Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
İlmihal Okuyalım
İlmihal Okuyalım
Bende ilk başta sabah namazı neden istisna edilmiş deyince güneş doğarken kılınan sabah namazı neden bozulur sorusunu soruyorsunuz sandım?Okumadımı ki acaba mesajımı diyecektim;ama sonradan anladımki siz sınavdaki soruyu sormuşsunuz.
Sizce neden istisna etmiş olabilirler?
"Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem sabah namazının iki rek`at sünnetine diğer nâfile namazlardan daha fazla önem verirdi."
(Buhârî, Teheccüd 27; Müslim, Müsâfirîn 94. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tatavvu, 2)
Yine Âişe radıyallahu anhâ'dan rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Sabah namazının iki rek`at sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır."
(Müslim, Müsâfirîn 96)
Yine Müslim'in bir rivayetine göre sabah namazının sünneti hakkında:
"O bana bütün dünyadan daha değerlidir" buyurdu.
(Müslim, Müsâfirîn 97)
Hadis-i şeriflere göre düşünürsek, ve Peygamberimizin (s.a.v) sabah namazının sünnetini hiç terketmediği bilgisini göz önüne alırsak, sabah namazının sünneti; sünneti müekkedelerin en kuvvetlisi ve bu nedenle Hanefilerde sabah namazı sünnetinde kıyam bir rükün sayılmış.
Bu bahsedilen hadislere binaen "Hasan-ı Basri" sabah namazının iki rekat sünnetine vacip (farz) demiştir.Başka farz diyen ben şuan hatırlamıyorum.(Hasan-ı Basri İmamı Azam'dan önce doğmuş ve birçok sahabe ile görüşmüştür)
Hanefi Mezhebi bu hadislere dayanarak sabah namazının nafilesi müekked sünnettir;ama diğer müekked sünnetlerden derecesi daha yüksektir demiştir.Farza çok yakın ama farz dememiştir.Dolayısıyla sabahın iki rekatlık nafilesini diğer nafile namazlardan böylelikle ayırmışlardır.
Görüldüğü gibi bu ayırma nasla değil,akıl ile olmuştur.
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi