You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

-İKRA-
İsraf Kültürü
''Yiyin, için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez" (A'raf, 31)

"Kıyamette herkes, şu dört suale cevap vermedikçe hesaptan kurtulamaz: Ömrünü nasıl geçirdi? İlmi ile nasıl amel etti? Malını nereden, nasıl kazandı ve nerelere harcadı? Cismini, bedenini nerede yordu, hırpaladı?" (Tirmizi)

Dünya Gıda Örgütü'nün verilerine göre yılda, yaklaşık 10 milyon insan açlık ve yetersiz beslenmeden ölüyor.
1 milyar insan ise açlık tehlikesi altında yaşam mücadelesi veriyor. Buna rağmen geçtiğimiz yıl dünya çapında 1 milyar 300 milyon ton yiyecek çöpe atıldı. Gelişmiş ülkelerde çöpe giden gıdaların yüzde 40'ı ise hâlâ yenebilecek durumda. Sadece bu rakamlar bile atılan yiyeceklerin dünyadaki açlığı ortadan kaldırabilecek miktarda olduğunu gösteriyor.

Merceği biraz yakına tuttuğumuzda bu olumsuz tablonun ülkemizde de yaşandığını görüyoruz. Yapılan araştırmalara göre günde 10 milyon 80 bin ekmeği israf ediyoruz. Mobilyalarımızı sekiz yılda bir, cep telefonlarımızı ise 11 ayda bir değiştiriyoruz.

Günümüzde tüketmek, gündelik hayatımızın sıradan bir parçası haline geldi. Bunun birçok sebebi var: Son yıllarda ekonomik anlamda yaşanan gelişmelerle beraber, tüketim gücünün artması, tüketim ürünlerinin reklamlar aracılığıyla en parlak şekilde pazarlanması, alışveriş merkezlerinin yaygınlaşması, kredi kartlarına sahip olmanın kolaylaşması ve taksit ile para harcamanın verdiği acının ötelenmesi, benmerkezci kişilik yapısının toplum içinde artışı, en iyi, en özel, en güzel olma arzularının yaygınlaşması, filmler ve dizilerle ihtişamlı hayatın özendirilmesi, vb. İsrafa teşvik eden en önemli faktörlerden biri de "Onda var bende de olsun" anlayışı. Hatta bu durum bazen yarışa bile dönüşebiliyor. Nitekim çevremizde sosyal statüyü giyim-kuşam ve sahip olunan ev, araba ve eşyalara bağlayan, bulunduğu ortamda parmakla gösterilen kişi arzusunda olanların sayısı giderek artıyor.

Uzmanların önerisine göre, çok alışveriş yapıyorsanız defter tutun. Yaptığınız harcamaları sık sık gözden geçirin. Örneğin: "Kaç çift ayakkabım var? Başka bir ayakkabıya neden ihtiyacım var?" gibi sorulara mantıklı cevaplar verin.

Kaynaklar
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
RE: İsraf Kültürü
''Yiyin, için, fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez" (A'raf, 31)

ayeti kerime gayet açık ve net...

Kıyamette herkes, şu dört suale cevap vermedikçe hesaptan kurtulamaz: Ömrünü nasıl geçirdi? İlmi ile nasıl amel etti? Malını nereden, nasıl kazandı ve nerelere harcadı? Cismini, bedenini nerede yordu, hırpaladı?

Allah bizleri sorgu sualde yardım eylesin..

emegine ve yüregine saglık ablacım
ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım
Bunu ilk beğenen sen ol.
...
Halbuki bu soruları biz kendimize sorsak eminimki bazı seylerin daha iyi farkına varırız
Teşekkürler.

“Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Kendimize soramıyoruz, çünkü kapılmışız bir girdabın seline..
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
bizim burda bir poşet ekmek kapılara asılıyor , insanlar başka ülkelerde aç gezerken bizler poşet dolusu bayat ekmekleri dışarılara asıyoruz .. Hesabımız zor , Rabbim yardım etsin , ısraftan kaçınalım .. Allah Razı Olsun zehan abla güzeldi , içler acısı durumlarımız ..
Ya Söylersem Kim Anlar ?
Söylemezsem Bağlar Gamlardan Ağlar Sad

Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Subhanallah çok enteresan dünya kaynakları pervahsızca tükeniyor ve afrika bilerek aç bırakılıyor bu yazıdan onuda çıkarttım az çok
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.