You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İbrahim TENEKECİ...

İbrahim TENEKECİ...

General
İbrahim TENEKECİ...
Tenekeci şiir yazmıyor, söylüyor. Bunun artısı ise, şiirin kolay akılda kalarak ezberlenebilmesi. Bu açıdan Tenekeci Doksan Kuşağı'nın şiiri en çok ezberlenmiş tek şairi.

Cafer Keklikçi'nin yorumu

Doksan Kuşağı şairleri asıl verimlerini 2000'li yıllarda verdi. Seksen şiirinin miadını doldurmasıyla yeni bir 'atılım' ihtiyacını karşılayabilecek toplam; Doksan Kuşağı şairleriyle mümkün oldu. Bu şairler; Seksen Kuşağı şairlerinin dil içinde 'oyuk açma' çalışması ve 70'lerin politik istençle gür 'edası' yerine, edanın içindeki özü ve dildeki 'enerjik sesi' benimsedi. Çünkü artık sokağın ideolojik sesi, şiirde duyulmayacak (dikkate değmeyecek) kadar cılız çıkmaktadır. Aynı zamanda yaşanan hayat, geçirdiği 'evrimlerle' yeni bir yönelimi zorunlu kıldı. İnsanoğlunun bütün kutsalları 'bir tık' kadar basitleştirilip tüketildiği bir ortamda şair artık ideolojik bakma yerine 'reel' olanı önceledi. Benim 'sosyal gerçekçi şiir' savunum da bu atmosferden neşet etmektedir.

Realitenin verdiği 'püskürme'; şiirde bir 'üst gerçeklik' yaratma eylemini bünyesinde taşımasıyla, bünyenin sahihliği arasında olumlu bir eşitlik oluşturuyor. Burada şiirin müzikalitesi bir bakıma şairin insani kalitesini de veriyor. Ben kendi payıma şiirin 'ilham'la yazılacağını düşünüyorum. Yani şair öyle bir atmosfer yaşasın ki şiir 'gelsin'. Bence, ilham şairin 'insanlığı'dır. Burada İsmet Özel'in "şairler normal insanlara göre biraz daha insandır" sözünü doğrulayan bir durum söz konusu. Kestirmeden söylersek bizim kültürümüzde şairler aynı zamanda 'âlim' olarak algılanır öteden beri. Manevi birikimler anlamında tabi. Ama burada 'yaradılışı' göz önünde tutarak söylüyorum bunu. İlham aynı zamanda şairin yaşantısı ve birikimi sonucu oluşmuş olan bir toplam. Yani kendine münhasır ahlâk kaidesidir. Fakat bu 'kaide' ile 'yasa'yı birbirine karıştırmayalım. Cemal Süreya'nın ifadesiyle "şiir anayasaya aykırıdır." Şair ortaya bir karakter koymuş ve bunu belli çerçeveyi aşarak geniş bir zemine ulaştırmayı başarmış olmalı. Ama bu 'başarının' altında 'kent lağımı' bulunmaz. Bütün bunları; ilhama yaslanarak şiirler 'söylemiş' bir şair olan İbrahim Tenekeci'nin, şiirinde hangi temel dinamikleri barındırdığını göstermek açısından söylüyorum.

İbrahim Tenekeci 1992'den bu yana şiirlerini sayılı birkaç dergide yayımladı. Bu dergilerin en önemlisi, Türk edebiyatında dolayısıyla Türk şiirinde, ilk sayısından günümüze kadar kendi 'akımını' oluşturmuş olan Dergâh dergisi. Dergâh dergisi ilk sayısından bugüne kadar 'okul' olmuş ve bu önemli duruşunu da sürdürmeye devam ediyor. Tenekeci, Dergâh şairlerindendir.

Tenekeci bugüne kadar dört şiir kitabı yayımladı. Sırasıyla; Üç Köpük, Peltek Vaiz, Güzellik Uykusu ve Giderken Söylenmiştir . Bütün kitaplarına genel bir bakışla bakarsak; İbrahim Tenekeci şiiri İsmet Özel şiirinden beslenmekle birlikte Orhan Veli şiirine daha yakın bir çıkış noktasını çağdaş söylem ve algıyla özgün sesini bulmasına temel olanak olarak aldığını görürüz. Bu bapta İsmet Özel'in 'gür' bakış açısı ve Orhan Veli'nin sosyalist algısının yerine; Türk insanın 'küçük espri' duyganlığını, Tenekeci, şiirinin özüne yedirdi. Böylece şiirinde içerik bakımından adı anılan her iki şairden ayrılmakla birlikte biçim olarak da söz konusu isimlerden farklı bir konumda duruyor.

