Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
İçimizden Dua Ettiğimiz Zaman Dua Kabul Olur Mu Yoksa Sesli Bağırmamız Mı Gerekir..??
İçimizden Dua Ettiğimiz Zaman Dua Kabul Olur Mu Yoksa Sesli Bağırmamız Mı Gerekir..??
Bize Ebû Bekr b. Ebî Şeybe rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Muhammed b. Fudayl ile Ebû Muâviye, Âsım'dan, o da Ebû Osman'dan, o da Ebû Musa'dan naklen rivayet ettiler. (Şöyle demiş) : Bir seferde Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) ile beraberdik. Cemaat aşikar tekbir almaya başladılar. Bunun üzerine Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem):
«Ey insanlar! Kendinize acıyın; siz ne sağıra dua ediyorsunuz; ne de bir gaibe! Muhakkak siz işiten yakın bir zâta dua ediyorsunuz ki, o sizinle beraberdir.» buyurdu. Ebû Musa (Demiş ki) : Ben onun arkasnıdaydim ve güç kuvvet ancak Allah'a mahsustur, diyordum. Bunun üzerine de:
«Ey Abdullah b. Kays! Sana cennet definelerinden bir define göstereyim mi?» dedi. Ben :
— Hay hay yâ Resûlallah! dedim.
«Güç ve kuvvet ancak Allah'a mahsustur, de!» buyurdular. Hadis No: 2704
Bize Ebû Kâmil Fudayl b. Huseyn rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Yezid (yâni; İbni Zürey') rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Teymi', Ebû Osman'dan, o da Ebû Musa'dan naklen rivayet etti ki: Ebû Musa ve arkadaşları Resûlüllah (Sallallahü A leyhi ve Sellem) 'le birlikte imişler. Bir dağ yoluna çıkıyorlarmış. Ebû Musa (Demiş ki) : Bir adam bir tepeye çıktıkça : Allah'dan başka ilâh yoktur. Allah en büyüktür, diye nida etmeye başladı. Bunun üzerine Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem):
«Siz sağır veya gaibe seslenmiyorsunuz.» buyurdu. Ve ilâve etti:
«Yâ Ebâ Musa! Yahut yâ Abdellah b. Kays! Sana cennet definelerinden bir kelime göstereyim mi?» Ben :
— Nedir o yâ Rasûlallah! dedim.
«Güç ve kuvvet ancak Allah'a mahsustur.» buyurdu. No: 2795
Dua ve Allah,ın Yakınlığı
"Kullarım sana beni soracak olurlarsa, gerçek şu ki, ben (onlara) çok yakınım. Bana dua ettiğinde dua edenin duasına cevap veririm." (Bakara: 2/186)
İmâm Ahmed İbn Hanbel der ki; bize Süleyman İbn Dâvûd, Enes İbn Mâlik'den nak-letti ki; Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuş : «Ben, kulumun Beni zannettiği gibiyim. Ve o Bana duâ ettiğinde, Ben onunla beraberim.
İmâm Ahmed İbn Hanbel der ki; o Ebu Hüreyre (r.a.) den Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) in şöyle buyurduğunu duymuş : Allah buyurur ki; kulum Beni zikret-tiği ve Benimle iki dudağını kımıldattığı sürece, Ben kulumun yanındayım.
İbn Kesir rahımullah der ki: Bundan maksad, Allah Teâlâ'nın hiçbir duâ edenin, duasını boş çevirmeyeceği hiçbir şeyin onu alıkoyamayacağıdır. O duaları işitir. Bu âyette duaya teşvik sözkonusudur. Allah Teâlâ'nın katında duanın karşılıksız bırakılmayacağı ifâde edilmektedir. İbn Kesir Tefsir Bakara 186
Birde dua etmeye başlamadan önce Allah,a hamdü sena etmeli ardından Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem,e salavat getirilmeli dua da da kesinlik gösterilmeli İmam Müslim şöyle bir bab açmıştır;Duada Dilersen Demeyip Kesinlik Gösterme Babı ardından şu hadisi zikretmiştir;
Bize Ebû Bekr b. Ebî Şeybe ile Züheyr b. Harb hep birden İbni Uleyye'den rivayet ettiler. Ebû Bekr (Dedi ki) : Bize îsmaıl b. Uleyye, Abdü'l-Aziz b. Suheyb'den, o da Enes'den, naklen rivayet etti. Şöyle demiş : Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) :
«Biriniz dua ettiği zaman duada kesinlik göstersin! Allah.m, dilersen bana ver! demesin. Çünkü Allah', zorlayacak yoktur.» buyurdular. No:2678
Dua edildiği zaman acele davranılmamalı; Tirmizi bu konuda şöyle bir rivayet zikretmiştir;
Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivâyete göre, Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Sizden birinizin duâsı acele etmediği ve duâ ettim fakat benim duâm kabul edilmedi demediği takdirde kabul edilecektir.” Tirmizî: Bu hadis hasen sahihtir.3387
Dua eden kişinin duası Ya Kabul olunur yada ondan bir o kadar kötülük def edilir yada bunun karşılığı Ahirette kendisine verilir.
Ben şoyle bir vakia okumus idim. Ama hatirladiklarimi soyleyecegim yalnizca. Muhtemelen nevevi nin riyazus salihinde gormustum ama emin degilim. Neyse.
Resulullah (s.a.v.) ile (sanirim cemaatle) namaz kildigini bildiren bir sahabi namaz da iken oraya bir kopek geldigini ve namaz bitmeden kopegin oldugunu soylemis. Namaz dan sonrada Resulullah (s.a.v.) bu kopege kim beddua etti diye sormustur. dilerseniz okuyun veya arastiririn.
Yani sesin yaratilmislar tarafindan duyulabilir sekilde cikmasi gerekmiyor dua etmek icin
Aslinda cogu insan sir olan su detayi bilmiyor olabilir. Yani dua ayni zamanda cok guclu ve gizli bir silahtir. Evet bu kelimede bana gore bir suru sir saklidir ve benim bildigim en guclu silahlardan biridir.
Ayrica bildigim bir ayeti ben yazmak isterim.
و من كفر فلا يحزنك كفره إلينا مرجعهم فننبئهم بما عملوا إن الله عليم بذات صدور
Lokman suresi 23. Ayetin son kismind "Allah sinelerde olani bilir " gibi bir ibare mevcut.
Yani ozetle duada dil ile ikrar sarti yoktur. Yuce Allah bizim duyamadigimiz veya duyulamayan sesleri isitir ve cevap verir.
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi