You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kurban Kimler Kesemez?

Kurban Kimler Kesemez?

Forumun Uykucu Ninesi
Kurban Kimler Kesemez?
çok güzel Bir konu arkadaşlar lütfen beni bu konuda aydınlatın.
dün gece kurban tartışmamış vardı.
kurbanı kimler kesebilir kimler kesemez?
kimler fakir sıfatına girer ve kurbandan mahrumdur?
kişi kendi şahsına göre fetva verebilir mi?
lüks ihtiyaçlar sınıfına neler girer?
dün bana birisi islamın şartı kişiye göredir.
maddi durumu çok çok iyi olan birine 5 tir dedi.maddi durumu olmayan kıt kanaat geçinen birine 3 tür dedigülücük
bende herkesin kafasına göre fetva veremeyeceğini söyledim.
İslamın şartı herkese 5 tir dedim kişi yer zaman ayırımı olmaz olamaz dedim.
lütfen söyleyin kurbanı kimler kesemez?
ev kirası ödeyen biri kesemez miş?
mutfak banyo tuvalet tadilatı yapıp borca giren biri kurban kesemezmiş.
anne baba kurban kesmezken evlat kesemezmiş miş miş miş............................
[Resim: sems-i-tebrizi-sozleri-ii.jpg]

"Kalk, silkelen, kendine gel. Umutsuzluğa sarılma.
Umutsuzluk şeytandan, ümit etmek ise Allah'tandır."
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumun Uykucu Ninesi
RE: Kurban Kimler Kesemez?
bu konuyla ilgili zaten bugun en yakın cami deki imamla konuşacağım vede o kişileri konuşturacağım.
ama önce sizden bilgi almak istiyorum.

Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Sana birisi dinin hakkında bir şey söylüyorsa delilini sor en azından bu konuda bu görüşleri kim söylemiş diye tekit et.
Gördüğüm kadarı ile konular karıştırılmış.
Öncelikle Kurban kesmenin İslamın Şartı ile bir alakası olmadığını bilmeliyiz. İslamın şartı kişinin İslama girmesini gerektiren ilkeler ve yapılması gereken temel amelleri kapsar.
Kurban kesmek bu temel ilke ve amellerin kapsamına girmez. Maruf Cibril hadisinde bu şart beş olarak bildirilmiştir. Bu 5 şart İslamın temelidir.

Kurban kesmenin hükmü İmamlar arasında ihtilaflıdır. İmam Ebu Hanife bu konuda kendisine hasredilen ayete göre "Fesalli li rabbike venhar" (Rabbin için namaz kıl kurban kes) ''venhar'' kurban kes emir şeklinde geldiği için vacip olduğunu söylemişdir.

İmam Şafii de Kurban kesmeyi bazı hadislerden hareketle ''Sunnet'' olarak tespit etmiştir.

Aslında işin doğrusu bu konuda Hanefi mezhebinin görüşü çok sağlıklı değil çünkü ''venhar'' kelimesi Kurban bayramında kesilen kurban değildir. Ayette geçen kurban kesme emri Peygambere hitaben gelmiştir. Peygamber sallallahu aleyhivessellem de bize bunu farz/vacip kılmamıştır.

Bu durumda kurban kesmek kuvvetli bir sünnettir. Kurban Kesmeyen kimseye ne ceza vermek doğru olur ne de günah işliyor diye itham etmek doğru olur; bilakis bu kuvvetli bir sünnettir, kesen mukafatını alır.

Şu ilke göz önünden çıkarılmamalıdır ki biz Müslümanlarız ve Müslümanlar kurban keser. Eğer gücümüz kurban almaya yetiyorsa kesmeliyiz yetmiyorsa ya da alındığı zaman sıkıntıya düşülecekse bu durumda kesmemeliyiz.

Senin sorduğun soruları anlattıklarım üzerinden düşün cevapları var.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumun Uykucu Ninesi
Allah razı olsun abim.
ama ben anlatamadım bunu işte.
evet ama imkan varken neden kesilmez ki...
eğer Müslümansak ve buda dinimizde varsa ve de yapabilecek durumdaysak neden olmasın ki.
daha rahat yaşamak adına sünnet de olsa farz da olsa yapmıyoruzSad

Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
konu çok güzel cevaplar aydınlatıcı gücü yeten kesmeli demek bence biraz yanlış sünneti uygulamak istiyorsa keser yani zengin olup kesmiyorsa yadırgamamak gerekir diye düşünüyorum. Kesme şartı yok sonuçta.

maddi durumu çok çok iyi olan birine 5 tir dedi.maddi durumu olmayan kıt kanaat geçinen birine 3 tür dedi

buda çok farklı bir nokta diye düşünüyorum bu konunun açılması gerek
geçen özellikle hacca gitmenin bir şart olması gitmeye imkanı olmayanları düşündüğümüzde kafa karıştırıcı bir nokta bilgisi olan arkadaşlar aydınlatırsa çok iyi olur
[Resim: tumblr_msdzly7kWi1st90nio1_500.gif]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumun Uykucu Ninesi
biliyorum abi.ama ben burda boşuna kendimi parçalıyorum.
onlar kararlarını vermişler zaten.biliyordum böyle olacağını.
daha bizi desteklemek yerine yapmayın diyolar.üzgün
daha fazla ısrarım anlamsız olur sanırım.cahile laf anlatmak deveye hendek atlatmaktan zordur.
sağolun yinede.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumun Uykucu Ninesi
şu güzellikleri biliyolarmı acaba?
bilselerde yine bunları diyebilirlermiydi ki..
kurban kesenin mükafatı ne güzel şeyler.
nasıl baş edecem ben bu insanlarla.
hayatımın ta içindeler.kendileri yaşamıyolar banada
yaşatmıyorlar.ezan da okuyor ya Rabbime havale ettim hepsini...

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.