You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

HERŞEY ALLAH'IN DİLEMESİYLE OLUYORSA İNSAN YAPTIKLARINDAN NEDEN SORUMLU

Kayıtsız
<span style="color: #1C1C1C"><strong>Kayıtsız</strong></span>
- Tümü de programları (şâkılesi) doğrultusunda fiiller yapar… (İsra-84)

- Yürür hiçbir mahlûk hariç olmamak üzere hepsini alnında çekip götüren o’dur! (Hud- 56)

- Siz dileyemezsiniz, isteyemezsiniz… İstek sadece “ALLAH”a aittir”.. (İnsan-30)

- Sizi ve yaptıklarınızı Allah yarattı. (Saffat- 96)

- Biz HER ŞEYİ KADERİYLE halkettik. (Kamer-49)

- Size yeryüzünde veya nefislerinizde isabet eden bir olay, bizim onu yaratmamızdan önce, mutlaka bir kitapta yazılmıştır!… Bunu, önceden takdir edilmiş ve yazılmış olduğunu bilip; elinizden çıkan şeylerden dolayı üzülmemeniz ve elinize geçen ile de sevinip şımarmamanız için açıklıyoruz… (Hadid- 22/23)

- …Eğer onlara bir hayır gelirse; -Bu Allah`tandır!.. Derler… Eğer onlara bir şer gelirse; -Bu sendendir!.. Derler… De ki: -Hepsi Allah`tandır!. (Nisa-78)

-”Eğer bir hasenat (iyilik,hayr) olursa Allah’tan; (yok eğer) Bir Seyyiat (kötülük* şer) olursa nefsinden”. (Nisa-79).

- Bir zerre hayır da etseniz, bir zerre şer de işleseniz; hesaba çekileceksiniz (Zilzal-7,8)
-
Ayetler çerçevesinde; İRADE TEK, DİLEYEN TEK, ZUHUR EDEN HERŞEY ONUN DİLEMESİ SONUCU OLUŞUYOR; ÜZERİMİZDE DE SORUMLULUK (MÜKELLEFİYET) VAR VE HESAP VERECEĞİZ- VERİYORUZ!..

Nasıl açıklarsınız. İnsan niçin sorumlu ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: HERŞEY ALLAH'IN DİLEMESİYLE OLUYORSA İNSAN YAPTIKLARINDAN NEDEN SORUMLU
ama allah aynı şekilde bize kendi hür irademizide verdi.. mesela şuan canım sıkkın bu can sıkıntımı köyü yollada iyi yollada gidermek benim elimde öyle değilmi
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cvp: HERŞEY ALLAH'IN DİLEMESİYLE OLUYORSA İNSAN YAPTIKLARINDAN NEDEN SORUMLU
hem kulluk potansiyelinde cüz'i bir iradeyle yaratılmış hem buna imkan veren nimetlerle donatılmış olmamız

hem de elçilerle bizden istenen İlahi emirlere bizzat muhatab olmamız

bizi yeterince sorumlu kılar...

Aslında böyle yaklaşımları düşünmek bile insnaı tiksindiriyor

çünkü iman kalb işidir beyin değil

imana meyletmiş gönül her şek şüpheden ayrılıp teslim olmaya razı olna gönüldür...
"rosegul giderayak işlerim var bitirilecek,
giderayak.
ceylanı kurtardım avcının elinden
ama daha baygın yatar ayılamadı.
kopardım portakalı dalından
ama kabuğu soyulamadı.
oldum yıldızlarla haşır neşir
ama sayısı bir tamam sayılamadı.
SEVDALARA DOYULAMADI...rosegul
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 05-05-2008, Saat:05:17 AM, Düzenleyen: Nizam-ül Mülk.
Forumcu
HERŞEY ALLAH'IN DİLEMESİYLE OLUYORSA İNSAN YAPTIKLARINDAN NEDEN SORUMLU ?
Şimdi ben İlahiyat veya Felsefe konusunda ihtisas sahibi değilim ancak, bu düşünce sistemi çok sakat bir düşünce sistemidir...
"Yezid zalimi Hz Hüseyin i katlettiği zaman, müslümanlara şöyle diyordu: "Bu onun kaderiydi (Bu düşünceden hareketle kendini temize çıkarmaya çalışıyordu) Allah dilemeseydi başına gelmezdi gibi... ama, dönemin cesur islam alimi Abdullah b. Abbas (r.a.) Yezid e şöyle sesleniyordu: Sen muhakkak Allah'a iftira ediyorsun... (1) K.

