You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hobi Amaçlı 3d Figür Basmak Günah mı

Yeni Üye
Arkadaşlar s.a öncelikle 1 senedir 3d figür işi yapıyoruz fakat hobi amaçlı dinazor, batman, spiderman vs 25 cm geçmeyecek şeyler basıp el ile boyuyoruz. Konuya hakim hocalarım bu işin günah mı değil mi bizi bi aydınlatabilir mi? Kesinlikle dini figürler basmıyoruz.
Yeni Üye
RE: Hobi Amaçlı 3d Figür Basmak Günah mı
Aleyküm selam, sadece hobi amacıyla, dini figürler olmadan hayal ürünü karakterler (dinazor, süper kahramanlar gibi) basmak birçok hocaya göre dinen sakıncalı değildir. Çünkü putperestlikle ilgili bir amaç taşımıyor. Elbette, içinizin rahat etmesi için güvenilir bir hocaya sormak en doğrusu olacaktır ama genel kanaat bu yöndedir. Kolay gelsin.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Ve aleyküm selam

Sorunuz çok güzel ve hassas bir konuya temas ediyor. İslâm’da canlı suretleri (insan, hayvan vb.) tasvir etmek veya yapmak meselesi, âlimler arasında farklı görüşlere sahiptir. Durumu özetle şöyle açıklayabiliriz:

1. Klasik Görüş (yasaklayanlar)

Bazı âlimler, özellikle eski dönem fıkıhçılar, “canlı suret yapmak” hadislerine dayanarak insan ve hayvan şeklinde üç boyutlu figür üretmeyi mekruh veya haram görmüştür.
Delil olarak şu hadisler kullanılır:

“Kıyamet günü azabın en şiddetlisi, suret yapanlara olacaktır.”
(Buhârî, Libâs 89; Müslim, Libâs 99)

Bu görüşe göre, canlı figür üretmek Allah’ın yaratma sıfatına benzemeye kalkışmak sayılır. Bu yüzden özellikle putlaştırma veya süs amacı varsa haram kabul edilir.

2. Çağdaş Görüş (izin verenler)

Modern dönemde birçok muteber âlim (örneğin Yusuf el-Karadâvî, bazı Diyanet kaynakları, günümüz fıkıh konseyleri) şunu söyler:

Eğer bu figürler tapınma amacı taşımıyorsa,
eğitim, sanat, oyun veya hobi amacıyla üretiliyorsa,
ve edebe aykırı sahneler içermiyorsa,
bu günah sayılmaz.

Özellikle dijital veya 3D modelleme çağında bu tür figürlerin yaratmaya özenme değil, sanatsal üretim olarak değerlendirilebileceği belirtilir.

kendi yaptıklarınızı bu çerçeve de tekrar değerlendirebilirsiniz. Tabi ki en iyisini bilen Allah'tır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 19-11-2025, Saat:04:51 PM, Düzenleyen: islami_ekonomi.
Forumcu
Merhaba, sorunuza tam olarak bir cevap olur mu bilmiyorum ancak أبي الحسن علي الحسني الندوي
قصص النبيين للأطفال adlı kitabında putperestliğin başlangıcının resimlerle başladığını söylüyor.

kişisel bir görüş: insan vücudu üzerine figür nakşetmeyi de içeren bir soru ise bu başlıktaki soru ben çok sakınılması gerektiğini düşünenlerdenim.
eğer sadece 3d baskı (insan vücuduna nakış içermez, sadece dışardaki 3 boyutlu objeler,örnek çocuk oyuncakları ) hakkında soru mahiyetinde kişisel görüşümü de merak etmekte iseniz ben kendim üstteki yazara ittiba ederdim. Dolayısıyla aynı veya benzer şeyi düşünüyorum. (Sadece yüce Allah'ın yaratma yaratma sıfatına benzemeye kalkışmak değil bana göre sözgelimi bu tür yapımlar da göremediğiniz veya gözle kolay algılanamayan problemler ve sorunlar mevcuttur. )

Allah müslümanların yardımcısı olsun amin amin amin.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 06-10-2025, Saat:12:42 PM, Düzenleyen: blue.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.