You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

İbni Teymiyye’nin aykırı fikirleri

Profesör
İbni Teymiyye, Hulefâ-i Râşidîn (dört büyük halîfe), diğer Eshâb-ı kirâm ve din büyüklerini küfürle ithâm edecek derecede ileri geri sözler sarf etti. Allahü teâlânın ve peygamberlerin sıfatlarını ve tasavvufu, şefaati inkâr edip, evliyâyı küfürle ithâm etti.
İbni Teymiyye’nin bozuk fikirlerinden bâzılarını büyük âlim İbn-i Hacer-i Mekkî, Fetâvâ-i Hadîsiyye kitâbında şöyle bildirmektedir.
1- Allahü teâlâya oturmak, kalkmak, yürümek, inmek, çıkmak gibi insanlara mahsus sıfatlar izâfe etmektedir. Hâlbuki; Allahü teâlâ, hiçbir bakımdan insanlara (ve diğer mahlûklara) benzemez, zamandan ve mekândan münezzehtir, uzaktır.
2- Peygamberlerin mâsumiyyetini (günahtan korunmuş olduklarını) reddetmiştir. Hâlbuki, mâsumiyyet peygamberlerin sıfatlarındandır.
3- Cehennemin ebedî olmadığını ve kâfirlerin Cehennemde ebedî, sonsuz kalmayacağını söylemiştir. Hâlbuki Cehennemin ebedî olduğunu ve kâfirlerin burada ebedî, sonsuz kalacağını Kur’ân-ı kerîm haber vermektedir.

İSLAM BÜYÜKLERİNE KÜFÜR İTHAMI
4- Muhyiddîn-i Arabî, Sadreddîn Konevî gibi bâzı tasavvuf büyüklerini küfürle ithâm etmiş, tasavvufu reddetmiştir. Hâlbuki tasavvuf, Peygamber efendimiz zamânından beri vardı ve tasavvuf büyüklerine hiçbir Ehl-i sünnet âlimi dil uzatmadı.
5- Başta Peygamber efendimizin kabr-i şerîfleri olmak üzere Eshâb-ı kirâmın, velîlerin, âlimlerin ve sâlih Müslümanların kabirlerinin ziyâret edilmesine karşı çıkmış, bunları şefâate vesîle kılmayı da harâm saymıştır.
Ayrıca; üç talak bir talak sayılır, şartlı talakta yemin kefareti vermek kafidir, âdetli kadın tavaf yapabilir, namazın kazası olmaz, gibi kural dışı, Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiklerine aykırı yanlış hükümler verdi. Luther adındaki papaz gibi İslamda reform yapmaya çalıştı.
İbni Teymiyye’nin İslâm âlemindeki şöhreti; dindeki büyüklüğünden değil, kendisinden sonra ortaya çıkıp, mezhepsizlik fikrini yaymaya çalışanlar ile, kendi kısa akıllarına göre dinde değişiklik yapmak isteyenlerin sapıklıklarına kaynak olması sebebiyledir. İslamı içeriden yıkmak isteyenlerin gizli desteği iledir. Mısır’da yetişen dinde reformcular ve Vehhâbîler, tuttukları bozuk yoldaki fikirlerine delil olarak yalnız İbni Teymiyye ve talebelerinin ileri sürdüğü yanlış görüşleri göstermekte ve ona dayanmaktadırlar.
Ehl-i sünnet âlimlerinden Yusuf Nebhanî, Şevahidü’l-Hakk’da, “İbni Teymiyye, dalgaları kıyıyı döven gürültülü bir deniz gibidir. Bazen sahile inci ve mercan bırakır; çoğu zaman da taşları ve midye kabuklarını, pislikleri ve hayvan leşlerini bırakır” demiştir.
İbni Teymiyye İmam-ı Gazâlî’yi kusurlu göstermektedir. Büyük âlim (İbn-i Hacer-i Mekkî) hazretleri, (El-a’lâm bi-kavâtı’ıl-islâm) kitabında buyuruyor ki: “İmâm-ı Gazâlî’nin yazılarında kusur bulan kimse, yâ haset edip onu çekemeyendir, yâhut da, zındıktır.”

