Kızımız lise ikinici sınıfta..
Teneffüslerde, bahçedeki bankta tek başına derinlere dalmış otururken, geçen hafta öğretmeni tarafından farkedimesi onun hayatını kurtardı..
İstanbul’un ünlü kolejlerinden birinde orta halli bir ailenin burslu okuyan kızı B…., okulun en başarılı öğrencilerinden.. Arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle uyum içerisinde olan genç kızın son günlerdeki durgunluğu rehber öğretmeninin dikkatini çekti..
Bir gün teneffüs de, tek başına otururken gördüğü B’nin usulca yanına sokuldu ve ona dikkatli sorular sormaya başladı..
Duydukları karşısında şoke olan rehber öğretmen, durumu idareye haber verdi.. Okul müdürü aileyi hemen görüşmeye çağırdı..
Sonrasını rehber öğretmen şöyle anlattı;
-Kızımız çok güzel ve başarılı bir öğrenci. Son günlerde pek bir dalgın görüyordum. Bir gün koridorda çarpıştık.. Bile bile üzerinize gelen bir araba gibiydi.. Beni görmemesi imkansızdı.. Bana bakarken bana çarpması ilginç gelmişti..
Teneffüslerini kolladım.. Uzaktan takip ettim, gözlemledim.. Çoğunlukla dalgındı. Yalnız kalmak ister gibi bir hali, bir şeylerden kaçış durumu vardı sanki..
O gün ilk kez yanına yaklaşıp konuşmaya karar verdiğimde, endişeliydim. Ya konuşmazsa..?
Daha çok savunmaya geçebilir, kendini daha çok kapatabilirdi.. Bu gibi durumlarda çok dikkatli ve doğru zaman önemlidir..
Bir katil, bir suçlu gibi düşünün.. Farkedilir ve itiraf etmek istemez ise, daha çok kapanacak ve kendini daha iyi gizleyecektir.
Çocuklar ergenlik döneminde benliklerini, ruhsal durumlarını saklanmayı çok iyi bilirler.. Bu yüzden aileler çok şey kaçırırlar o dönemlerde...
Herkes uyuyacaktı, o odasında soyunacaktı..
Rehber öğretmen, öğrenci B’nin, yeni bir sosyal platform olan Periscope’da tuzağa düşürüldüğünü söylüyor..
Bu yeni medya aracı, videolu yayın yapan yeni bir ağ.. Özellikle ünlüler ve gazeteciler arasında yaygın kullanılıyor.. Hızla da yayılıyor.. Üstelik yasal yaptırımı da yok..
Ünlülerin periscope yayınlarına özenen kızımız, kendine Periscope’de bir hesap açıyor..
Geceleri ailesi uyurken o odasına kapanıyormuş ve telefonuyla kendini çekip yayınlıyormuş..
Çocuk istismarcılarının, pedofililerin yeni üreme yeri olan Periscope’de kısa sürede takipçileri olmuş..
Bunlardan biri, B ile yakın irtibat kurup tüm bilgilerine ulaşmış..
Bir süre sonra, ailesine söylemekle tehdit edip soyunmaya, o görüntüleri de periscope yayınlamaya zorlamış..
‘İşte tam bu noktada yakaladık sorunu Allah’dan.. Çünkü o gün kızımızın anlattığına göre, tacizcinin kendisine tanıdığı son günmüş..
Belki de kızımızla o gün konuşup olaya müdahele etmeseydik çok kötü sonuçlar yaşanacaktı.’ diyen rehber öğretmene göre sosyal medya çağında yaşanan ergenlik döneminin, telafisinin mümkün olmayan sonuçlar doğurabildiği yönünde..
Eski yıllarda, bizim 70’li jenerasyonumuzdaki gibi kolay atlatılamayacak kadar tehlikeli boyutlarda yaşandığını söylüyor.. Bu ve benzeri kayıt altına alınan görüntülü tacizler çocuklarımızın tüm hayatını etkiliyor.. Bazen de intiharlara sebep olabiliyor..
En acı olanı da aile hiçbir zaman çocuğunun neden intihar ettiğini öğrenemiyor.. Kayıtlara ‘BUNALIM SONUCU İNTİHAR’ olarak geçiyor.’
Bu ara ağırlık verdiğim eğitim ve çocuk yazılarıma gelen maillerden biri de yine aynı tehlikeye temas ediyor..
Yurtdışından öğretmen bir okuyucum gönderdiği mailde Periscope’daki tehlikeden söz etmiş.. 13-15 yaşındaki öğrencilerin takipçilerinin çoğunluğunun Türk olduğunu gördüğünde utandığını belirtmiş..
Periscope yurtdışında daha yaygın. Türkiye’de ise, birkaç aylık mazisi var. Buna rağmen öğrenci evlerinden iğrenç yayınlar yapıldığı da gelen haberler arasında..
Hani adamın biri reklam vermiş; ‘Sosyal medyada 35 yıllık tecrübe diye’ Bu öyle bir şey olmasa da henüz, kısa sürede yaygınlaşacağa benziyor..
Aileler çocuklarını dinlemezlerse, çocuklar kendilerini dinleyecek biri bulduğunda, düşünmeden ona gidecekler. Hiç kuşkunuz olmasın!..
Filiz AKGÜN