You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Lütfen Arkadaşlar Tefsire bakmadan

Profesör
مَا جَعَلَ اللّٰهُ لِرَجُلٍ مِنْ قَلْبَيْنِ ف۪ي جَوْفِه۪ۚ

Allah, bir kişiye iki yürek vermedi....

Lütfen arkadaşlar tefsire hiç bakmadan tamamen kendi düşüncenizle bu ayette ne demek istendiğini yazabilirmisiniz..Tefsire bakanlar lütfen yazmasın..

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Lütfen Arkadaşlar Tefsire bakmadan
Münafıklar kastediliyor.
Bir insan ya inanır ya inanmaz.
İki kalbi yok ki biriyle inanıp diğeriyle inanmasın.

Tefsire hiç bakmadım,
belki de ayetin önü arkası farklı anlam verdiriyor olabilir.
Allah kusurumuzu affetsin.
Allah dileseydi, insanı, kendisine vahyedilenden başkasını yapamayan diğer canlılar gibi yaratır, fikir ayrılığı da olmazdı ! (HUD-118)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
evet ayetin buraya kadar olan kısmında durak var..Başka yorumlarda bekliyorum..

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Basitçe,iki kalp iki can demektir
Bir kişiyi ikinci bir kişi yapmaktan bahsediyor olabilir.
Bir tür benzetme durumu da söz konusu da olabilir.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Bir kalpte iki sevgi olmaz demenin başka bir yoludur. Bu Hazreti İsa Aleyhisselam'ın da zikrettiği bir hadistir. Kendisinin hiç evlenmemiş olması bu düşüncesine bağlanmıştır. Vakti zamanında ben de bu düşüncedeydim ve bu ayeti ve Hz. İsa AS'ın bu sünnetini tatbike riayet ediyordum ancak bir hacı amca bana "evlenmek de sünnettir, Hz. isa'nın sünneti için resulullah'ın sünnetini terk mi edeceksin" dediği için haklı olduğuna kanaat getirip evlenmeye karar vermiştim.

Evet bu ayet, "bir kalp iki sevgiyi taşımaz" manasındaki bir ayettir. Gerçek aşk tektir.

Şimdi onu da araştırdım, "bir kalpte iki sevgi olmaz" ifadesi, İbrahim Ethem Hazretlerinin bir menkıbesinde geçmektedir. Ancak ben bunun Hazreti İsa AS: tarafından da söylendiğini duymuşum, malum bizim eskiler de ilahiyatçıydı ancak yazılı eser bırakmadılar. şimdi yazılı kaynak bulamadım, sonra bakarım. İsevi kaynaklardan da araştırmak lazım. güvenilir diyemesek de hadis hükmünde değerlendirebiliriz, bakacağım sonra bu konuya.

Durağa kadar manası budur ancak duraktan sonrasıyla birleşince tefsirdeki manalara dönüşüyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 30-03-2016, Saat:05:01 PM, Düzenleyen: Allame Reloaded.
Forumcu
Öncelikle haddimiz değil ama tefekkür edecek olursak arkadaşların da dedikleri doğru olabilmekle ki Allah'ın sözlerini açıklamaya denizler mürekkep ağaçlar kağıt olsa yetmez...

Yani demek istediğim hem gerçek manada hem saklı manada yine her ikiside doğru olabilmekle birçok manaya gelebilir ve bu manalarda doğru olabilir.Allah bir sözle birçok hakikati anlatabilir hiç şüphesiz.