YIRTICI HAYVANDAN KAÇAR GİBİ...
İmam-ı Şarani hazretleri buyuruyor ki: “İbni Teymiyye, tasavvufu inkâr eder, evliyaya, ariflere dil uzatırdı. Kitaplarını okumaktan, yırtıcı hayvandan kaçar gibi kaçmalıdır.”
İbn-i Hacer-i Mekkî Fetâvel-hadîsiyye kitabında da, “İbni Teymiyye’nin gözlerini kör, kulakları sağırdır. Birçok âlim, bunun işlerinin bozuk, sözlerinin yalan olduğunu bildirmişler ve vesikalarla ispat etmişlerdir” demiştir.
İbni Âbidîn, (El-Ukûd-üd-dürriyye) kitabında diyor ki: “İmâm-ı Gazâlî âlim değildi diyen kimse, câhillerin echeli ve fâsıkların en kötüsüdür. O, zamanının hüccet-ül-islâmı ve âlimlerin en üstünü idi.)
Bunların dışında güvenilir âlimlerden olan; Takiyyüddîn Sübkî, İmâm-ı Rabbânî, Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî, Muhammed bin Ali Zemlikânî, Zeynî Dahlan, Mustafa Sabri Efendi, Zâhid-ül-Kevserî, Abdülhakîm Arvâsî, Ahmed Davudoğlu ve Hüseyin Hilmi Işık kuddise sirruh gibi zatlar kitaplarında İbni Teymiyye’nin fikirlerinin bozukluğunu delilleri ile dile getirmişlerdir.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: İbni Teymiyye’nin aykırı fikirleri
çok ilginç imamı gzalide kusur bulan niye hasetçi ve zındık oluyor anlamadım? imam gazaliiyi kusursuz yapan nedir ki ? bir de şunu bilmek lazım ibni teymiye zühd ve takvayı mı reddediyor yoksa tasavvufu mı reddediyor ? bu ikisi biraz farklı, sonuçta zühd ve takva her müslümanın yaşaması gereken şekillerdir ama tasavvuf o kadar masum değildir, içine yunan ve hint felsefelerinden akımlar karışmıştır, ibni teymiye de belki bunları reddediyordur olamaz mı ?
Alnım rüzgarlara açık
Kor kaynar yüreğimde
Umutlar sevinç içinde
Kan dolan gözlerimde..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Administrator
sevra adam elhi sünnetten çıkmış ve kendine göre hüküm koyuyor bundan ne anlıyorsun!?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
İBNİ TEYMİYYE HAKKINDA

İslam düşünce tarihinde leh ve aleyhinde en fazla konuşulan isimlerin başında Takiyyuddin İbn Teymiyye (v. 728/1328) gelmektedir. 661/1263 yılında Harran’da doğan İbn Teymiyye, Hanbeli mezhebinin güçlü alimlerini içerisinde barındıran bir aileye mensuptur. Dedesi Mecdüddin İbn Teymiyye pek çok alanda eser veren bir alimdir. Babası Abdulhalim’de, Harran yöresinde etkin olan bir Hanbeli fakihidir.

Moğolların Bağdat’ı işgal etmeleri ve Bağdat merkezli saldırılarını Harran’a kadar genişletmeleri üzerine İbn Teymiyye ailesi 667/1269 yılında Dımaşk’a göç eder. Babası başta olmak üzere bir çok hocadan ders okuyan İbn Teymiyye, 683’te Sükkeriyye Darulhadisine hoca olarak atanır. Bir yıl sonra da Emeviyye Camii’nde tefsir dersleri vermeye başlar.

Kısa zamanda şöhreti Dımaşk başta olmak üzere mücavir şehirlere de yayılan İbn Teymiyye VIII/XIV. yüzyılın başlarından itibaren kendisini ilmi ve fikri tartışmaların içerisinde bulur. Ehl-i Sünnet’in itikadi mezheplerine özellikle de Eş’ariliğe sert tenkitler yöneltir. Sıfatlar ve müteşabihat meselesinde selef-i salihinin usulünü benimsediğini iddia ederek ayet ve hadisleri zahiri anlamlarında anlar. Verdiği fetvalarla da bir çok konuda mezhepler arası icmaya muhalefet eder.