İbrahim Tenekeci şiirinin en belirgin karakteristik özelliği; geleneksel şiirimizdeki ses yapısını çağdaş algıya uygulayarak yeni bir alaşımla temiz bir atmosfer oluşturmadaki yetkinliği. Şair bunu yaparken bütün 'edebi sanatları' yerli yerince kullanmakta; gösterdiği ustalık küçümsenemeyecek kadar büyük. Bu sebeple bütün şiirlerindeki biçim de geleneksel görüntüde. Şiirlerindeki ses yapısı da, müziğin kelimeleri kanatlandıran cinsindendir.

Tenekeci şiir yazmıyor, söylüyor. Bunun artısı ise, şiirin kolay akılda kalarak ezberlenebilmesi. Bu açıdan Tenekeci Doksan Kuşağı'nın şiiri en çok ezberlenmiş tek şairi. Halk şiirimiz, bizim saklı cevherimiz olarak yüzyıllardır tazeliğini korumuş, hâlâ da temiz ve lirik bir şekilde şiir dağarımızda büyük ihtişamını yaşatmakta. Cumhuriyet dönemi şairlerimiz, bu ihtişamdan pek yararlanmamış, genel olarak batı reveransından (referans değil) hareket sahasını olumladıktan sonra söz konusu 'cevher'e sahip çıkmıştır. Yani bir nevi 'oryantalist' gözüyle bakmışlar halk şiirimize. Ben bu bakışı 'anlayışla' karşılıyorum. Çünkü halk şiirimiz 'yapılmamış' bir şiir. Şair çoğunlukla bir zulme karşı 'söylemiş' şiirlerini. Yani şair şiirle hiç 'uğraşmamış'; yaşadıklarını, gördüklerini Türk şiir haritasına kaydetmiş. İşte Tenekeci bu durumu günün şartlarına göre güncelledi. Yerli bir bakış açısı ve özgün sesiyle: "kaçan bir gol kadar üzülmedik değil mi/ ölürken çocuklar o güzel afrikada" dizelerinde gördüğümüz gibi. İbrahim Tenekeci şiiri, biçem bakımından daima bir çocuksuluğu bünyesinde taşır. Yaşama karşı bir çocuk kadar 'hesapsız' ve afacan. Yine, Tenekeci birçok şiirinde sehl-i mümteni sanatını çok iyi kullanmakta. Her iki yargımıza örnek olması için: "bu trenlerin hepsi benim bak/ bu gök bu çayır bu ırmak" ve "susadım usta/ içip geleyim mi şu ırmağı" vb dizelerini gösterebiliriz.Tenekeci şiirinde humor ve lirizm atbaşı gider. Yaşamın sertliğine karşı ince bir meydan okuma şeklinde: "kusura bakma teselli hazretleri/ sana layık bir mürit olamadım, besbelli"

İbrahim Tenekeci şiirinde, hüzün ve acı iç içe işlemekte. Ama yaşama sevincini hep yedeğinde tutarak. Şiirin atardamarları olan yaşam zorlukları, şiirin içine girdikten sonra bir mutluluğa dönüşüyor gibi. Bir kıvanç duygusu verir bize, bir korunmuşluk hissi duyurur: "her şeyin annesi sensin fırından gelen koku", "uyuruz ve uykudur tanrının en hayırlı evladı" ve "müjde getiren bir insanın içi/ ben olayım yarabbi" Tenekeci şiirinde İslami hayat yaşamanın 'rahatlığı' ve bunun verdiği 'neşe'; biraz da 'şımarık' bir durumda kendini göstermekte. Müslüman şair olmanın vermiş olduğu kendine güveni neredeyse sonuna kadar kullanmakta: "ne çok günah işledim ben mendilime" ve "eline sağlık tanrım leyla çok güzel olmuş/ tanrım eline sağlık dünya da güzel olmuş"