1-)Şimdi burda yine Allah'ın insana hakikatte(yani yaratılış itibari ile) kimseye iki kalp vermediği fakat diğer ayetlerle birlikte düşünüldüğünde.Şöyleki Allah yarattıklarımızı bozmayın diyor...şimdi günümüzde canlıların dna'sıyla oynanarak ya da yine Allah'ın haram ettiği ilişkiler,evlilikler ile iki kalpli özürlü insanların doğması bunun insanların kendi ahlaksızlıkları yüzünden bu şekilde cereyan ettiğini(tabi yaradan yine Allah ama O ilk yaratılışı tek kalp ile yaptı,kimseye iki kalb vermedi ama insanlar yaratılanı bozmakla vucuda gelecek iki kalpli canlıların sebebi oldular...yani ahirette kimse neden bu insan iki kalpli doğdu ya da sakat doğdu diyemez.Allah kimseye iki kalp vermedi,insan azgınlığı nedeni ile bu iki kalpli olmayı ya da sakat doğumlar yapmayı hak etti gibi bir çok manaya da gelebilir...

2-)Şimdi yine burdan kalpten murad sevgide olabilir.Allah kimseye iki kalp(sevgi) vermedi...yani dünya ile ahiret nasıl ki yanyana duramıyor ise,Allah'ı seven bir kimse aynı zamanda kötülükleri,ahlaksızlıkları vs. de sevemez.insan tabiatı gereği bundan rahatsız olur kötü birşey yapmışsa rahatsız olur.herkes yaşamıştır zaten.

3-)yine hem hakikatte hem gizli manada bir kalpte iki sevginin olamayacağı anlamında da olabilir...bir insan bir kalp ile ancak bir sevgi içerebilir iki ayrı farklı bir sevgiye gönlünde yer edemez burda bu kalpte tek bir yer var,iki farklı yerde(cismen ve ruhen) iki farklı sevgiyle olamaz manalarında, yani ifade edemiyorum ama anlaşılmıştır umarım.

3-)yine psikolojik manada bir insan hem günah işleyip hem Allah'ı sevdiğini söyleyemez dili söylese bile gerçekte(kalpte) öyle değildir ki günümüzde de birçok pisikolojik vakalar bulunmakta.anlamam ama çift kişilikli,ruhlu mu piskolojide ne derler bilmiyorum ondan işte.Bu insanlar bir tür iylik ve kötülük problemi yaşıyor olabilirler...çünkü Allah kimseye iki kalp vermedi.haliyle ruhsal bozulmalar olur yine bunu da diğer ayetlerle birlikte düşünebiliriz ve çok değişik analizlerde bulunabiliriz.

yani;

yaz yaz,mana ver ver bitmez demiştim daha da çok yazılır ve hepside doğru oluyor ne "hikmet"se asıl düşünülmesi gereken yerde bu bence...

Ellbette en doğrusunu Allah bilir.

31/LOKMÂN-27: Ve eğer arzda (yeryüzünde) bulunan ağaçlar kalem olsaydı ve denizler (mürekkep olsaydı) ve ondan sonra, onun yedi katı daha deniz eklenseydi, Allah’ın kelimeleri tükenmezdi. Muhakkak ki Allah; Azîz’dir (çok yüce), Hakîm’dir (hüküm ve hikmet sahibi).
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
İyi gidiyor, Ayeti anladıkları gibi anlatmaya çalışan kardeşlerden Allah Razı olsun..olabilecek başka yorumlar için bir süre daha beklemeyi düşünüyorum..

Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
yaktın bizi gül-i cennet ablaaaa gülücük))

“Kim bilgisi olmadığı halde Kur’an’la ilgili söz söylerse / Kur’an’ı tefsir ederse, ateşteki /cehennemdeki yerine hazırlansın.” (Tirmizî, bu hadisin hasen ve sahih olduğunu belirtmiştir- Tirmizî, tefsir, 1).

Bu hdisi nasıl anlamalıyız...Kur'an dan kendi kafasına göre hüküm çıkarıp,anlam verip tefsir eden mi kafir olur yoksa

Tefekkür etmekte bir mahzur yoktur heralde,bizim burda yaptığımız tefekkür yani o niyetle idi.

Mektubatta açıklama vardı sanırım okuyalı çok oldu kaçıncı mektuptu hatırlayamıyorum ki icon
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 30-03-2016, Saat:08:59 PM, Düzenleyen: bekkain.
Profesör
Bekkain, isminizin anlamı ne?
konuya biraz daha sabredin lütfen..

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.