Çeşitli devlet adamları ve kadıların katıldığı meclislerde çok defa muhakeme edilen İbn Teymiyye Kahire’de dört kâdi’l-kudât’ın katıldığı bir mahkemede Allah Teala’yı insan suretinde algılama cürmünden dolayı Kahire kalesine hapsedilir. Ehl-i Sünnet akidesine muhalif görüşlerinden ve icmaya aykırı fetvalarından dolayı farklı zamanlarda defaatle yargılanıp hapisle cezalandırılır.

ALINTIDIR

Ey talib-i ilim,
Aleyküm selam verahmetullah

a) İbn Abidin der ki: Cahilin alim hakkındaki şehadeti geçersizdir
b) "İslam alimi İbn Teymiyye neden tasavvufun hatalar zinciri olduğunu savunuyor?" diyorsunuz Bunu nereden öğrendiniz? İbn Teymiyye'nin hangi kitabında okudunuz? Dahası İbn Teymiyye'nin hangi kitaplarını okudunuz? Daha dahası onu ne kadar tanıyorsunuz? Naçizane tavsiyemdir: Birini onun hasımlarından öğrenmeyiniz Hasım doğru söylemez, sizi aldatır Siz de aldananlardan olursunuz İkinci tavsiyem Sizi tanımadığın bir müslümana düşman eden biri sizin dostunuz değildir Size kötülük işletmektedir Hele o alimse bu bir kaç kat kötülüktür, günahtır Size günah işleten, size şeytanlık yapıyor demektir
c) İbn Teymiyye de her alim gibi isabetli ve isabetsiz görüşleri olan bir İslam alimiydi Katılmadığım ve eleştirdiğim bazı görüşlerine bazı kitaplarımda yer verdim Katılmadığımı söyledim Fakat ona karşı savaş açanların dürüst olmadıklarını, karalama ve çamur attıklarını bütün bu savaşlarda yapılan, yazılan ve yaşananları bilince hayretle görüyorsunuz Bilmeden konuşan hata eder Dürüstlük şiarımız, adalet ahlakımız olmalıdır
d) İbn Teymiyye İslam irfanına bırakın karşı olmayı, İslam irfanını bir mutasavvıftan daha yoğun ve bir zahid gibi yaşayan biriydi Hayatı buna şahittir Eserleri buna şahittir Bir kaçını sayayım: Emrazu'l-Kalb ve Şifauhu (Kalbin hastalıkları ve şifası), Tezkiyetu'n-Nefs (Nefis tezkiyesi) ve et-Tevbe Bunlar Arapça Türkçeleri yok Onun için okuyun diyemiyorum Ama onun İrfani anlayış ve hayatını en güzel okuyacağınız eserlerden biri bir numaralı talebesi İbn Kayyım el-Cevziyye'nin Medaricu's-Salikin adlı eseridir Piyasada vardır Türkçesi güzeldir
e) Tasavvufun kaç çeşit olduğunu, salihleri kadar kazipleri, sadıkları kadar sahtekârları, samimileri kadar zındıkları da olduğunu sadece mutasavvıf olmayanlar değil mutasavvıflar da söyler durur Keşke okuyabilseydiniz ibn Teymiyye'nin Fetva's-Sufiyye ve'l-Fukara'sını da, onun savaştığı tasavvuf ehlinin nasıl birileri olduğunu siz de bilseydiniz
Daha birçok yazacaklarımı burada kesiyor ve sizi hiçbir alim hakkında gelişi güzel konuşmamanız, hiç kimse hakkında onu yakından tanımadan suizanda bulunmamanız konusunda uyarıyorum Müminin mümine suizannı haramdır diyor efendimiz Hele o mümin bir alim olursa alimlerin eti zehirlidir Yiyeni iflah etmez
Bu sualiniz için zaman ayırdım Bunu eğer yukarıdaki eseri okursanız size helal edeceğim, okumazsanız helal etmeyeceğim ve Rabbimden sizden alacağım olarak kaydetmesini işte burada bütün okuyanların şahitliği huzurunda niyaz ediyorum
Vesselam, veddua

BİR NAŞKA ALINTI

Yukarıdaki ALINTILARI yapmamın nedeni bir islam din adamı hakkında ,bir başka mezhebin temsilcisi diye hakaretlerle tek taraflı
tanıtılmasını doğru bulmamamdır.

