You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Ilahiyatçilar rabita yok diyor, Rabita var mi delili nedir

Ilahiyatçilar rabita yok diyor, Rabita var mi delili nedir

Profesör
Ilahiyatçilar rabita yok diyor, Rabita var mi delili nedir
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
RE: Ilahiyatçilar rabita yok diyor, Rabita var mi delili nedir
bugün ıstılahta kullanılan(lugavi olarak demiyorum) şekliyle ne kuranda ne sünnet de rabıta diye bir şey yoktur. sadece zorlamayla bazı yorumlar çıkarılabilir. bu da zandır zan ise hakikat neviden bir şey ifade etmez.
delil diye söylediklerini incelersek ''sahabe peygamberi düşünmüşlerdir'' sözüne gelince bununla kastedilen -kişinin sevdiği bir isim akla gelince ister istemez şeklide/cismi de akla gelir- ise bu caizdir zaten bunun tartışılması gereksizdir. fakat kişi beyninde muayyen bir kişiyi ibadet kastı ile düşünmesine gelince hiçbir sahabi böyle bir uygulama yapmamıştır. ritüelleştirilmiş bir rabıta sahabe neslinden sadır olmamıştır. yine delil olarak getirilen ''Allah'ı düşünmeyiniz'' hadisi buna nasıl delil olsun ki? hadis de kast edilen durum, kişinin Allah'ı bir şekil olarak düşünmesinin yasaklanmasıdır. Çünkü Allah azze ve celle hiçbir şeye benzemez. İnsan kainattaki sistemi ve dizaynı düşünerek Allah'ın ne kadar büyük bir yaratıcı olduğunu tefekkür edebilir fakat buradan nasıl bugünkü şekliyle kast edilen rabıta çıkarılıyor? sonra yine delil olarak ''ali (ra) bakmak ibadettir.'' sözü hadis olarak naklediliyor, bu hadis nasıl sahih olabilir ki? bunun isnadı nedir, sika ravilerden gelmiş midir? hiç isnattan anlamayan bir kimse bile bunun sahih bir hadis olmadığını anlar? bir insana bakmak neden ibadet olsun? ibadet olduğunu varsayalım neden Ali'ye (r.a.) bakmak ibadet oluyor da ondan daha değerli ve faziletli olan Ebubekir (ra)ve Ömer'e (ra) bakmak ibadet olmuyor? bu hadis diye söylenen sözün şia'nın uydurduğu her hali ile açık. sonra yine hiçbir muteber muhaddisin kitabında nakletmediği ''Ebu bekir tuvalette dahi rabıta yapardı'' gibi saçma bir söz uyduruluyor. bunu nasıl söyleyebiliyoruz? üstelik tarikat ehli bir kişinin kendi sözü olan birisinin bu sözünü, muteber bir muhaddisin adı zikredilerek tedlis yapılıyor. tedlis yapmak büyük günahlardan değil midir, insanın Allah azze ve celleden çekinmesi gerekmez mi?
hepsi bir kenara bugün rabıta yaptığını söyleyen kişi sadece şeyhini düşünmüyor bazıları onun hayalinden istimdat diliyor medet umuyor yani bu şeyi şirke kadar götürenler var, götürmeyenler olabilir fakat ona kapı aralamak caiz midir? Sedd-i zerai ilkesi gereği bundan kaçınmamız vacip olmaz mı?
benim söyleyeceklerim bu kadar, konuşmalarım tamamen Allah rızası içindir. kesinlikle herhangi bir kimseyi karalama ya da tenkit etme derdim yoktur. Allah bize afiyet versin.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Ilahiyatçilar rabita yok diyor, Rabita var mi delili nedir
kitabı baştan sona kadar okumanı tavsiye ederim
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.