You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İslam'da Evlat Edinmek

İslam'da Evlat Edinmek

Kıdemli Üye
İslam'da Evlat Edinmek
Evlat edinmek, yani başkalarının çocuklarını beslemek ve eğitmek, çok faydası olan yüce ve insancıl bir ameldir:

1. Çocuk sahibi olamayanlar evlat edinmenin sayesinde bu nimeti tatmak için fırsat elde ediyorlar.

2. Aileleri tarafından farklı nedenlerden dolayı sokağa atılan ya da yetimhaneye bırakılan çocukların hayatlarına sahip çıkıp hayatlarını kurtarıyorlar.

3. Ailelerin çok çocuklu olması ve bununla birlikte oluşan maddi yükün ailelerin omzundan alınmasına yardımcı oluyorlar ki, bununla ilgili bir hadiste buyuruyor ki:

"Az çocuklu aileler daha huzurludur." (قلة العيال أحد اليسارين ).

4. Evlatlık alınan çocuğun yetim olması mümkün, o halde evlatlık edinen aile fevkalade mükafatlandırılır. Peygamberimizin(s.a.a.v.) bir hadisine göre:

" Ben ve yetimi sahiplenen bunların ikisi gibiyiz."(أنا وكافل اليتيم كهاتين ) diyerek iki parmağını yan yana getirir ve Mahşer gününde yetime sahip çıkanla kendi mevkini netleştirir.

Bunun dışında, evlat edinme davasında insanın, Allah'ın özelliklerinden biri olan, merhameti ortaya çıkar. Allah'ın en sevdiği özelliklerden biridir ve Allah'ın ismi (Er-rahman)Besmele için seçilmiştir(Er-rahman, Er-rahim) ki, herşey onunla başlasın.

Fakat bu konuyla ilgili önemli noktalara açıklık getirmemiz gerek:

Yeni doğan çocuğu evlatlık olarak almak caiz mi?
Evet

Çocuğu olmayan bir bayanım Evlatlık almak istiyorum Nasıl yapayım?
Alınan evlatlık, büyüyünce erkek ise size, kız ise beyinize yabancı olur Yabancı bir kimse ile beraber kalmak ise caiz değildir Bu bakımdan evlatlık alırken, kardeşlerinizden birinin oğlunu veya beyinizin kardeşlerinden birinin kızını alırsanız mesele kalmaz

Yahut, aldığınız erkek bebek, kız kardeşlerinizden birisini veya erkek kardeşlerinizden birinin hanımını emerse, sizin yeğeniniz olacağı için yabancı olmaz

Kız bebek alınca da, beyinizin kız kardeşlerinden birisi veya kardeşlerinin hanımlarından birisi emzirirse, beyinizin yeğeni olacağı için ona yabancı olmaz

Evlatlığa miras düşer mi?
Evlatlık alınan çocuk, dinen mirasçı olamaz Ancak sağlığınızda, malınızın bir kısmını veya tamamını hediye etmenizde hiçbir mahzur yoktur
Mal kaçırmak niyetiyle evlatlık olmak doğru değildir Sağlığında, evlatlığa mal vermek caizdir

Evlatlık alınan çocuğa oğlum veya kızım demek caiz midir?
Bu benim oğlumdur veya bu benim kızımdır demek haram olur Fakat çağırırken, yahut onlardan bahsederken oğlum, kızım demekte mahzur yoktur

Evlatlığa (Biz senin öz anan-baban oluruz) demek günah olur Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah, evlatlıklarınızı öz oğullarınız olarak tanımadı) [Ahzab 4]

Hadis-i şerifte de buyuruluyor ki:
(Babası olmadığını bildiği halde, kasten birine “Bu benim babam” diyene Cennet haram olur) [Buhari]

Kızını veya oğlunu birine evlatlık verince, o çocuğun hakkı senden gidiyor mu? Yoksa devam ediyor mu?
Gitmez, devam eder

Ahirette o çocuk anne babasından hak talep eder mi?

Elbette, kötü bir kimseye verilmişse niye namaz kılmayan içki içen birisine verdin diye sorabilir

Çocuğu birine evlatlık verirken müslüman bir aileye ve dini öğretecek birine vermek lazım İstenildiği zaman geri alınabilir Çocuğu iyi terbiye edip etmediği kontrol edilmelidir Evlatlık verince onların çocuğu olmuş olmaz Miraslarını almaya dinen hak kazanmaz Erkek ise evin hanımına yabancı olur, büluğa erince o evde kalamaz Kız ise evin erkeğine yabancıdır Baliga olunca o evde kalamaz Bunun gibi zararları vardır

Evlatlık öz evlat gibi olur mu? Yani yanında başı açık gezebilir mi, nikah düşer mi?
Evlatlık edinmenin dini bir yönü yoktur Yani o çocuk yabancı olur Nikah düşer, evlenilir, yanında açık durulamaz

Üstümüze kaydı yapılan evlatlığımın ateist babası şimdi çocuğu istiyor Vermek zorunda mıyız?

Hayır vermek zorunda değilsiniz Verip de çocuğun dinsiz yetişmesine sebep olmamak gerekir

Kızımın aldığı evlatlığa zekat verebilir miyim?

Kızınızın aldığı evlatlık, onun çocuğu olmadığı gibi, sizin de torununuz olmaz Ona zekat verebilirsiniz Hatta kızınız da ona zekat verebilir
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 06-01-2011, Saat:12:24 PM, Düzenleyen: Melek.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.