Bu kişi yukarıdan anlaşılabileceği gibi yüzyıllar öncesinde binlerle din adamları tarafından tartışılmıştır.
Bin yıl önceki tartışmaları bu gün güdeme getirip üzerinde tartışmaya çalışmanın anlamsızlığını anlayamıyorum.....

selam
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
[/quote]

seyıthan ne zamandır tartıstıgın konular guncel konulardı galıba
örn:mırac olayı

Daha birçok yazacaklarımı burada kesiyor ve sizi hiçbir alim hakkında gelişi güzel konuşmamanız, hiç kimse hakkında onu yakından tanımadan suizanda bulunmamanız konusunda uyarıyorum Müminin mümine suizannı haramdır diyor efendimiz Hele o mümin bir alim olursa alimlerin eti zehirlidir Yiyeni iflah etmez

Takiyyüddîn Sübkî, İmâm-ı Rabbânî, Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî, Muhammed bin Ali Zemlikânî, Zeynî Dahlan, Mustafa Sabri Efendi, Zâhid-ül-Kevserî, Abdülhakîm Arvâsî, Ahmed Davudoğlu ve Hüseyin Hilmi Işık kuddise sirruh vs bunlar alım degıl mı,bunlar bılmıyor mu suızanın ne oldugunu...

ıyılıgı emretmek,kotulukten sakındırmak her muslumanın muslumana gorevı...
[/quote]

KARDEŞ,

Şaşırmayalım lutfen.....

BEN HİÇBİR ALİM HAKKINDA GELİŞİ GÜZEL KONUŞMADIM.

[b]sizi hiçbir alim hakkında gelişi güzel konuşmamanız, hiç kimse hakkında onu yakından tanımadan suizanda bulunmamanız konusunda uyarıyorum [/b]

Bu uyarıyı lutfen kendinize yapınız....

Bir islam alimi İbni Teymiye hakkında İLERİ GERİ konuşan sizsiniz.

Ben sadece insanlar İbni Teymiye hakkında tek taraflı değil, değil onun
hakkında tam bilgi sahibi olsunlar diye karşı görüşleri ALINTI
olarak getirdim......

Ben o yazıyı kişinin iki tarafıda bilinsin diye getirdim.
Aslında siz bir din alimi hakkında bir yazı getiriyorsanız , adil bir müslüman olarak, o kişinin hem aleyhinde hem de lehinde olan yazıları beraber getirmeniz gerekirdi....
Maksadım İbni teymiyeyi müdafaa etmek değildir.Bu zat beni hiç ilgilendirmiyor. Ancak yazınız tek taraflı ve adaletten uzak bir yazıydı...

İnsanlar bir kişi hakkında hem lehte hem de aleyhte yazılanları okumalı sonra kendi kararlarını vermeliler...

Mesele budur....
Degerli SEYİTHAN Kullanicisi Jan 2010 Tarihinden Beri İmam Hatip, İslami Forum
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör

seyıthan ne zamandır tartıstıgın konular guncel konulardı galıba
örn:mırac olayı

Takiyyüddîn Sübkî, İmâm-ı Rabbânî, Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî, Muhammed bin Ali Zemlikânî, Zeynî Dahlan, Mustafa Sabri Efendi, Zâhid-ül-Kevserî, Abdülhakîm Arvâsî, Ahmed Davudoğlu ve Hüseyin Hilmi Işık kuddise sirruh vs bunlar alım degıl mı,bunlar bılmıyor mu suızanın ne oldugunu...

ıyılıgı emretmek,kotulukten sakındırmak her muslumanın muslumana gorevı...
[/quote]

KARDEŞ,

Şaşırmayalım lutfen.....

BEN HİÇBİR ALİM HAKKINDA GELİŞİ GÜZEL KONUŞMADIM.

