Hocalarım, abilerim, ablalaım. Bu sorunun yanıtını ben, imtihan için, Allah bizi sınamak için kainatı yarattı diye biliyorum. Ancak dün bir sitede rastladım, ayet midir hadis midir tam bilmiyorum ama, Hz. Adem ilk arş a baktığında "La ilahe illallah, Muhammeden Rasulullah" yazını görmüş, ve günaha düştüğünde, Muhammed hakkı için beni affet diye yalvarmış. Allah'ta Muhammed'i nerden biliyorsun diye sorunca, yazıyı gördüm demiş hz. Adem. Allah'ın cevabı ise, o olmasaydı kainatı yaratmazdım demiş.(yanlış biliyorsam affedin.) Allah'ın Hz. Muhammedi habib(sevgili), Hz. İbrahimi ise halil(dost) edindiği yazıyordu. Benim sorum, ilk hz. Muhammed'in nurumu yaratılmıştır? Allah'ın Hz. Muhammed'i herşeyi yaratmadan önce sevmesi için, bedene girip yaptığı hayırlı işler doğrultusunda sevmesi gerekmezmi? Dün ben onu okuyunca, kainatın sınama amaçlı değilde, hz. Muhammed'in nur'u için yaratıldığı kanısına vardım. Ama Kur'an'da denemek için yaratıldı yazdığını hatırlıyorum. İşte ben bunun tam şeklini anlamak istiyorum bilen hocalarımızdan abilerimizden ablalarımızdan. Şu işin doğrusu nedir?
Zaten inancımız olmasa, var olmanın anlamı, anlamsızlıktan başka bir anlama gelir miydi?
Dünyada dost ister isen Hazreti Allah yeter,
Mürşid-i kâmil ister isen Hazreti Kur’an yeter,
Delil ister isen Hazreti Muhammed yeter,
Meşgul olmak ister isen ibadet yeter,
İbret almak ister isen ölüm yeter,
Bunlar da yetmez der isen Nâr-ı Cehennem yeter.