You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Acemi Üye
İMAN NEDİR?
İman esasında kalp ile olur, dil ile ifade edilir. İmanın merkezi kalptir.
iman, daha çok görünmeyen şeylere olur. Buna ğayb denir. Ğayba iman farzdır. Ğayb, yok olan, varlığı bulunmayan değil, dünya şartlarında görünmeyen şey demektir. Gayba imanın başında yüce yaratıcımız Allahu Teala'ya iman gelir. Allah'a imanın özü şudur:
Allahu Teala, vardır, birdir, eşi, benzeri, ortağı yoktur. Bütün alem ve içindekiler O'nun yaratmasıyla vücut bulmuştur.

Hayat ve ölüm O'nun elinde ve iradesindedir. Her şey O'na muhtaçtır; O hiçbir varlığa muhtaç değildir. Diğer iman esasları Allah'a imana bağlıdır.
Akide, inanılacak esas ve inanma şekli demektir. Akaid, akide kelimesinin çoğulu olup "inanç esasları" manasına gelir. Biz kitabımızda, zaman zaman bu kelimeleri kullanacağız.

Yüce bir varlığa inanma duygusu, hürmet hissi, her insanın içinde vardır, yaratılışında saklıdır. İnsan, kendisini ve şu alemi yaratan güç sahibini, onları şekillendiren, hayat veren, öldüren, sevk ve idare eden zatı tanımak ister. Akıl, onu arar, vicdan ondan sorar, insan benliği sonuçta bir hiç olmaktan ve yokluğa gömülmekten korkar, insan güçlü birisine sığınmak, onunla yalnızlıktan ve yok olmaktan kurtulmak ister.
Zor anlarında dayanacak bir yer, tutunacak bir dal arar. Bunlar hep Yüce yaratıcıyı arayışın bir sonucudur.
Yüce yaratıcıyı tanımayı, O'na ne şekil iman ve ibadet edeceğimizi sadece kendi aklımız, hissimiz ve tecrübelerimizle öğrenemeyiz.
Bunun için Allah'ın gönderdiği peygamberlere muhtacız.
Peygamber, Allah'ın özel olarak seçip terbiye ettiği ve insanların terbiyesi için görevlendirdiği kimsedir.
Kısaca iman, Peygamberin getirdiği ilahi emir, hüküm ve bilgileri samimi olarak kabul ve tasdik etmektir. İnsanı gerçek saadete ulaştıran iman budur. Allahu Teala'nın kulunu sevmesi bu imana bağlıdır. Bunun için iman esasları doğru, güzel ve tam bir şekilde öğrenilmeli ve gereği yerine getirilmelidir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
ⓢüⓟⓔⓡ üⓨⓔ
RE: İMAN NEDİR?
Sayın CoCo69 tasavvuf konusunda yazılarınızı takiip ediyorum öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyorum tasavvuf geniş bir konu bende bir sene eğitimini aldım.

"Kalp" lafzının ne anlamda kullanıldığını sormak istiyorum size gerek Kuranda gerekse hadislerde kalple ikrar kalple düşünmek geçiyor bu "kalp" bildiğimiz kan pampalayan kalp mi yoksa manevi olan ruh mu?

Bu konuya bazı sitelerdeki bir takım insanlar geniş yer verip kalple düşünmek ayetini ele alarak kalbin düşünme merkezi olmadığını kalbin sadece kan pompalayan bir alet olduğunu söylüyorlar.Burada ayetlerde geçen kalp mecazi anlamında kullanılmış ruh olduğunu düşünüyorum.Sizinde düşüncelerinizi bu konu hakkında almak isterim..

Saygılar..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 01-06-2011, Saat:12:54 PM, Düzenleyen: _melek_.
Profesör
kalp ıle yuregı bırbırı ıle karıstırmamak gerekırgülücük
kan pompalayan organ yurektır ve her mahlukatta bulunur.kalp ıse yuregın ıcınde bulunan manevı guctur ve sadece ınsanlarda bulunur...
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
kelimelere fazla takılmayın derim sonuçta ne denmek istendigi açık...kalpten kasıt tam anlamıyla allaha yönelerek hissederek ruhunla ibadet etmek inanmak iman etmek...buna ben kalbimle iman ettim derim bir başkası yüregimle ettim der digeri ruhumla iman ettim der hepsi aynı kapı değilmi gülücük
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Ebu Talip El-Mekki yazdıgı bir kitaptan kısa bir yazı

Kalbe yakînden, ruhtan ve melekten gelen düşünceler, Allah’ın hazinelerinden gelmektedir. Akıl, nefis ve şeytandan gelen düşünceler ise, yerin hazinelerinden gelmektedir. Bu konuda şöyle denmiştir:

“Nefis yerden yaratılmıştır, toprakla ilgili özelliklere sahiptir. Bunun için toprağa meyleder. Ruh ise ruhanîdir; melekût aleminden yaratılmıştır, bunun için yükseğe (yüceliklere) meyleder ve orayla huzur bulur. Kalb ise, melekût hazinelerinden bir hazinedir. Bir aynaya benzer. Bu düşünceler, ğayb hazinelerinden gelerek kalbin ortasına iner, kalpte yanar ve parlayarak tesirini gösterir. Onlardan bir kısmı, kalbin kulağına tesir edip bir anlayış olarak zuhur eder. Bir kısım düşünceler, kalbin dilinde tesir eder, bir kelam olarak ortaya çıkar. Bu, zevktir. Bazısı, kalbin koklama hassasında etki eder, ilim olur. Bu, fikirdir. Ona, fıtrî aklın etkisiyle ortaya çıktığı için “müktesep akıl” da denir. Bu, kalpte en az kalan, değeri ve etkisi en düşük olan bir düşüncedir. Kalbin gözünde ve kulağında etki eden düşünce, kalbin içine intikal ederek özüne ulaşır. Bu, direkt etkidir. O, kalpte oluşan bir vecdtir. Bu ise, mücahede makamının bir hâlidir. Rasulullah’ın (s.a.v) şu sözü de bu hâli tarif etmektedir:

“Allah’ım! Senden, kalbime iyice yerleşecek bir iman istiyorum.”1194

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 01-06-2011, Saat:03:19 PM, Düzenleyen: CoCo69.
ⓢüⓟⓔⓡ üⓨⓔ
Teşşeküler paylaşımlarınız için.
Bu kalp manevi bir organ olarak ele alınmış diyebiliriz o zaman önerileriniz için ayrıca teşekkür ediyorum sayın CoCo69 kardeşim..
Allaha emanet olun..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.