İbrahim Tenekeci ilk ve ikinci kitabında, yeni bir şiir söylemenin tadını riyasız şekilde duyuruyor. Üçüncü ve dördüncü kitabında ise, Türk şiirinde usta bir şair olduğunu ispatladı. Artık kendi şiir yapısını kurmakla kalmadı, o yapının zirvesine ulaştı. Bilindiği gibi bir şair, şiirde yeni bir 'pencere' açabilir ama o açtığı 'pencere'yi inşa etmek ise, çok zaman mümkün olmamıştır. Tenekeci bunu mümkün kılmış şairlerden. Sonuç olarak İbrahim Tenekeci dört kitabıyla; lirik, 'halk şiiri' tadına yakın, gelecek kuşaklara bırakacağı bir şiir dünyası kurdu. Modern Türk şiirini geleneğin içinden alımlayarak, hem geleneği modernleştirdi hem de moderni biçim ve biçem bakımından yeniledi. Tenekeci, Doksan sonrası Türk şiirinin köşe taşlarından biri olmayı hak etmiş bir şair.

ALINTI
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 07-07-2008, Saat:04:01 AM, Düzenleyen: Nizam-ül Mülk.
Cvp: Şiirleri en çok ezberlenen genç şair
milli gazetede yazarWink

Taşköprü'de doğdu. ilk ve orta okulu istanbul'da okudu. Lise öğrenimini yarıda bıraktı. Halen özel bir şirkette çalışmaktadır. Şiirleri, çeşitli dergilerde yayımlandı. Şairin, Üç Köpük ve Peltek Vaiz adlı iki şiir kitabı vardır.

şair olmasının yanısıra milli gazete'nin düşünce sayfası editörlüğünü de yapmaktadır.

milli gazetede yazmasından dolayı -yazıları, birilerini rahatsız ettiği için- bazı kesimler tarafından aforoz edilmek istenmiştir.ama kendisi,- belki biraz şairliğinden olsa gerek- sürüye katılmayanlardandır. her daim doğru bildiğini savunmuş , ''dava''sı peşinde koşan insanlardan olmuştur.

biraz da ibrahim tenekeciyi, kendisinden dinleyelim:

''otuz sekiz yaşındayım. Yirmi bir yıldır, aktif olarak milli goruscamiasının içindeyim.

On yedi sene önce, yazı ve şiirlerim millî gazete'nin sizden gelenler köşesinde yayınlanıyordu. Şimdi ise, Allah'a şükür, sizden gelenleri okuyor, değerlendiriyor, hak ediyorsa ve Hak diyorsa, yayınlıyorum.

sultan baba'nın sözlerini ödünç alacak olursam; Bizler, bedenimizi temizlemek için sabun, ruhumuzu temizlemek için millî gazete aldık. (Bana bu sözü hatırlatan ibrahim Bahçeci kardeşimize çok teşekkür ederim.)

Yüzde biri de gördüm, yüzde yirmi biri de... Yüzde yirmi birken sevinmedim, yüzde birken üzülmedim. (Ne varlığa sevinirim / Ne yokluğa yerinirim. / Aşkın ile avunurum / Bana seni gerek seni.)

Başkalarını kurtarmaya kalkmadan, önce kendimi, ailemi ve sevdiklerimi kurtarmaya çalıştım. (Kurtarmak kelimesi, o zamanlar maddiyatı çağrıştırmıyordu.)

Büyüklerimizden öğrendiğimiz gibi, kâr-zarar hesabımız hep cennet ve cehennemle ilgiliydi.

Daha önce de belirtmiştim: Sevgiyi değil, saygıyı önceledim. Çünkü saygı, sevgiden daha dayanıklıydı.

Herkesin büyüklüğü köyüne göredir. Ayrışma olduğu zaman, bize de kendi köyümüze göre, bir takım teklifler gelmedi değil, geldi. Çeşitli bahaneler üretip kalanları ikna edebilirdim. Peki, kendimi nasıl ikna edecek, kendime ne diyecektim?

Meğer hepsi yalanmış diyerek, koskoca yirmi yılı (insan ömrünün üçte birini) yaşanmamış mı sayacaktım? Yaşandı ve bitti saygısızca parçasını mı mırıldanacaktım?

