You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yönetici
İnsan Nedir?
Forumda cin, melek, şeytan nedir şeklinde başlıklar var ama insan nedir başlığı yok, ilginç geldi bana. İnsanın yaratılışı ile ilgili bir sorum var ama nereye yazacağımı bulamadım.

Sitenize yeni abone oldum ve ilk mesajımda forumu eleştirdim ama yapıcı bir eleştiri olduğu için dikkate alacağınızı umuyorum. Allah hayırlı işlerinizde başarılar versin.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
RE: İnsan Nedir?
Hoş gelmişsiniz.

''İnsanın yaratılışı ile ilgili bir sorum var''

Sorunuzu sorun, yanıtlayan çıkabilir.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Zaten sormuş "İnsan nedir?" demiş. Bizde yanıtlamadan önce "sizce insan nedir" diye sorsak. gülücük

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 08-06-2015, Saat:09:59 AM, Düzenleyen: Gül-i Cennet.
...
Yaratılış açısından mı soruyorsunuz

“Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Hayır sorum insan nedir değil "İnsan Nedir" yada benzeri bir başlık olsaydı sorumu orada sorabilirdim demek istemiştim.

Madem burada sorabilirim sorayım.

Yüce Allah insanı yaratmadan önce

(Bakara Suresi)
30. Hani, Rabbin meleklere, "Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım" demişti. Onlar, "Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz." demişler, Allah da, "Ben sizin bilmediğinizi bilirim" demişti.
31. Allah Adem'e bütün varlıkların isimlerini öğretti. Sonra onları meleklere göstererek, "Eğer doğru söyleyenler iseniz, haydi bana bunların isimlerini bildirin" dedi.
32. Melekler, "Seni bütün eksikliklerden uzak tutarız. Senin bize öğrettiklerinden başka bizim hiçbir bilgimiz yoktur. Şüphesiz her şeyi hakkıyla bilen, her şeyi hikmetle yapan sensin" dediler.
33. Allah şöyle dedi: "Ey Adem! Onlara bunların isimlerini söyle." Adem, meleklere onların isimlerini bildirince Allah, "Size, göklerin ve yerin gaybını şüphesiz ki ben bilirim, yine açığa vurduklarınızı da, gizli tuttuklarınızı da ben bilirim demedim mi?" dedi.

Yüce Allah melekelere insanı halife yapacağını söyleyince onlar itiraz ediyorlar. Çünkü yeryüzünde bozgunculuk Çıkaracağımız hakkında endişeleri var. Sonra Yüce Allah onları bilgisizlikle suçluyor ve kendisinin de her şeyi bildiğini söylüyor(Ben sizin bilmediğinizi bilirim).

Sonra Yüce Allah Adem'e eşyanın isimlerini öğretiyor. Sonra meleklere eğer insanın yeryüzünde bozgunculuk çıkaracağı konusunda doğru söylediğinizi düşünüyorsanız bu eşyaların isimlerini söyleyin diyor("Eğer doğru söyleyenler iseniz, haydi bana bunların isimlerini bildirin").

Melekler Allah'ı takdis ediyor ve O'nun öğrettiklerinden başkasını bilmediklerini söylüyorlar. Yani eşyanın isimlerini söyleyemiyorlar.

Sonra Adem'e eşyanın isimlerini soruyor ve o da hepsinin isimlerini söylüyor. Buna mukabil Yüce Allah ben bilirim siz bilmezsiniz diyor("Size, göklerin ve yerin gaybını şüphesiz ki ben bilirim, yine açığa vurduklarınızı da, gizli tuttuklarınızı da ben bilirim demedim mi?")

Yukarıdaki yorumları eğer doğru yapmışsam. Sorum şu:

Melekler insanın bozguncu olduğunu söylüyor. Yüce Allah ise meleklere yanıldıklarını söylüyor. Ve Adem'e eşyanın isimlerini öğretiyor(ne alakası var?). Melekler eşyanın isimlerini bilemediği ve Adem bildiği için meleklerin yanılmış olduğu ortaya çıkmış oluyor(Nasıl yani?).

Ne alakası var: Adem'in (insanoğlunun) bozgunculuk yapmasının-yapmamasının eşyanın isimleri ile ne alakası var?
Nasıl yani:eşyanın isimlerini biliyor olmamız bozguncu olmadığımız anlamına nasıl geliyor. İlişki nedir?

Yoksa olay başka da ben mi yanlış yorumluyorum?

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
''Ne alakası var: Adem'in (insanoğlunun) bozgunculuk yapmasının-yapmamasının eşyanın isimleri ile ne alakası var?''

