You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Melekler ölür mü? Azrail (as) in en son kendi canını alacağı doğru mu?

Üye
Değerli Kardeşimiz;

Melekler de ruh sahibidir. Bu bakımdan her can sahibi gibi onlar da ölümü tadacaktır.

Azrail (as) canlı varlıkların ruhunu kabzetmekle görevlidir. Bütün insanların ve can sahiplerinin ruhlarını Allahın izniyle kabzettikten sonra Allahın emriyle kendi ruhunuda kabzedecektir. En son kendi ruhunu kabzederken bir çığlık atar ki, narasının sadası gökleri geçip, yerlere gider. Şu halde her can, ölümü tadacaktır. Azrail (as) a ruhları kabzetme görevini tevdi etmiştir. Bu Allahın takdiridir.

Marifetname - Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri
Selam ve dua ile...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Cvp: Melekler ölür mü? Azrail (as) in en son kendi canını alacağı doğru mu?
Mikail (a.s) görevi nedir?

--------------------------------------------------------------------------------

Değerli Kardeşimiz;

Hz. Mikâil, dört büyük melekten biridir. Tabiat olaylarına, insanlara, hayvanlara ve bitkilere, rızka ve yağmura nezaret eden melektir.

Kurân-ı Kerimde adı bir yerde zikredilir: “Kim Allah’a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrâil’e ve Mikâil’e düşman olursa bilsin ki, Allah da inkârcı kâfirlerin düşmanıdır.” (Bakara Sûresi, 2:98)

Hayal edemeyeceğimiz kadar geniş olan göklerde hayat olup olmadığı meselesi, pek çok insanın zihnini meşgul eder. “Semavat, meleklerin birer menzili, birer tayyaresi, birer mescidi” şeklîndeki tesbit, meseleyi halletmektedir. Evet, şu küçük dünyamızda hiçbir yeri canlılardan boş bırakmayan İlâhî kudret, elbette o koca semayı boş bırakmamıştır. Melekler ve ruhaniler, sema ülkesinin sakinleridir.

Melekler,

• Alem sarayının seyircileri,
• Kâinat kitabının mütalacıları,
• Saltanat-ı rububiyetin dellalları,
• Kâinattaki hayırlı işlerdeki kânunların temsilcileri, nazırlarıdırlar.

İşte bunlardan biri olan Mikail a.s,

“Rezzakiyet arşının hamelesinden” olup, yeryüzü tarlasında ekilen İlâhî san’atlara Cenab-ı Hakk’ın havliyle, kuvvetiyle, hesabıyla, emriyle umumi bir nazır, umum çiftçi-misal meleklerin reisidir.

Peygamber Efendimiz Mikail a.s ile bir çok kez görüşmüştür. Bedir Savaşı ve Miraç Mucizesinde görüşmeleri gibi. (Buharî, Mağâzî: 18, Libas: 24; Müslim, Fedâil: 46, 47, no. 2306; Kadı Iyâz, eş-Şifâ, 1:361)
Selam ve dua ile...

EMEĞİ GEÇEN ABİMİZDEN ALLAH C.C. RAZI OLSUN
****ALINTI***
hâyâlci
azrail23
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: Melekler ölür mü? Azrail (as) in en son kendi canını alacağı doğru mu?
selamun aleykum ve rahmetullahi ve berakatuhu

meleklerin ölümü ile ilgili bir ayet veya hadisi şerif bildiğim kadarıyla yok. her nefis ölümü tadacaktır ayet-i beyyinatı melekleri kapsamaz şeklinde düşünüyorum. zira meleklerin nefsi bizim anladığımız şekilde değildir.

ALLAH teala şehitler için onlar ölüdürler demeyin onlar rableri katlarında rızıklanmaktadır der. bu açıdan meleklerin bizim açımızdan ölümlü olacağına dair bir ibare veya yaklaşım mümkün gözükmemekte.

işin diğer yönü kul nasıl yaşarsa öyle ölür nasıl ölürse öyle haşrolur şeklinde bir rivayet var. buna göre HZ.AZRAİL aleyhisselatu vesselamın çığlık atarak ölmesi pek anlaşılır bir şey değil.

buradaki halet şeytanın ben insten üstünüm demesi gibi bir şey. bu halde insan kendisine yakıştırmadığı vasfı bir meleğe yakıştırmaya çalışması da islami edebe uygun düşmez diye düşünüyorum.

ALLAH teala bizlerden razı olsun.
Degerli hado77 Kullanicisi Jul 2010 Tarihinden Beri İslami Forum, İslam, İslamiyet
Bunu ilk beğenen sen ol.
BOŞ ÇERÇEVE!
vuvvv bilmiordum bunu Azrail(as) Kendi ruhunudamı kabzedicek Sad
Sükut eyledim, ''Kahrı var'' dediler.
Biraz söyledim, ''Zehri'' var dediler.
Sustum, kahrından susuyor dediler;
Biraz konuştum, zehrini kusuyor dediler...
MEVLANA
.
.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
94 Model İnsan
Bildiğim kadarıyla en son Cebrail as ölümü tadacak.
UNUTMA!

Omuzlarında taşıdığın iki kameraman hayatını filme almakta;

Ve yaptıkların, yarın dev ekranda...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
Meleklerin ruh sahibi olduğuna dair bilgiye kuranda rastlamadım fakat yokta demiyorum varda demiyorum Allah bilir , canları sadece azrailin aldığına dair bilgide yok tekil bahsettiği gibi , hatta çoğul bahseden şöyle ayetler var ;

7 - 37 - Allah'a karşı yalan uyduran veya O'nun ayetlerini yalan sayanlardan daha zalim kim vardır? İşte onlara; kitabdaki payları erişecektir. Nihayet, ''''''' elçilerimiz ''''''''' canlarını almak üzere onlara geldiklerinde; diyeceklerdir ki: Allah'tan başka tapar olduklarınız nerede? Onlar da derler ki: Onlar, bizi bırakıp kaçtılar. Ve onlar, kendi aleyhlerine gerçekten kafir olduklarına şehadet ederler.

14. izâ câet-hum : onlara geldiği zaman
15. rusulu-nâ : resûllerimiz, elçilerimiz <::::::::::::::::::::::::: elçilerimiz diyor .
16. yeteveffevne-hum : onların vefat ettirir
17. kâlû : dediler

6 - 61 -O, kulları üzerinde yegane hakimdir. Ve size, koruyucular yollar. Nihayet herhangi birinize ölüm gelince; '''''''''''' elçilerimiz ''''''''''''' bir eksiklik yapmaksızın onun canını alırlar.

9. izâ câe : geldiği zaman
10. ehade-kum : sizden birisi
11. el mevtu : ölüm
12. teveffet-hu : onu vefat ettirir
13. rusulu-nâ : bizim elçilerimiz <:::::::::::::::::: elçilerimiz diyor .
14. ve hum : ve onlar
15. lâ yuferritûne : kusur etmezler
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 20-03-2013, Saat:02:51 AM, Düzenleyen: e2828.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.