You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

kafama takılan bir sorun.

Forumcu
bilgisi olan hocalar varsa sitede şu konuda çok takıldım için içinden çıkamadım. bu tecvid konularında bunun kitaptan sünnetten bir delili var mıdır. bazen mesala meddi muttasıl vacip munfasıl caiz diyoruz. bunu neye göre diyoruz? bunlarda hüküm verdiğimiz için delili olması gerekmez mi? varsa ben bulamadım bunlar nelerdir?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: kafama takılan bir sorun.
Bunu biliyorum abide bazı kaidelerine vacip mubah diye hukum koyuluyor. Bunun delili nedir, onu merak ettim. Mesala meddi muttasilin hukmu vacip digeri munfasil caiz diyorlar. Bunu kim tespit ediyor bunlara hukum koyan kim? Bir seye vacip ya da haram demeyi sadece Allah ve peygamberi belirlemez mi? Aksi halde bu tesri olmaz mi?
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Medler hakkındaki hüküm değil ama tecvid hakkında şöyle hüküm verilmiş:

Tecvid kuralları, Hazret-i Cebrail’in (as) Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) Kuran'ı nazil buyurduğu okuyuş ve harfleri çıkarış biçimidir.
Yani “Tecvid" adı altında öğretilen okuyuş kuralları, Hazret-i Cebrail (as) tarafından Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) öğretilen okuyuş biçimlerinden ve kurallarından başka bir şey değildir.

Kur'anın tecvidle okunmasına delil olan ayeti kerimeler:

“Biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık. O’nu tertil üzere indirdik.”
(Furkan-32)

“Kur’ân’ı açık açık, tâne tâne, tertil ile oku.”
(Müzemmil-4)
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 20-08-2014, Saat:09:02 PM, Düzenleyen: Zehan.
-İKRA-
Medler hakkında da şöyle hüküm verilmiş:

Medd-i muttasılın meddi vacibtir. Çünkü kıraat imamlarının hepsi "Aslî Med" üzerine "Fer'î Med" ilave edilmesinde ittifak etmişlerdir. Bu ittifaktan vacib hükmü doğmuştur.

Medd-i munfasılın meddi câizdir. Çünkü kıraat imamlarından bazıları aslî med ile, bazıları aslî med üzerine fer'î medden ilave ile okumuşlardır. Bu ihtilaftan câiz hükmü doğmuştur.

Not:
meddi asli (meddi tabii):
Med harflerinden ayrılmayan, med harfinin zatı ile kaim olan medlerdir.Bir Elif miktarı çekilir.

Meddi fer'i :
Sebeb-i meddin bulunmasından dolayı asli medd üzerine ziyade
yapılmak suretiyle meydana gelen medlerdir. Örneğin, meddi muttasıl, meddi munfasıl fer'i meddir.

Neye göre vacip olmuş diyorsanız,
Kelimelerin anlamının bozulmaması için; örneğin meddi tabii de 1 elif miktarı, meddi muttasılda 2-4 elif (en az 2 elif) miktarı çekilmesi vacip sayılmış.

Vacip iki kısma ayrılmaktadır:
1- Kat`i bir delile yakın derecede kuvvetli görünen zanni bir delille sabit olan vacipler. Bu kısma giren vacipler ameli farz veya zanni farz adını alır. Vitir namazı, abdestte başın dörtte bir miktarını meshetme böyledir.
2- Zanni delil olan haber-i vahid ile sabit olan vacipler ise önem derecesi itibariyle ameli farzın altında ve sünnetin üstündedirler. Mesela namazda Fatiha okuma, vitir namazında kunut tekbiri, bayram tekbirleri, namazın sehiv secdesi ile ikmal edilen vacipleri böyledir.

Yani vacip olması Kur'anda geçmesi anlamına gelmiyor,efendimizin(s.a.v) uygulamasına bakılmıştır.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 20-08-2014, Saat:10:22 PM, Düzenleyen: Zehan.
General
dini bir vücup gerektireceğini düşünmüyorum Allahu alem. fakat tecvid, kıraat ilimlerinin farz ı kifaye olarak ilerleyişinde bu kurallara riayet durumu var dolayısıyla bu işi yüklenmiş kimseler bunları sürdürmeli. fakat tüm ümmet arabıyla acemiyle tecvidiyle okuyacak yoksa kötü olur günaha girer gibi bir durum yok.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.