You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İslamda Köle/Cariye Kötü Muamelenin Hükmü

Acemi Üye
Öncelikle belirteyim kölelik/cariyelik konusu mutlaka konuşulmuş, tartışılmıştır. İslamda neden kölelik cariyelik var gibi bir soru sormayacağım, benim aklıma takılan ve beni şüpheye sürükleyen hususlar daha ayrıntılı. Bunlardan sadece bir kaçını açmak istiyorum.

1- Kölelik ve Cariyeliği açıklamaya çalışanlar genellikle "İslam köleye değeri arttırdı, kölelere kötü muameleyi sonlandırdı" şeklinde bir tez öne sürerler. Ben bütün samimiyetimle buna inanmak isterim ancak bu tezi destekleyecek hiçbir fıkhi hüküm yok. İmam Malik'in Muvattasında şöyle bir hadis geçiyor:

Alıntı:"Malik (r.a) aktarıyor: Sahibi tarafından kızgın bir demirle dövülmüş bir cariye Ömer İbn Hattab (r.a) geldi. Ömer ibn Hattab (r.a) cariyeyi serbest bıraktı."
Muvatta 38 / 1472

Alıntı:Riyazüs Salihinden bir başka hadis:
Peygamber efendimiz buyurdular: Sebepsiz yere bir kölenin yüzüne vurmak ya da tokatlamanın bedeli onu serbest bırakmaktır.
Riyazüs Salihin 18 / 1605
Not: Benzer hadis Müslimde de var

İlk hadiste cariyesine (çocuk yaşta da olabilir) kızgın demirle işkence eden bir adamın hiçbir ceza almadığını ve bedel ödemediğini görüyoruz. 2. Hadis ise bu durumu biraz daha açıklıyor ve köleye/cariyeye yapılan haksız şiddetin karşılığının köleyi/cariyeyi serbest bırakmak olduğunu belirtiyor.

Bu bağlamda şunu sormak istiyorum: Cariyesine işkence eden bir adamı olay ortaya çıkıp cariyesi serbest kaldıktan sonra köle pazarından yeni bir cariye satın almasını engelleyen bir hüküm var mıdır?

2- Cariye ve kölelik konusunda islam fıkhında hiçbir ictihatta yaş sınırı bulunmuyor. Bir çocuğun köle olması ve kız çocuğu olması durumunda adet görmeye başlar başlamaz sahibinin cariyesi konumuna düşmesi ve köle pazarlarında satılabilmesi ahlaki açıdan nasıl değerlendirilmelidir?

Saygılar
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 12-07-2017, Saat:03:55 PM, Düzenleyen: elska.
Acemi Üye
RE: İslamda Köle/Cariye Kötü Muamelenin Hükmü
Alıntı:- Bu zaman, o zaman mı.?

- İslam Dini 'nin daha önemli, daha elzem konuları durur iken, neden cariyelik mevzu.?

- Diyelim ki aradığınız cevabı buldunuz. Cariyelik konusu günümüzde ne işinize yarayacak.?

- İman ile alakalı bilgilerin peşinden gitmeniz gerekmiyor mu.?

Ehli sünnete göre müctehitlerin ictihatları evrensel bir geçerliliğe sahiptir zamana göre değişmez. Günümüzde "beşeri kanunlar" olarak addedilen medeni hukuk ve demokrasi gibi kavramlara şiddetle karşı çıkan ve beşeri kanunların ortadan kaldırılarak "İlahi kanunların" egemen olmasını savunan ciddi bir kitle var. Geleneksel ictihatlara dayanan Şeriatın medeni kanunların yerini almasını isteyen bu kadar çok insan varken geleneksel ictihatları sorgulamanın nesi gereksiz?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
RE: İslamda Köle/Cariye Kötü Muamelenin Hükmü
Alıntı:Sorgulayın bakalım ne değişecek..?

Bildiğiniz bir Allah 'a mı iman ediyorsunuz, yoksa yalnızca varlığını kabul ettiğiniz bir Allah inancına mı sahipsiniz.?

Eminim ki, Yaratanı bilseydiniz, bu soruyu sormaktan hicap duyardınız.

Benim imanımın konu ile nasıl bir alakası var? Ben geleneksel ictihatlara dayalı şeriata karşıyım ve medeni hukuku ve çağdaş insan haklarını savunuyorum. Eğer siz de şeriatın modern hukukun yerini almasını arzu edenlerden iseniz o zaman buyurun geleneksel şeriatı savunun. Eğer şeriatı benimsemiyorsanız zaten bu sorduğum soru sizi rahatsız etmemeli.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.