You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kur'an ve bilimsel zihin

Kur'an ve bilimsel zihin

General
RE: Kur'an ve bilimsel zihin
Akik,
şu dediğine Kur'an'dan delilin var mı ?

"...lmi bâtından habersiz olanlar, tasavvuf kitaplarını okuyunca, âriflerin sözlerini küfür ve sapıklık sanıyorlar. Anlamadıkları marifet bilgilerine inanmayıp tasavvuf büyüklerine dil uzatıyorlar. Bâtın bilgilerine inanmayan dinimizin sırlarına inanmamış olur. Böyle kimse bid’at ehli ve sapıktır. (Abdülgani Nablusi)..."
Allah dileseydi, insanı, kendisine vahyedilenden başkasını yapamayan diğer canlılar gibi yaratır, fikir ayrılığı da olmazdı ! (HUD-118)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Ubeyb bin Ka'b şöyle buyurmuştur: "Bir gün camide bulunduğum bir sırada adamın biri geldi ve Kur'an okudu. Ben onun okumasını beğenmedim. Başka bir adam gelerek yine Kur'an okudu. Onun kıraatı önceki adamın kıraatı gibi değildi. Namazlarımızı bitirdikten sonra hepimiz Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) yanına gittik.
Ben dedim ki: "Ya Resûlallah! Bu Kur'an okudu, ben onun okumasını beğenmedim. Bu da okudu daha çok beğendim. Peygamber Efendimiz (s.a.v) ikisine de Kur'an okuyun buyurdu. Onlar Kur'an okudular, ikisinin kıraatını da güzel buldu. O zaman nefsime, önce okuyan kişinin okuması yanlış geldi. Cahiliye buğzu kalbime geldi. Peygamber Efendimiz (s.a.v) kalbime vurdu ve bende şiddetli bir terleme oldu. Sanki Allah-u Zülcelâl'in tecelliyatını görüyor gibi oldum ve o düşünce benden gitti.(Müslim)

○Derken kullarımızdan bir kul buldular ki, biz Ona indîmizden (Hakikatini yaşatan) bir rahmet vermiş ve yine Onda ledünnümüzden (Tecelli-i sıfat olarak tahakkuk etme {mardiye} şuuru) ilim açığa çıkarmıştık (KEHF-65)

○Ve yakîn sana gelinceye kadar Rabbine ibadet et. (Hicr Suresi, 99)

○Sonunda yakîn (kesin bir gerçek olan ölüm) gelip bize çattı.(Müddesir Suresi, 47)

○Sonra onu, gerçekten yakîn gözüyle (Ayne'l Yakîn) görmüş olacaksınız. (Tekasür Suresi, 7)

○O, Evveldir, Ahirdir, Zahirdir, Batındır. O, her şeyi bilendir (57/HADİD-3)

○Ve insanlardan öylesi de vardır ki, ne bir ilme ve ne bir rehbere ve ne de aydınlatan bir kitaba sahip olmaksızın Allah hakkında mücalede bulunur.” (Hac 8)

○Peygamber, size ne verirse alın onu ve neden vazgeçmenizi emrederse vazgeçin ondan ve çekinin

Son ayet hadislerdeki hükmü kabul etmediğinden paylaşıldı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Verdiğin ayetlerde bir GİZEM / SIR göremedim.
Aşağıda yazdığına delil bu ayetler mi ?

...Bâtın bilgilerine inanmayan dinimizin sırlarına inanmamış olur. Böyle kimse bid’at ehli ve sapıktır. (Abdülgani Nablusi)...
Allah dileseydi, insanı, kendisine vahyedilenden başkasını yapamayan diğer canlılar gibi yaratır, fikir ayrılığı da olmazdı ! (HUD-118)
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Evreni anlamada matematiğin
bu kadar önemli bir rolü olabileceğini
insanlık tarihinin birçok dönemindeki birçok medeniyet takdir edememiştir.

Diğer taraftan Kuran metniyle zihni şekillenen biri açısından
evrenin matematiksel yapıda olması hiç de şaşırtıcı değildir.
Zira Kuran’ın içinde
matematikle doğa arasında ilişki kurduran ayetler mevcuttur.

"Güneş ve Ay bir hesaba bağlıdır." RAHMAN 5

"Allah onların yaptıklarını tümüyle kuşatmıştır
ve her şeyi sayıyla tespit etmiştir."
CİN 28
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Kuran’daki bu ifadeler
“evreni anlamada matematik önemlidir” ön kabulünü desteklemektedir.

Ayrıca Kuran’da birçok ayette geçen Arapça “kader” kelimesinin
temel anlamlarından biri ölçüye bağlı olmaktır.
“Ölçü” (kader) kelimesinin geçtiği ayetlere şu iki ayet örnektir:

Gerçekten de her şeyi bir ölçü ile yarattık.58
KAMER 49

Biz gökten bir ölçü ile su indirdik ve onu yeryüzünde
yerleştirdik. Onu gidermeye de gücümüz elbette
yeter.59

MUMİNUN 18
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Kuran’ın evrende matematiksel bir ölçü olduğuna işaret eden ayetleri,
gözlemsel verilerin anlaşılmasında ve ifade edilmesinde
bilim açısından çok merkezi bir yeri olan matematiğe önem vermeyi desteklemektedir.

Kuran, dünyadaki pratik sonuçlarından bağımsız olarak bu ön kabulü desteklemektedir.

Günümüzde ise matematiğin kullanımının teknoloji üretmede ve hayatı
kolaylaştırmadaki pratik faydalarına tarihin hiçbir döneminde olunmadığı kadar tanık olunduğu için
“evreni anlamada matematik önemlidir” ön kabulünü
zihninde bulundurmayan bilim insanı yok gibidir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.