You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kiraya verme hususunda

Kiraya verme hususunda

Yeni Üye
Kiraya verme hususunda
n bir apart almak istiyorum. Bu aparti kiralayacagim kişilerin zina yapabilme ihtimalleri olabiliyor. Ögrenciler ve farklı kişiler içeride yanlis ve haram işler yapabilirler? Ben kiracilarin isleyecegi gunahlardan mesul tutulur muyum? Boyle kişilere kiraya vermem caiz midir?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Kiraya verme hususunda
Bir Müslüman'ın gayri Müslim’e evini kiraya vermesinde mahzur yoktur velev ki o gayri Müslim o evde şarap içip putlara tapsın. Çünkü Müslüman o evi oturmak için vermiştir. Eğer o evde şarap satarsa o zaman mani olunur. (Fetavel hindiye c.4 s. 499/450)

kıyas ile...

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 14-08-2014, Saat:05:32 PM, Düzenleyen: Gül-i Cennet.
Yeni Üye
Yani kiraya verebilirim ve içeride işlenecek olan gunahlardan mesul tutulmak doğru mu anlamisim
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 14-08-2014, Saat:05:57 PM, Düzenleyen: Zehan.
Profesör
siz evi onların oturması için veriyrosunuz orada işlenecek günahı bilemessiniz..orada putata tapcak olsalar farketmez...onlar o evi bu iş için kiralamıyorlar çünkü... eğer açıktan günah bir eylem için kiralayacak olsalar buna müsade edemessiniz.. orayı kiralayacak olan kişi belkide Rabbine yakaracaktır bunu bilemessiniz, çünkü siz evi oturmaları için veriyorsunuz. niyetiniz ve ticaretiniz onların o evde oturmaları yolundadır. anlaşma bu şekilde gerçekleşmiştir....ihtimaller üzerine hareket edemessiniz..

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 14-08-2014, Saat:05:55 PM, Düzenleyen: Gül-i Cennet.
Profesör
şöyle ki, kiraya verecek kişi"evimi sana içerde put imal etmen için kiraya veriyroum "dese caiz değildir...

Ama eğer o evde oturmaları için veriyrosa ve içerde günah işleniyrosaki, günah işlenmeyen bir ev ben bilmiyorum gülücük böyle bir ticaret caizdir..

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
arkadaşlar pek bir bilgim yoktur benim ancak

bence bir müslüman evini kiralarken bu tarz şeylerden kimse emin olamaz tabii ancak biraz kiraya vereceği kişinin kendisine güven vermesi gerekir bence

ve bu tür haram şeylerin yasandığını öğrendiği anda da bence lişkisin kesmesi lazım

çünkü günahta yardımlaşmayın ayeti var

…Hem iyilik ve takvâ üzerine yardımlaşın, günah ve düşmanlık üzerine ise yardımlaşmayın, hem Allah’tan sakının! Şüphe yok ki Allah, azâbı çok şiddetli olandır.” (Maide, 2)

bu tür durumlardan haberdar olunduğu anda bu ayete göre o kiracıyı çıkartması gerekir bence

çünkü o evi o adama kiraya verererek o kişinin günah işlemesine yardım ve yataklık ediyorsun tabiri caizse
AKLI YETEN GÖRDÜGÜNE İNANIR
YÜREGİ YETEN GÖRMEDİGİNE

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 14-08-2014, Saat:06:01 PM, Düzenleyen: Z4F3R_.
Profesör
Satmış olduğu malın şerde kullanılacağını bildiği halde o malı satabilir mi ? Mesela satılan bir silah ile adam öldürüleceğini bildiği halde satmasının hükmü nedir? Eğer satılan malın kendisi isyanda kullanılacaksa onu satmak tahrimen mekruhtur. Haram gibi günahtır. Mesela kumar aletlerini dansöz kıyafetini ve fitne zamanında veya adam öldüreceğini bildiği kimseye silah satmak gibi. Eğer satılan malın kendisi ile günah işlenmeyip imalattan sonra onunla günah işlenecekse bu kimseye o malı satmakta beis yoktur. Mesela kumar aleti yapacak kimseye ağaç, dansöz kıyafeti yapacak kişiye kumaş ve şarap yapacak kişiye üzüm satmak gibi. Bu durumda günah o şeyleri imalatta kullanıp günah işlenecek hale getirenin olur. (Hidaye c.4 s.94)

Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
Bulunduğum yerde apartı alıp onlara verdiğinizde kendileri işletip size aylık kira veren kişiler mevcut böyle kişilere apartı verebilir miyim? Bu adamların buldukları kiracılardan ben meshuliyet duyar mıyım?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
orada günah işleneceğini biliyorsanız böyle şeylere tenezül edilmese iyidir.. en iyi kazanç içinde şüpe olmayan temiz helal kazançtır..Allah kendi dininde hassas olanlara yardım eder ...

müslümana günah işlenecek yerlerdeki günahları el ile dil ile düzeltmesi emrolunmuşken ,bu tür yerlerin oluşumuna dolaylı yollardan imkan sağlamak yakışıkalmaz..

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.