You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kuran-ı Kerimdeki Surelerin Açılımı Ve Yanlış Bilinen Gerçekler Neler Olabilir?

Yeni Üye
Merhabalar forumunuza yeni geldim. Forumunuzu bulmam bazı merak ettiğim konular hakkında cevap ararken oldu. Şu sıralar Kuran-ı Kerim mealini okuyorum. Nedense Kuranda geçen bugüne kadar benim farketmediğim bazı gerçeklerin olduğunu öğrendim. Bunlardan en önemlileri şunlar oldu:
1-Kuranda Hitap şeklinin BİZ (1.Çoğul Şahıs) olarak kullanılması meselesi:
Kuranda çokca peygambere, özellikle Hz.Muhammed'e ve müminlere öğütler verilirken bu öğütler yaradanın 1.ağzından değil, sanki 3. Bir ağızdan veriliyor. Ve genelde "Biz" kelimesi kullanılarak yaradanı da içine alan öğütleyici ayetler var!.
Buradaki Biz, Yaradan ve meleklerini de içine alan bir çoğulluk olabildiği gibi Bazen yaradan yerine meleklerin de konuşuyor hissine kapılabiliniyor okuyan için.

2-İslamın tek gerçek Din Olması meselesi:
Okuduklarımdan Çıkardığım Bir diğer mesele ise; son Kitap olan Kuranı Kerim in geldiği Dinin adının İslam olması. İslam, tek tanrılı, kitaplı ilahi bir din olup Hz. Âdem’den beri gelen hak dinin adıymış... İlahi, tek tanrılı din olan İslama 4 büyük kitap ve peygamber gelmiş: 1-Davut (zebur), 2-Musa(Tevrat), 3-İsa(İncil), 4-Muhammed(Kuran). Ancak zamanla dini topluluklar İslam dinini kendilerine göre yontarak ayrı bir din yaratmışlar. Buradan Hıristiyanlık, Musevilik gibi dinler türemiş.
Bunlar gibi terimler Hz. Muhammed den önce gelen kitaplı peygamberler döneminde kullanılan kavramlar değilmiş. Onların dönemlerinden çok sonra bu kitaplar tahrip edilerek bu kavramlarla ayrı dinler türetilmiş. Hatta Kuran ın iddiasına göre İsa ya ve Musaya gelen kitaplar da Müslümanlığı veya İslamiyeti öğretiyorlarmış. Bu sebeple Bazı Müslüman bilgine göre, "önceki ilâhî menşeli dinlerin de İslâm olarak anılması mümkündür."
Onlara göre;Kur'ân-ı Kerîm'de bu anlayışı destekleyen birçok âyet var:
Hz. İsa (as)'ın havarilerinin cevabının "Şahit ol ki bizler Müslümanlarız" şeklinde ifade edilmesi, Hz. İbrahim (as) hakkında "O hanîf bir Müslümandı" "O sîze daha önce de bunda da 'Müslümanlar' adını verdi" şeklinde genel bir nitelendirilmeye yer verilmesi bunlara örnektir, kanaatindedirler. "Buradan anlaşılıyor ki İslam tek ve gerçek dinmiş!" Sonuç olarak; bu başlık altında Kuranı Kerimdeki ayet ve surelerden çıkardığım sonuçları aktarmak istedim. Bilmem bu yazımı okuyan arkadaşların bu meselelere cevapları ne olur? Bu forumdan beklentim bu gibi meselelere cevap alabileceğim bir forum olması. Şimdiden vereceğiniz cevaplar için teşekkürler.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
RE: Kuran-ı Kerimdeki Surelerin Açılımı Ve Yanlış Bilinen Gerçekler Neler Olabilir?
1. Ayetlerin bir kısmında "biz" çoğul "ben" tekil kullanılmasının iki nedeni olabilir.
Birincisi; saygın konuşmalarda örneğin öğretmen ile konuştuğumuzda ona "siz" diye hitap ederiz. Bazen kendimiz ile ilgili konuştuğumuzda kendimize "ben" yerine "biz" diyoruz.
Örneğin
"biz de biliyoruz".
Derken "ben de biliyorum" demiş oluyoruz.

Yani Ayetlerde 'biz" kelimesi "ben deniz" anlamında geçmekte.

Örnek;
"Bir de kendi yaratılışını unutarak bize bir örnek getirdi. Dedi ki: "Çürümüşlerken kemikleri kim diriltecek?" Yasin 78

İkincisi; Allah Teala bizzat yaptığı şeylerde "ben", melekler yada diğer varlıklara havale ettiği yada işine ortak ettiği konularda ise "biz" tabirini kullanır.

Örnek;
"Hani, Mûsâ kavmi için su dilemişti. Biz de, "Asanı kayaya vur" demiştik, böylece kayadan on iki pınar fışkırmış, her boy kendi su alacağı pınarı bilmişti. "Allah'ın rızkından yiyin, için. Yalnız, yeryüzünde bozgunculuk yaparak fesat çıkarmayın" demiştik." Bakara 60

Burada Musa peygambere asasını taşa vurmasını söyleyen Allah'tan aldığı emir ile Cebrail melektir.

"Ancak tövbe edip durumlarını düzeltenler ve gerçeği açıkça ortaya koyanlar (lanetlenmekten) kurtulmuşlardır. Çünkü ben onların tövbelerini kabul ederim. Zira ben tövbeleri çok kabul edenim, çok merhamet edenim." Bakara 160

Burada Yüce Allah bizzat kendisinden bahsediyor. Tevbeleri O'ndan başka kimse kabul edemez.

"Ey iman eden kullarım! Şüphesiz ki benim arzım (yeryüzü) geniştir. O halde ancak bana kulluk edin." Ankebut 56

Yeryüzünün yegane sahibi Yüce Allah'tır. Bu yüzden tekil ifade geçiyor.

Birinci sorunuzun cevabı budur. En doğrusunu Yüce Allah bilir.

2. Burada sorudan çok cevap gibi yazmışsınız. Yazdıklarınız Islam'a göre doğrudur.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
RE: Kuran-ı Kerimdeki Surelerin Açılımı Ve Yanlış Bilinen Gerçekler Neler Olabilir?
Aydınlattığınız için teşekkürler. İnşallah Kuran-ı Kerim mealini okumayı bitirdiğimde daha başka takıldığım konularda da yardımcı olursanız sevinirim. Şimdilik Sağlıcakla.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Meal değil de tefsir okumanızı tavsiye ederim.
En azından veciz tefsir okuyun. İki üç ciltlik olabilir.
Salt meal okuyarak anlamak çok güç.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.