You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

General
RE: Kalemşöre Soru
Tirmizi Menakıb 31'e bakın. Ya da Nesai Cuma 30

Kısaca manası şu: ... Rasulullah minberden indi onları kucağına aldı ve minbere oturttu ve şöyle buyurdu: Allah ne doğru söylemiş "Mallarınız ve ve çocuklarınız ancak bir imtihan vasıtasıdır.

Hadisin yerine internetten bakmıştım . Yine yanıltmış beni. Zaten internetten bir şey bakılmaz dini açıdan. Her şey yanlış yazılıyor.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 22-04-2016, Saat:04:32 PM, Düzenleyen: ibni-mesud.
General
Müteşeddid ve diğer isimler bir türlü ezberleyemedim bunları ya ben gülücük Sıkı hadisçi,orta hadisçi vs.diye tanımlıyorum ben gülücük

Bu metin için ne gibi münakaşa var ki? Yani bunun zıddını söyleyen ne var ki şaz olacak?

Ayrıca bu forumun misyonu belli. Şevahid yerine şahidi var deseniz nasıl olur? Yani herkesin anlayacağı şekilde bir isim varken neden Arapça kelimeleri kullanıyorsunuz? Bu forum üst seviye insanlara hitap etmek için yok, avam için var. Bu konudaki tavsiyeme uyup uymamak size kalmış artık.

Tirmizinin hasen garip ya da hasen sahih garip gibi ıstılahları kesin değil ki.Kendisi bizzat açıklamıyor ne anlama geldiğini. Daha sonraki gelenler yorumlamaya çalışmışlar. Yani şunu demek istiyorum: Hasen garip yorumunu herkes aynı mı yapmış? (ben bilmiyorum tam olarak çünkü)
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Konu(hadis usulu) ilim talebelerine muteallik olduğu için onların bu ıstılahları fıkh etmesi gerekir. Her ilmin kendine özgü ıstılahları vardır ve onların muhafaza edilmesi gerekir. Ayrıca türkçe karşılıkları tam olarak onların yerini tutmaz. Fakat amele yönelik bir konu ise ya da fetva soruluyorsa ya da din öğretiliyorsa burada kolay bir dil kullanılabilir. Diye düşünüyorum yine de daha dikkatli kelimeler kullanmaya çalışırım.

Mezkur hadise gelince şaz gibi ya da münkerlik gibi bir durumu yok. Bilakis sair nasslar da bu manaya muvafakat ediyor.

Tirmizi bu tabirleri ile neyi kast ettiğini söylememiştir fakat bu tabirle belirttiği hadislerin senetlerini incelendiğinde tariklerinin zayıf olduğu fakat bununla birlikte şahidleri olduğu da görülüyor.
Bu hasen ligayrihi meselesin de zahiriler, selefilerden ve cumhurdan farklı düşünüyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Doğrudur tamam haklısınız. O zaman şöyle orta yol bulalım. Yine siz Arapça ıstılahları kullanın ama parantez içine Türkçe karşılığını yazın.

Kimisine göre hasen kimisine göre sahih. Bu durumda fetva nasıl verilir. Kim baz alınacak bu gibi durumlarda?

Atıyorum bayram namazı tekbir sayısı konusunda 1.rekatta 3 tekbir vardır hadisine Nesai zayıf dedi, Darekutnı sahih dedi. Aynı şekilde Nesai 1.rekatta 7 tekbir vardır hadisine sahih dedi, Darekutni zayıf dedi. Kimi baz alacağız? Birisine göre sika olan ravi diğerine göre zayıf olabiliyor. Nasıl bir yol izlenmeli bu konuda?
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.