İkisi ayrı olaylar.

Müfessirlerin yorumuna göre Allahu Teala yeryüzünde insanı yaratacağını söyleyince; melekler Levhi Mahfuz'a bakarak insanların zulüm yapıp kan dökeceğini
Allah'ın bildirmesiyle bildiler. Ayrıca cinlerle de kıyaslamış olabilecekleri söylenmiş. Çünkü cinler insanlardan önce yaratılmış ve yeryüzünde bozgunculuk yapıp kan dökmüşler...

İkinci olarak söylediğiniz Allahu tealanın hz. Adem'e isimleri öğretmesi ise meleklere
karşı onun üstünlüğünü göstermek için Allahu alem..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
İkisi ayrı olaylar demişsiniz ama
Melekler "kan dökecek birilerini mi?" dedikten sonra
Allah "siz bilmezsiniz ben bilirim" demiş
Ademe isimleri öğretmiş
Adem isimleri meleklere söyleyince
Allah "Gördünüz mü siz bilmezsiniz ben bilirim demiş"

Arapça bilmediğim için burada beni şüpheye düşürdünüz (İkisi ayrı olaylar olup olmadığı konusunda).
Bu süren bir olayın anlatımı değil mi?

İkinci olarak Allah Adem'e isimleri öğrettiği Adem'in de öğrenebildiği gibi, bu melekler için de mümkün. Çünkü onlarda da öğrenme kabiliyeti var ki" Senin bize öğrettiğinden başkasının bilmeyiz" diyorlar. Burada Adem de Allah'ın öğrettiğinden başkasını bilmiyor. Bu bakımdan Allah'ın öğretmesine mazhar olmak melekler ile kıyaslanınca Adem için bir üstünlük değil çünkü meleklerde de bu özellik var.

Ancak Adem'e Allah'ın daha fazla şey öğretmiş olması ile artık meleklerden daha üstün olduğunu söylüyorsanız. Burada çelişki var demektir aynı şeylerin öğretilmediği iki varlık birbirleri ile kıyaslanamaz-kıyaslanmamalı.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Ayette bahsedilen bilgi sadece eşya ismi değil; ''özü kapsayan bilgi'' olarak nitelendirilmiş. Konuya tefsirlerden bakalım; yine en doğrusunu Allah bilir:

Rabbin meleklere: "Ben arzda bir halife (Esmâ mertebesinin farkındalığıyla yaşayan şuur sahibi) meydana getireceğim" dedi. Onlar da: "Orada fesat çıkarıp kan döken birini mi meydana getireceksin; biz seni hamdinle (bizde açığa çıkardığın varlığını değerlendirme hâliyle) tespih ve kudsiyetini (her türlü eksiklikten berî oluşunu) dillendirmiyor muyuz?" dediler. (Buyurdu): "BEN sizin bilmediklerinizin Aliymiyim!.." (A.Hulusi)

“Sizin bilmediğinizi ben bilirim.”

Yani siz olayın buraya kadar olanını tahmin edebiliyorsunuz, ya da biliyorsunuz. Ama orda olayın bilmediğiniz bir boyutu var. İşte ben olayın bilmediğiniz o boyutunu biliyorum.

Ve yahut ta şöyle anlaşılabilir.

“Siz olayı sadece yüzeysel bir biçimde değerlendiriyor ve malumatını biliyorsunuz, ben ise hikmetini biliyorum, gerekçesini biliyorum, neden ve niçin ini biliyorum.”

Melekler de kendi kapasiteleri ve gördükleri örnekler kadarıyla, "Halife" olacak "insan"ı, o ana kadar yaşam süregelmekte olan cinler gibi değerlendirerek; yeryüzünde kan dökücü, fesat çıkarıcı bir varlık zannetmişlerdi!

31-Ve alleme ademel esmae külleha sümme aradahüm alel melaiketi fe kale embiunı bi esmai haülai in küntüm sadikıyn

[Ve Âdem'e isimlerin hepsini öğretti, sonra onları meleklere gösterip: "Haydi davanızda sadıksanız bana şunları isimleriyle haber verin." dedi.] (elmalı)

Sonra Adem'e (Esmâ'nın programlanışı, Esmâ bileşiminin açığa çıkışıyla yoktan var edilene) bütün Esmâ'yı (Esmâ ül Hüsnâ'sının anlamlarını açığa çıkarmayı ve kavramayı) talim etti (programladı). Sonra melâikeye: "Eğer dediğinizde ısrarlı iseniz bana (Adem'in) varlığındaki Esmâ'nın (özelliklerinin) neler olduğunu anlatın" dedi. (A.Hulusi)

Adem'e isimlerin öğretilmesinden kasıt, İnsanoğluna eşyaya isim koyma yeteneğinin, eşyayı tanımlama yeteneğinin verilmiş olmasıdır. Hatta buradan yola çıkarak insana irade verilmesidir.

