yüzlerce fetvasına imam muhammed ve imam ebu yusuf muhalefet etmişlerdir, ki bu imamlar onun talebeleri olan müçtehidlerdir. demek istediğim dini olarak fazla bilginiz yok ise bir mezhebin fetvalarını kuran ve sünnetten delilleriyle öğrenip ona uymanızda bir beis yoktur ki kalemşör abinin dediği gibi abdest namazdaki teferruat olan şeylerdeki ihtilaflar yazar genelde. helal-haram mevzusunda 4 mezhebin nadir bazı konular dışında aralarında ayrılık bulunmaz.

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.