You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İhtilaf Rahmet Değildir

İhtilaf Rahmet Değildir

هل أنا حقاً أنا ؟
İhtilaf Rahmet Değildir
Bismillâhirrahmânirrahîm

“Hep birlikte Allah'ın ipine (İslâm'a) sımsıkı yapışın; parçalanmayın. Allah'ın size
olan nimetini hatırlayın: Hani siz birbirinize düşman kişiler idiniz de O, gönüllerinizi
birleştirmişti ve O'nun nimeti sayesinde kardeş kimseler olmuştunuz. Yine siz bir ateş
çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi O kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini
böyle açıklar ki doğru yolu bulasınız.” (Al-i İmran 103)

“Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra parçalanıp ayrılığa düşenler gibi
olmayın. İşte bunlar için büyük bir azap vardır.” (Al-i İmran 105)

“Dinlerini parça parça edip guruplara ayrılanlar var ya, senin onlarla hiçbir ilişkin
yoktur. Onların işi ancak Allah'a kalmıştır. Sonra Allah onlara yaptıklarını bildirecektir.” (En‟am 159)

“"Dini ayakta tutun ve onda ayrılığa düşmeyin" diye Nuh'a tavsiye ettiğini, sana
vahyettiğimizi, İbrahim'e, Musa'ya ve İsa'ya tavsiye ettiğimizi Allah size de din kıldı.
Fakat kendilerini çağırdığın bu (din), Allah'a ortak koşanlara ağır geldi. Allah dilediğini
kendisine (peygamber) seçer ve kendisine yöneleni de doğru yola iletir.” (Şura 13)

“Rabbinin merhamet ettiklerinin dışındakiler ihtilaf
edip durmaktadırlar.” (Hud 118-119)

“Eğer o, Allah’tan başkası tarafından gelmiş olsaydı onda birçok ihtilâf
bulurlardı.” (Nisa 82)

“Birbirinizle çekişmeyin, sonra korkuya kapılırsınız da kuvvetiniz gider.” (Enfâl
46)
“...Sakın dinlerini parça parça edip fırkalara ayrılan müşriklerden olmayın. Her
fırka elinde olanlarla sevinir durur.” (Rum 31-32)
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: İhtilaf Rahmet Değildir
Cezakallahu hayr
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Eyvallah
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
sızınde bıldıgınız gıbı ıhtılafın rahmet olduguna daır hadısler var kalemsor hocam.bazı hadıs alımlerı de ıhtılafın rahmet oldugu konusunda goruslerı var.
ve bır sorum var;eger ıhtılaf uygun degılse mezheplerdekı farklılıklar ıhtılaf degıl mıdır?
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
''ihtilafın rahmet'' olduğuna dair senedi sahih olan hatta hasen olan hadis bile yok. hatta daha da ileri gideyim bu şekilde gelen senedi zayıf olan hadis dahi yok. söz arasında dolaşan ''ümmetimin ihtilafı rahmettir'' sözü peygamberden merfu değildir. şunu da söyleyeyim birisi bana bu hadisi sahih bir isnatla getirirse taassup göstermeden görüşümden vazgeçerim. fakat isnadının getirilmesi gerekir yoksa bazı kitaplarda geçiyor diye sahih olduğu anlamına gelmez. uydurma hadis kitapları olan mesela keşful hafa gibi kaynaklarda ya da zayıf bazı kaynaklarda yazıyor diye bunun sahih olduğu manasına gelmez. ya da x şeyhinin kitabında hadis olarak geçiyor, diye hadis olduğu anlamına gelmez. asırlarca insanları bu şekilde kandırdılar. bir şeyhin kitabında bir söz hadis olarak geçiyor diye insanlara bunu kaynak olarak lanse ettiler.
şunu da belirteyim Allah subhanehu ve teala ihtilafın rahmet olamayacağını 10 küsür ayette belirtmişken bizim ayetleri ve diğer sahih hadisleri bırakıp böyle isnatsız hadis diye dolaşan sözleri kabul etmemiz doğru değildir.
ihtilafa rahmet değildir, derken böyle söyleyen alimlerle beraber delillere dayanıyoruz. aksine bir delil mi var ki ihtilaf bizim için rahmet olsun?
mezheplerdeki çelişkili hükümlerde rahmet değildir. nasıl rahmet olsun ki şafii mezhebinde imamın arkasında fatiha okumak vacip iken hanefi mezhebinde bu tahrimen mekruhtur. bu ikisi zıt bir şeydir. halbuki bir şeyin hem kendisi hem de zıttı doğru olamaz. bu çelişmezlik, özdeşlik gibi ilkelere göre de yanlıştır. Allah azze ve celle “Eğer o, Allah’tan başkası tarafından gelmiş olsaydı onda birçok ihtilâf
bulurlardı.” (Nisa 82) buyurmaktadır. o halde dinde çelişkili hükümler olamaz. bunlardan bir tanesi haktır bu hakta sahih hadislere en uygun olanıdır. zaten mezhep imamlarımız da Allah hepsinden razı olsun görüşümüze ters bir sahih hadis bulursanız hadise tutunun görüşümüzü duvara çarpın buyurmuştur.
dolayısı ile ümmeti ihtilaftan kurtarmamız gerekir. yani elimizden geldiği kadarı ile öyle yapmamız gerekir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
buharıde bu konu ıle ılgılı hadıs(ler)ı gormedın sanıyorum kalemsor hocamgülücük

pekı hangısı hak;
safı de kan ıle bozulmayan abdest mı,hanefı de kan ıle bozulan abdest mı?
safı de sunnet olan vıtır mı,hanefı de vacıp olan vıtır mı?
mezheplerın arasında bunlar gıbı bırcok farklar var.hangı alımın soyledıgıne uyacagız?
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
senelerdir bu konu ile ilgileniyorum hadisler konusu özellikle ilgi alanım ben ''ümmetimin ihtilafı rahmettir'' formunda bir sahih hadis bilmiyorum. söylediğim gibi eğer getirirsen kabul ederim. buhari de bu şekilde bir hadis ben bilmiyorum olduğunu da sanmıyorum. sadece bazı hadislerden zorlama yorumlarla çıkarılacak şeyler olabilir. bunlarında delaleti kati değildir. belirttiğin hadisi aktarırsan şahsen sevinirim.
belirttiğin tarzdaki ihtilaflar peygamberin sahih hadislerine dönmekle izale olunur. mezheplerdeki ihtilafın asıl kaynağı din de yeri olmayan kıyasın kullanılmasıdır. bu ihtilaflı hükümlerin kaynağı kıyasdır. kitap ve sünnet değildir.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.