Çünkü; Bir şeye isim koymak, bir şeyi soyutlamakla mümkündür. Örneğin hiçbir papağan bir şeye isim koyamaz. Çünkü eşyayı soyutlayamaz. Soyutlamak aslında yukarıdaki bir kelime ile örtüşüyor. “Takdis” ve “tespih”. Aslında tespih ve takdis soyutlamak anlamına gelir. Yüceltmek, ulvileştirmek, onu yüce bilmek.

Soyutlamak için akıl sahibi olmak lazım. Aklınızı muhakemenizi eşya ile ona koyduğumuz isim arasındaki bağlantı üzerinde kullanmanız lazım.

Bir şeye konulan isim o şeyin alameti ise eğer, bir şeye isim koymak için mutlaka muhakeme yeteneği lazım, akıl lazım, kıyas yeteneği lazım ve hepsinden öte irade lazım.

32 - Kalu sübhaneke la ılme lena illa ma alemtena* inneke entel alımül hakım

[Dediler ki: "Yücesin sen (ya Rab!). Bizim, senin bize öğrettiğinden başka bir bilgimiz yoktur. Şüphesiz sen bilensin, hakîmsin".] (elmalı)

(Bunu değerlendiremeyen melâike): "Subhaneke (her an yeni bir şey yaratıp bunlarla da asla kayıtlanmayan ve sınırlanmayansın)! Bizde açığa çıkarttığın ilimden başkasını bilmemiz asla mümkün değil! Şüphesiz ki sen, Mutlak İlim (Aliym) ve bunu bir sistem içinde (Hakiym) açığa çıkaransın!" (A.Hulusi)

33 - Kale ya ademü embi'hüm bi esmaihim felemma embeehüm bi esmaihim kale e lem ekul leküm innı a'lemü ğaybes semavati vel erdı ve a'lemü ma tübdune ve ma küntüm tektümun

[(Allah): "Ey Âdem, bunlara onları isimleriyle haber ver." dedi. Bu emir üzerine Âdem onlara isimleriyle onları haber verince, (Allah): "Ben size, ben göklerin ve yerin gayblarını bilirim, sizin açıkladığınızı da, içinizde gizlediğinizi de bilirim" dememiş miydim?" dedi.] (elmalı)

(Hitap etti): "Yâ Adem (yoktan var olmuş, Esmâ ile hayat bulmuş) varlığındaki isimlerin hakikatinden onlara söz et." Adem onlara (varlığını oluşturan Allâh) isimlerinin işaret ettiği mânâlardan haber verince (yani bu isimlerin özellikleri kendisinde açığa çıkınca); Allâh onlara fark ettirdi: "Demedim mi size ben, muhakkak ki bilirim semâlar (şuur boyutu) ve arz (beden) boyutunun gaybını (açığa çıkmamış sırlarını, özelliklerini)... Ve ben bilirim gizlediklerinizi ve açıkladıklarınızı!" (A.Hulusi)

Meleklerin acaba ne gizliyor olduğu sorusu sorulabilir. Yani bu ayette ima edilen melekler bir şeyi mi gizliyorlardı gönüllerinde. Bu ayetlerin hatıra getirdiği nükte şudur.

Melekler;

- Ya rabbi, biz seni tespih ederken, ulularken, yüceltirken, anarken kalkıp ta yer yüzünde bozgunculuk çıkaracak, yeryüzünde fesat, terör ve anarşi çıkaracak, orada kan dökecek birini niçin yaratıyorsun.Derken aslında;

- Ya rabbi, halife bizi seç. Biz hilafete herhalde insandan daha önde geliriz, daha layığız..!Gibi bir his, bir duygu olsa gerek ki, Allah onlara;

- Sizin sakladıklarınızı da, sizin açıklamadığınızı da bilirim.Buyurmaktadır.

M. İslamoğlu
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 08-06-2015, Saat:05:02 PM, Düzenleyen: Zehan.
Yönetici

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Alpi kardeşim bir sorum olacak..insana EŞREFİ MAHLUK" denilmesinin sebebi sizce nedir, neden insan yaratılanların en şereflisidir? gülücük

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 08-06-2015, Saat:06:38 PM, Düzenleyen: Gül-i Cennet.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.