[b]sizi hiçbir alim hakkında gelişi güzel konuşmamanız, hiç kimse hakkında onu yakından tanımadan suizanda bulunmamanız konusunda uyarıyorum [/b]

Bu uyarıyı lutfen kendinize yapınız....

Bir islam alimi İbni Teymiye hakkında İLERİ GERİ konuşan sizsiniz.

Ben sadece insanlar İbni Teymiye hakkında tek taraflı değil, değil onun
hakkında tam bilgi sahibi olsunlar diye karşı görüşleri ALINTI
olarak getirdim......

Ben o yazıyı kişinin iki tarafıda bilinsin diye getirdim.
Aslında siz bir din alimi hakkında bir yazı getiriyorsanız , adil bir müslüman olarak, o kişinin hem aleyhinde hem de lehinde olan yazıları beraber getirmeniz gerekirdi....
Maksadım İbni teymiyeyi müdafaa etmek değildir.Bu zat beni hiç ilgilendirmiyor. Ancak yazınız tek taraflı ve adaletten uzak bir yazıydı...

İnsanlar bir kişi hakkında hem lehte hem de aleyhte yazılanları okumalı sonra kendi kararlarını vermeliler...

Mesele budur....
[/quote]

sizi hiçbir alim hakkında gelişi güzel konuşmamanız, hiç kimse hakkında onu yakından tanımadan suizanda bulunmamanız konusunda uyarıyorum

ıbnı teymıye hakkında bırsey bılmeme gerek yok,dıger alımler hakkında yeterlı bılgım var bu da benım ıcın fazlası ıle yeterlı...bende dıyorum kı yukarıdakı alımler bılmıyor mu suızanın ne oldugunu,gunah oldugunu...ıbnı teymıyye alımde bunlar degıl mı?

ve alım alım dıyorsun;ben su yarım aklımla bılırken,bır alımin Allahın hıc dengı benzerı olmadıgını,hıcbırseye benzemedıgını bılmesı gerekmez mı kı Allahı ınsan gıbı bır varlıga benzetıyor...alımlıgı nerde kaldı bu durumda?
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Alıntı:ıbnı teymıye hakkında bırsey bılmeme gerek yok,dıger alımler hakkında yeterlı bılgım var bu da benım ıcın fazlası ıle yeterlı...bende dıyorum kı yukarıdakı alımler bılmıyor mu suızanın ne oldugunu,gunah oldugunu...ıbnı teymıyye alımde bunlar degıl mı?

ve alım alım dıyorsun;ben su yarım aklımla bılırken,bır alımin ın hıc dengı benzerı olmadıgını,hıcbırseye benzemedıgını bılmesı gerekmez mı kı ı ınsan gıbı bır varlıga benzetıyor...alımlıgı nerde kaldı bu durumda?

İbni Teymiyyenin beni hiç ilgilendirmediğini söylemiştim.
Ancak sizin yazınızdan tanıdım kendisini, bu kişi hakkında neden bu kadar şiddetle karalama yapılıyor diye merak ettim..
Ve kısa bir araştırma yaptım...

TAMAM KARDEŞ KONU ANLAŞILDI....

İbni teymiyye EHLİ SÜNNET karşıtı bir DİN ALİMİ...
VAHHABİ lerin imamı ve Şeyhülislamı...
Bu nedenleymiş ki bütün ehli sünnet alimleri onu kötüler suçlarlarmış..

Ancak ne hikmetse tüm kitapları Türkçeye tercüme edilmiş ve basılmış,
Türkçe yayınlanmış kitaplarından bazıları:

1-Dua ve Tevhid
2-el-Munteka
3-Fark
4-Hapishane Mektupları
5-İbn Teymiyye Külliyatı (8 CİLT)
6-Kalb Amelleri
9-Kulluk Risalesi
10-Mukaddime fî-Usûl'it-Tefsir

Daha yayınlanmamış ve yayınlanacak eserleri de varmış...

ADAM ASLINDA ALİM FİLAN DEĞİL.....
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
her aykırı fıkrın mutlaka bır savunucusu vardır...kıtaplarının basılmıs olması gayet normal...
anlamıs olmana sevındım...
.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.