İSİM VE SIFAT TEVHİDİNDETEMEL KAİDELER
ŞÜPHELER VE CEVAPLAR
ÜÇÜNÇÜ ÖRNEK:
Şüphesiz ben Rahman,ın nefes,iniYemen tarafından hissediyorum.
Bu hadis hakkında verilecek cevapşudur: Bu hadisi İmam Ahmed Müsnedin,de Ebu Hüreyre radıyallahu anh,tan şöylerivayet etmiştir. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: İmanYemen Hikmet Yemen,e aittir Ben Rabbinizin nefes,ini Yemen tarafındanhissediyorum.
Ahmed Müsned 2/541 Hafız İbnHacer Keşşaf,ın tahriçinde (s.189) şöyle demiştir: Bu hadisi Taberaniel-Evsat,ta ve Müsnedu,ş-Şamiyyin,de Cabir b Osman Şebib b Rahv Ebu Hüreyretarikinden rivayet etmiştir Hadis İman Yemen şeklinde başlamaktadır İsnadındabeis yoktur Ayrıca Seleme b Nufeyl es-Sekuni,den rivayet edilen bir şahidi debulunmaktadır ki bu şahidi Bezzar Müsned,inde Taberani el-Kebir,de Beyhakiel-Esma ve,s-Sıfatta rivayet etmiştir İsnadında İbrahim b Süleyman el-Eftasadlı bir ravi vardır ki Bezzar onun meşhur bir ravi olmadığını söylemiştir.
Şeyh Useymin der ki:Mecmeu,z-Zevaid sahibi şöyle demiştir: Bu hadisin ravileri Sahih,in ravileridirŞebib hariç ki oda sikadır Ben derim ki: Aynı şekilde Takrib sahibi de Şebib,inüçünçü tabakadan sika bir ravi olduğunu söylemiştir Buhari,de bunun benzeri birhadisi et-Tarihul-Kebir,de rivayet etmiştir.
Bu hadis zahir anlamı üzeredir Mekayisu,l-Luğa sahibi şöyle der: Nefes kendisiyle herhangi birsıkıntının giderildiği her şeydir.
Bunagöre hadisin anlamı şöyledir: Allah,u Teala,nın müminlerin sıkıntılarınıgidermesi Yemen ehlinin eliyle olacaktır Şeyhülİslam İbn Teymiyye bu konudaşöyle der: Bunlar dinden dönenlerle savaşan ve yeni ülkeleri fethedenlerdirİşte Allah onlarla müminlerin sıkıntılarını gidermiştir Mecmuu,l-Fetava 6/398