You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hz.Ömerin fazileti

Uzman
Hz.Ömerin fazileti
Hz.Ömerin hayatını konu olan bir kitap var.Yazarı Muhammed Sallabidir.Sayfa 8'de şöyle deniliyor:

أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إنَّهُ كَانَ فِيمَنْ مَضَى رِجَالٌ يَتَحَدَّثُونَ فِي غَيْرِ نُبُوَّةٍ ، فَإِنْ يَكُنْ فِي أُمَّتِي أَحَدٌ مِنْهُمْ فَعُمَرُ

Hz.Peygamber(sallalahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuşturSaskinizden önceki ümmetlerde muhaddesler(8) vardır.Şayet benim ümmetimden böyle biri çıkacak olursa o da Ömer(ra) olur.(9)

(8) Muhaddes: Sorunları,süratli ve doğru idrak edip isabetli kararlar alabilen kişi.
(9) Buharî,3689 ; Müslim ,2398

قَوْلُهُ : ( مُحَدَّثُونَ ) بِفَتْحِ الدَّالِ جَمْعُ مُحَدَّثٍ ، وَاخْتُلِفَ فِي تَأْوِيلِهِ فَقِيلَ : مُلْهَمٌ . قَالَهُ الْأَكْثَرُ ، قَالُوا : الْمُحَدَّثُ بِالْفَتْحِ هُوَ الرَّجُلُ الصَّادِقُ الظَّنِّ
Hadisteki ''Muhaddesun'' kelimesindeki 'dal' harfi fethadır.Yani harekesi üstündür.Muhaddesûn kelimesi Muhaddes kelimesinin çoğuludur.Muhaddes kelimesinin manasında ulema arasında görüş ayrılıkları olmuştur.
Görüşler şöyledir :

1-Muhaddes ''İlham edilen'' demektir.(Bunu Ulemanın çoğu söylemiştir.)
2-Muhaddes ''Bir adamın doğru zannıdır'' denmiştir.

Bundan sonra İbn Hacer diğer görüşleri de naklediyor.
(İbn Hacer,Fethul Bâri,3486)

Ebubekir İbn Ebu Şeybe'nin meşhur Musannef adlı kitabında şöyle bir rivayet gördüm:

عَنْ أَبِي ذَرٍّ قَالَ : سَمِعْت رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُولُ : إنَّ اللَّهَ وَضَعَ الْحَقَّ عَلَى لِسَانِ عُمَرَ

Ebu Hureyre(ra) rivayet ediyor:Resulullah(sav) şöyle demiştir: Doğrusu Allah, hakkı Ömerin lisanı üzerine koymuştur.(Musannef,4721)

Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
RE: Hz.Ömerin fazileti
Bak şu olayı beni çok etkilemiştir belki okumuşsundur

Emirilmüminin Hz. Ömer;
-Şu iki şey varki. Birisi aklıma gelince kendimi gülmekten alıkoyamıyorum ,Diğer biriside aklıma gelince ağlamaktan kendimi alamıyorum diyor.
Aklıma gelince kendimi gülmekten alamadığım olay;
-Kabenin etrafında putlara tapmak için toplanırdık evlerimizden getirdiğimiz helvalardan putlar yapardık onlara tapardık ibadet ederdik .Acıkıncada o helvadan yaptığımız putları orada yerdik.Evlerimize dönerdik bu olay aklıma gelince kendimi gülmekten alamıyorum.
-Aklıma gelince ağlamaktan kendimi alamadığım olay;
-Cahiliye döneminde bir kızımız olmuştu o devirdede kız çocuğu sahibi olmak ayıp sayılıyordu ve kız çocukları diri diri toprağa gömülüyordu ve namus temizlenmiş oluyordu.Bizimde kızımızı toprağa gömmemiz gerekiyordu.Hanımıma dedimki
'' kızımızı hazırla onu götüreceğim'' Hanımımda kızımızı hazırladı onu aldım götürdüm.Mekke şehri dışına çıktık toprakta bir çukur kazmaya başladım kızımda başımda bekliyor daha konuşmayı bile bilmiyor. çukur kazarken üzerime toprak sıçramış yakama yapışmış kızım bana birşeyler mırıldandı o kınalı mini mini dudakları ile bişeyler söyledi kalem gibi parmakları ile işaret eyledi eğilmemi söyledi bende eğildim yakama yapışan toprakları nazik elleriyle çırptı sildi.Zavallı yavrucak, hiç bilmiyorki biraz sonra o çukura gömüleceğini.
Akşam oldu benim yakama yapışan topraktan rahatsız olan körpe yavruyu ben hiç acımadan toprakta açtığım çukura gömdüm ve elimi kolumu sallaya sallaya eve geldim hanımım sormadı bile diyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.