Cevaplarsanız çok sevinirim. Allah razı olsun şimdiden
Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
helallik
helallik
Cevaplarsanız çok sevinirim. Allah razı olsun şimdiden
Aşağıda alıntılamış olduğum yazı umarım sizin için faydalı olur..Farklı bir şekilde ele alınmış :
" Allah’a isyan yok, açıkça harama, günaha teşvik veya emir yok ama istedikleri şey çocuğun iradesi, isteği, arzusu ile çatışıyorsa. Zaten işin gelip dayandığı nokta burası. O zaman müşahhas örnekler üzerinden devam edelim; “bu kızla veya o dul kadınla evlenmeyeceksin; karını boşa; şununla konuşmayacaksın; yoksa...” Evet yoksa ne olur?.. O meşhur söz geliyor; “sütümü sana helal etmem”.
Nedense anne-babalar çocukların büyüdüklerini, hem Allah hem de halk nezdinde müstakil, bağımsız, kendi kararlarını kendi verebilecek ve bedeline de katlanacak yetişkin bir kişi olduğunu kabullenemiyorlar. Varmak istediğimiz yer şu, anne-baba çocuğum da dese, artık o çocuk değil. Örneğini verdiğimiz hadiselerde almış olduğu ailevi terbiyeye göre anne-baba görüşünü nazara alır, rızalarını gözetir; ama bu demek değildir ki, evlenen ya da boşanan anne-babadır. Anne-baba, kanaatlerini, delilleri ile izhar eder ve sonucu çocuğuna bırakır. Çocuğun yaptığı tercihi beğenmeme durumunda “sütümü helal etmem” deme bir mana ifade etmez. Bu bir istismardır. Yanlış okumadınız; bu apaçık bir istismardır. O yaşlarda iken çocuğa süt verme (emzirme-süt annesi bulma vb.) anne-babanın çocuğuna karşı yapmakla yükümlü olduğu vazifesidir. Başka bir tabirle çocuğun anne-babası üzerindeki hakkıdır. Hatta aksini söyleyebiliriz; haksız gerekçelerle çocuğuna süt emzirmeyen, bakım ve görümünü hakkıyla yapmayan anne-baba üzerinde çocuğun hakkı vardır.
Yalnız bu, demek değildir ki, anne-babanın çocuk üzerinde hakkı yoktur. Tabii ki vardır. “İhsanla muamele edin”, “öf bile demeyin” ve benzeri ayetlerin işaret ettiği temel de zaten burasıdır. Diyelim ki anne-baba bakıma muhtaç bir hale geldi ve çocuk vazifesini yapmıyor. İşte burada anne-babanın hakkımı helal etmem deme hakkı vardır; yoksa süt emzirdiğinden dolayı değil. İki şeyi birbirine karıştırmamalı. Yanlış yorumlara konu edilen dini inanç, emir ve tavsiyeler ya da dini hissiyata yaslanıp onları kendi arzularımız istikametinde istismar etmemeli. Çocuklarımızın da artık özgür, müstakil yetişkinler olduğunun yani büyüdüklerinin farkında olmalı. Meşru çizgideki kararlarına saygı duymalı, yanlışlıklarında usulüne uygun uyarı ile yetinmeli. "
sigara içiyor diye böyle şey denir mi ya
bilseler haklarını haram ettiklerinde çocukalrı nası yanacak cehennemde, o zaman helal derlerdi ama işte
dünyada saçmalama haklarını kullanıyorlar ,biraz da anne baba hakkıyla tehdit haklarını
YÜREGİ YETEN GÖRMEDİGİNE
Tehdit olarak görmedim ben. Zaten anne hakkı öyle kolay kolay ödenecek bi hak değil.
Allah Hidayet nasip etsin. Umarım bırakabilirizniz.
Bir anne veya babanın, isyankar bir çocuğuna karşı “sana sütümü/Hakkımı helal etmem” ve benzeri sözleri, ileriye dönük bir korkutmadan ibarettir. Ebeveynlerin sırf kendi istek ve arzularının yerine getirilmesi için çocukları üzerinde Haksız yere manevi baskı kurmaları ve onların şahsiyetlerine saygı göstermemeleri doğru değildir. Esasen bu tür sözler hiçbir hüküm de ifade etmez. Öte yandan çocukların, anne ve babaya karşı dini görevlerinden biri de, meşru işlerde onlara karşı isyan etmemek ve daima saygı göstermektir. Anne-babalar tarafından, “sana sütümü/Hakkımı helal etmem” gibi korkutmalar söz konusu olmasa bile, çocukların anne-babalarına karşı saygı göstermesi dini bir gerekliliktir. Bu konudaki bağlayıcılık: “ (Rabbin), anaya-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara “öf! “ bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle” (İsra, 17/23) ayetiyle ve benzeri ayet ve hadislerle sabittir
bırkamıyorum da nargileyi babamın bana hakkı helal mi haram mı? Babamın nargile kullandığımdan haberi yok .
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
![[Resim: 1471900_421859437941764_1169321350_n.jpg]](https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/p480x480/1471900_421859437941764_1169321350_n.jpg)