Yirmi yıl boyunca şevkimizi, direncimizi kıracak çok şey oldu. O kadar çok şey gördük ki, artık hiçbir şey bizi hayal kırıklığına uğratmıyor.

Ama işte, biz hâlâ buradayız.

Gençken, huyu güzel, kendi güzel ağabeylerimiz vardı. Onların peşinden güvenle giderdik. Onların sadece sözleri değil, bakışları bile senetti.

Onlar, yapmadıkları, tutmadıkları şeyi başkalarından istemezdi. Yüzleri tertemizdi. Huzur verirdi, aşk verirdi.

Ahlak ve maneviyatın yanına samimiyet ve nezaketi de koymuşlardı.

Yapabileceğimiz bir iş varsa, ne olur bunu bizden esirgemeyin diye onlara yalvarırdık. Şimdi ise daha iş kelimesi ağzımızdan çıkmadan, çevremizdekilerin yarısı dağılıyor.

Olsun, biz buradayız.

ismet ozel'in şiiriyle söyleyecek olursak, hâlâ taşınacak suyun, kırılacak odunun peşindeyiz.''

ESERLERİ:

Dergah Yazıları Güldestesi

Giderken Söylenmiştir

Güzellik Uykusu

Peltek Vaiz

Seçilmiş Şiirler Antolojisi Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi

Son Düzlük

Uçuş Denemeleri

Üç Köpük

Üzgünlük

isimlerinde 18 kitabı yayınlanmıştır...

"rosegul giderayak işlerim var bitirilecek,
giderayak.
ceylanı kurtardım avcının elinden
ama daha baygın yatar ayılamadı.
kopardım portakalı dalından
ama kabuğu soyulamadı.
oldum yıldızlarla haşır neşir
ama sayısı bir tamam sayılamadı.
SEVDALARA DOYULAMADI...rosegul
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 07-07-2008, Saat:04:08 AM, Düzenleyen: Nizam-ül Mülk.
köyün delisi
RE: Şiirleri en çok ezberlenen genç şair
bundan sonra takip edeceğim şairlerden biri..forumda açtığınız konulardan tanıdım..beğendim..teşekkür ederim gülücük
PEAH!

“Somali'de, 90 günde, 29.000'den fazla çocuk açlıktan öldü. Mübarek Ramazan ayında son altmış yılın en büyük kuraklığını yaşayan Afrika ülkelerine 5 TL. yardım etmek için bir kısa mesaj atabilirsiniz:

Afrika yaz 5601 (Türkiye Diyanet Vakfı)
Afrika yaz 2868 (Türk Kızılayı)
Afrika yaz 3072 (İHH- İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı)..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cvp: İbrahim TENEKECİ...
EKŞİ SÖZLÜKTE HAKKINDA YAZILANLAR:

--iyi bir şairdir.
yeni bir şiir kitabı üzerinde çalışıyormuş.

--siirlerini okurken kalbimizin ellerinde atmasini saglayan adam.
birileri kalbimizde gizli bütün hislerimizi gözlerimizden okumus, sanki sokak ortasinda ciplak kalmisiz gibi bir his bürüyor icimizi.

--dünya dönüyor işte ispatı
babamız her akşam dönüyor eve .

--düş ve dua ' da şunları yazan şair:
''yağmura, nisana ve yaşıma aldanıp
uçurumları kıyı sanarak
ve dağlar erişilmeyince acı verir
sözünü unutarak
kaf dağına gitmek istedim ''

--Alllah biliyor ya
benim saskinligim sizinkine benzemez
hayrete dusurur beni umursamadiginiz seyler
mesela irmaga binen balik
gunesi siritnda tasiyan dag
ve peribacalari, avurtlari cokmus kayalar
ve sarisin semazenler, aycicekleri
hayrete dusurur beni.

merakim da sizinkine benzemez
soyle seslenirim bazen:
yagmurkusu bana bir seyler soyle
deli irmak ne fisildar denize.

savasim da benzemez savasiniza
yalin kalem
dayanirim kelam kapilarina
ya simmurga ya morga, farketmez.

ve korkum, o da sizinkine benzemez
saflar siklastikca korkarim
anlasilmaktan korkarim, duslerimden korkarim
ustelik kirmizi isikta cam silen cocuklari
soforlerden sakinmak zorundayim.

