You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Mazeretsiz namaz cem edilir mi?

Forumcu
Abdullah b. Şakîk şöyle dedi:“Bir gün İbni Abbas (Radıyallahu Anhuma) ikindiden sonra güneş batıp yıldızlar ortaya çıkana (yani akşam namazının vakti çıkana) kadar bize hitap etti. İnsanlar:
-Namaz! Namaz! demeye başladılar. Derken Temîm oğullarından biri onun yanına gelip (sözünü) azaltmadan ve (yanından) ayrılmadan:
-Namaz! Namaz! diyordu. Bunun üzerine İbni Abbas:
-Ey anasız kalasıca! Sünneti bana mı öğretiyorsun? dedikten sonra:
-Ben Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ı öğle ile ikindiyi, akşam ile yatsıyı cem ederken (birleştirerek namaz kılarken) gördüm, dedi.

Abdullah b. Şakîk dedi ki:

-Bu sözden dolayı göğsümde bir şeyler (şüpheler) duydum, akabinde Ebu Hureyre (Radıyallahu Anh) ye gelip bunu sordum. O da İbni Abbas’ın sözünü doğruladı.”Müslim 705/57
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Mazeretsiz namaz cem edilir mi?
Namazı cem etme durumu, sebeplere bağlı olarak yapılabilen Akşam ve yatsı arasını, yolculuk, hastalık ve yağmurda cem' etmek bir ruhsattır. Peygamber'den (s.a.v.) rivayet edildiğine göre şöyle buyurmuştur: Allah, masiyetlerin işlenmesini hoş karşılamadığı gibi, ruhsatlarının yerine getirilmesini sever. Başka bir rivayette şöyle buyurmuştur: Azimetlerinin yerine getirilmesini sevdiği gibi, Yine yolculukta kasr yapma hakkında Ondan rivayet edildiğine göre şöyle buyurmuştur: Allah'ın size tasadduk ettiği bir sadakadır, Onun sadakasını kabul ediniz.
Başarı Allah'tandır! Efendimiz Muhammed'e (s.a.v.), âilesine ve sahabesine salât ve selam olsun.

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Yukarda sebepsiz de olabileceğine dair nakil attım hadis Müslim sahih Peygamberin sözü sahabenin sözü
Peki ya sizin sebepli olur sözü kime ait?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye

Zahmet edipte hadisin şerhine baksan, sonra buraya yazsan bizde faydalansak. Ama herzamanki gibi kafana göre yorumla, amel et, itiraz edene bid'atçı de. Söyle söyle korkma, bende sana İmam Nevevi (rh.a)'nin bu hadis hakkındaki sözlerini nakledeyim. Sonra kim bidatçı kim hadis ehli çıksın ortaya..

Hadi bakalım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Her hadisin zahiriyle amel edilmez. Öyle hadisler varki zahiriyle amel edersen sahabelere kafir demek mecburiyetinde kalırsın.

Misal: "Müslümana sövmek fısk, onu öldürmek küfürdür." (Buhari, Müslim)

Bu hadisin zahiriyle amel edilirse, birbiri ile savaşan sahabelere kafir demek gelirki bu ancak cehalettir.

Veya: "İnsanlar arasında iki alışkanlık vardı ki bunlar küfürdür. Soya sövmek ve ölünün arasından ağıt yakmak." (Müslim)

Yine bu hadisin zahiriyle amel edildiği vakit; soya söven ve ölülerin arkasından ağıtlar yakan kişilerin kafir olması gerekir. Bu da aynı şekilde cehalettir. İşte bu sebeple her hadisin zahiriyle amel edilmez. Bu yüzden "Şerhlerini mezhepçilere paylaş hadis bize yeter" iye cevap vermen senin ne kadar cahil birisi olduğunu birkez daha ortaya koyuyor. Her yazında cehaletinin ne kadar vahim olduğunu gösteriyorsun. Sana tavsiyem cahillerden ve bu gibi cahilce sözlerden uzak dur. Bir hadis okuduğunda, geçmiş muteber alimlerden bu hadisin şerhlerine bak. Bak ki, sonradan eyvah etme.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 22-01-2016, Saat:07:52 PM, Düzenleyen: Senusî.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.