Buradan hareketle şunu demek istiyorum Kur'an dan bazı ayetleri parça parça ele alıp bir mana çıkarmak yanlıştır... zaten herkes bunu yapıyor " Deniz Baykal" bile...

Burada Pegamberimizen günümüze gerçek islam alimlerinin gittiği bir metod vardır şöyle:
1. Lafz 2. Mana 3. Maksat buları bilmek lazım veya bilenlerden dinlemek lazım diye düşünüyorum...

(1) Kaynak: Mustafa İslamoğlunun sorular ve cevaplar Kader bahsi...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
şimdi sadece bir ayeti koyup soramazsınız...ayetin neden nerede hangi olayu üzerine indigi önemlidir o ayetten önceki ayet sonraki ayet önemlidir bazen meseleyi değiştirebilir...hem burdaki şerr kelimesi yani hastalık musibet vs gibi şeylerde Allahtandır anlamında bence...yani hayrı nasıl Allah diliyorsa şerr de allahtan sabretmek sizden...bazı ayetlerde de şerr sizden hayr allahtan denmiş...buradaki şerr de gunah anlamında...kafa karıştırmaya luzum yok bence gayet açık açıkalanacak bir mesele yok zaten...ama siz anlamak istemezseniz çok kafa yorarsınızgülücük yeterki anlamak isteyin herşey ortada
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
Bu meseleyi sizin için açıklamaya çalışacağım. Buna karşılık ban işine genel bir af çıkartılırsa sevinirim. Çıkartamayacağınızı düşünüyorsanız okumayın. Öyle. benim ücretim de bu olsun. gülücük . Yetkisi olmayan arkadaşlara okumak serbest. kolluk bende kıllık bende. :D

Adem Aleyhisselam cennetten kovulduktan sonra, bir süre Allah'ın katına gelemediğini, tecrit edildiğini biliyoruz. Nedense sonradan Rabbi kendisine şuna benzer bir dua öğretti:

"Beni daha yaratmadan önce taktir ettiğin bir amel için beni neden cezalandırıyorsun".

Cenabı Hak'kın bu soruya ne yanıt verdiği , bu kaynaklarda, yani nakleden hadislerde yazılı değildir. Bir cevap verip vermediği de yazmaz. Yanlız, Hazreti Adem bu duayı yapmasının ardından tekrardan huzura kabul edilmeye başlamıştır. Yani:

"Sen beni yaratmadan önce zaten kaderime yazdığın bir şeyde benim hiç bir dahlim yoktur" itirazı, geçerlidir, makbul bir duadır. İşin ilginç tarafı bu.

Konuyu burdan biraz açarsak;

Bir insan yukarıda alıntısı yapılan bu başlığı açan arkadaş gibi eğer şuurlu bir şekilde hesap gününde bu itirazını yapabilecek kadar dünya hayatını çözmüşse, iddia ediyorum o kişiyi cehennem ateşi kolay kolay yakmaz. Neye göre konuşuyorum, Adem'in yaşadığı af olayına göre konuşuyorum.

Zannımca dünyadaki imtihanların tümünde esas mesele hangi ameli işlediğinden ziyade, hangi mantıkla işlediğin, ve hesap gününde ne yanıt verdiğindir. Bir insan aynı ameli işleyerek hesap gününde vereceği yanıta göre her türlü akıbete uğrayabilir. Bu konuda hadisler ve ayetler çoktur: "işlemedim" derse, elleri ve ayakları konuşur. "İşlemedim" diyebilmek için, Allah'ın her şeyi bildiğini ve kayıt ettiğini iyice bilmek lazım. Eğer insanın imanı zayıfsa, " bir yalanla durumu kurtarırım belki" diye düşünüp "işlemedim" dediği anda, hayatı kaymıştır ve cehennemi almıştır. Halbuki, "işledim ama şu şu nedenlerden dolayı işledim" demek, duruma göre kurtarabilir ve kurtarmaya da bilir. Ancak, Adem'in duasındaki ifadeleri bilerek , inanarak vidrak ederek yapabilecek kişi zaten sonuç cümlesini söylemiş olur ki burda bunun üzerine söylenebilecek fazla bir şey yoktur.

Mesele orda o cümleyi söyleyebilmekte, akla gelmesinde, ... vesaire.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 27-09-2010, Saat:09:21 PM, Düzenleyen: Ne_Onemi_Var.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.