--Taşköprü'de doğdu. ilk ve orta okulu istanbul'da okudu. Lise öğrenimini yarıda bıraktı. Halen özel bir şirkette çalışmaktadır. Şiirleri, çeşitli dergilerde yayımlandı. Şairin, Üç Köpük ve Peltek Vaiz adlı iki şiir kitabı vardır.

--.çocuklar yarı yolda bırakır bizi tanrım
kendine gel diyorsun, gelsem olmaz mı sana"
bu nasıl yazmaktır anlayamadığım,imrendiğim yazar.hep yazsa!yazsın.susmasın.

--eline sağlık tanrım leyla çok güzel olmuş
tanrım eline sağlık dünya da çok güzel olmuş
keşke biraz ölmesem....

demis ustad. ne guzel demistir, yuregine sagliktir...

--"efendim'e vermek için
yirmi yedimden gün aldım
yirmi yetimden gül." demiş şair. şiirleri adeta bir zıpkını andırır.

--hani nasıl desem nedensiz bir biçimde her okuyuşumda şiirlerini gözlerim doluyor. hep aynı tad. aşk içimi kemiriyor her okuduğumda diyor ki ve sen kirlara benzersin gunu bu vakti cikarmamissan cicekli elbiseni... evet gözlerim doluyor ve bu hüzün mutlu ediyor beni. şairdir ibrahim tenekeci ama nerden geldiğini nereye gittiğini bilmeyen otekilerden değildir. bize yüzünü dönüp hayatına ortak edecek kadar cesurdur naiftir içimizdendir, içimizdedir, ,içtendir. yüreğine sağlık elbette tenekecinin. varsın şanı yürüsün iki cihanda da...

--esenler belediyesinin bir şiir etkinliğinde, aynı sahneyi paylaştığı nurullah genc'e aklınca ayar verip, sonra da ağzının payını alan ve mosmor bir suratla geceyi tamamlayan şaircik.

islami kesimin post modern şairlerinden olup, arkadaşlarıyla birlikte kurdukları "kırklar" dergisinde kendileri çalıp, kendileri oynamıştır.

agresif yapısıyla kendine ucuz karizmalar sağlamaktan öteye gidememiş çakma ismail kilicarslan'dır.

--yazılarının soyadından farkı olmayan arkadaş, milli gazetede ihtiraslı bakışları vardı hala duruyomu bre.

--yaşayan şairler içinde en iyilerinden biri. her kitabı tekrar tekrar okunası. üzgünlükle bizi içine çektiği serüvenine sımsıcak şiirleri ile iyiden iyiye ortak etmiştir. o gidiyor biz izliyoruz. o yazıyor biz okuyoruz. her dizesi hayatın üstesinden gelen bir bıçak sanki. saplanıp kalıyor öylece, yüreğimizin orta yerinde.

içimden dedim beraber yüreyelim olur mu
varsın gemilerimizi taşıyamaın sular
varsın yarı yolda uyuya kalsın
bize gönderilen bahar

--şiiri mutluluğu uyandırıyor ansızın. kelimelerini bir ormanın içinden geçirip nehirlerle sunuyor bize.

bütün gün oturdum yedek kulübesinde
ve bir kardeşim saf dışı kalsın diye
çay söyledim kahveden

--dizeleri hayatı sallıyor kucağında. akın akın dalga geçiyor hayatla/zorluklarla. tarifi zor şiirler yazıyor tenekeci. sözü yormadan.

-sağlam şairdir. okunasıdır.

"Tanrım
kör bir çocuk rüyasında ne görür
bildiği ne var ki
karanlıktan başka."
mısralarının sahibi.Keşke gazetede hiç yazmasaydı da hep şair kalsaydı.

"ve burada sensiz bahar
hem yatalak hem öpmeden geçiyor
bir jeton
yanağıma getiriyor da yanağını
kokunu rüzgara salsan
bana getirmiyor."

"Kaçan bir gol kadar üzülmedik değil mi?
Ölürken çocuklar o güzel Afrika'da..."
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cvp: İbrahim TENEKECİ...
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.