You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Helal gıda saçmalığı

Helal gıda saçmalığı

Yeni Üye
Helal gıda saçmalığı
Kardeşlerim, sizlere bir şey sormak istiyorum.
Bu helal gıda nedir ki şöyle sorayım bir şekilcilik olarak görüyorum artık bu helal gıda saçmalığı nedir? Yok çikolata olmaz yok margarin, hazır meyve suyu, hazır yoğurt... İçerisinde jelatin varmış bu jelatin genelde domuz etinden üretilirmiş o halde hazır olan bir çok gıdayı tüketemezmişiz. Sen gıybet yaparken harama bakarken sözde tesettüre girip rengarenk başörtülerle dar pardesülerle dikkat çekerken böyle bir şeye dikkat etmen ne kadar doğru? Ürünün arkaında domuz ürünleri olmadığını söylüyor alkol olmadığını söylüyor eğer yalansa bu o firmanın üzerine değil mi? Dini kapitalizme kurban etmiş olmuyor muyuz? Lütfen bana şu mevzuyu ayrıntılı anlatabilir misiniz?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 26-12-2013, Saat:10:04 PM, Düzenleyen: 951357.
.
RE: Helal gıda saçmalığı
Konu "helal gıda saçmalığı" mı yoksa dar pardesü ve rengarenk eşarplar mı?! Bunlardan size bahseden kişi dar pardesülü ve rengarenk eşarplı birisi miydi ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Simdi bak arkadasim helalin marka olarak kullanilmasi yanlis ama en azindan ne yediginden bir nebze emin olabiliyorsun. Belkide adam domuzdan yapilan katki maddesini veya pis bir seyi katiyor. Helal damgasi yurtdisindaki muslumanlara da cesitli kolayliklar sagliyor tahmin edebilecegin. Eger helal olduguna inanip kendinde guvenmissen ama adam hile yapmissa senlik birsey yok vebali o adama yada sirkete. Ama dedigin gibi dini kapitalizme kâr maksadiylakurban etmemeliyiz benim sahsi kanaatimce. Bence sen anlatandan oturu biraz hiddetlenmissin. Bence tesetturle haramhelal gidayi ayirmak lazim. Ona uygun bir konu acmalisin.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
RE: Helal gıda saçmalık değil
Kardeşim,
Allah-u Teâlâ yaratmış olduğu nimetlerin helâl ve temiz olanlarını yemelerini bütün insanlara mübah kılmıştır.

Âyet-i kerime’sinde mealen şöyle buyurur:
“Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan gıdaların helâl ve temiz olanlarından yiyin. Şeytanın adımlarına uymayın. Zira şeytan sizin apaçık bir düşmanınızdır.” (Bakara: 168)

Bir diğer Âyet-i kerime’sinde ise hususi olarak müminlere, rızıkların temiz olanlarını aramalarını ve onlardan faydalanmalarını emir buyurmuştur:

“Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yiyin. Eğer siz gerçekten yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız, O’na şükredin.” (Bakara: 172)

Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz ise Hadis-i şerif’lerinde buyuruyor ki:

“Helâli aramak, helâl kazanmak ve helâl yemek her müslüman üzerine farzdır.” (Taberânî)

“Her kim ki, vücudunun uzviyeti haram lokma ile teşekkül etmiştir. Artık cehennem, o vücuda yaraşan en iyi bir makardır.” (Sahih-i Buhari, Taberani Said İbn-i Yezîd tarikıyle Ömer İbn-i Hattab)

“Allah yolunda sefer yapmış, üstü başı tozlanmış bir adam, ellerini göklere uzatarak: ”Ya Rab, ya Rab!” diye yalvarıyor. Hâlbuki onun yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, gıdası haramdır. Böylesinin duası nasıl makbul olur?” buyurmuştur.(Müslim)

Bu ayet ve hadislerden sonra helal gıda aramanın saçma olmadığını anlıyoruz. Bundan sonraki soru ise Piyasadaki helal olduğunu iddia eden, üzerinde helal logosu olan veya helal sertifikası olduğu halde üzerinde helal logosu olmayan ürünler gerçekten helal mi?
Bunun cevabını ancak helal sertifikasını veren kurum hakkında bilgi sahibi olabilirsek verebiliriz. Bildiğim kadarıyla Türkiye'de ve dünyada bir çok helal sertifikası veren kurum var. Ürünlerin helal olması için taşıması gereken özellikler kadar bu kurumlarında taşıması gereken özellikler var. Öncelikli olarak aklıma gelen bazı özelliklerini belirtmek istiyorum. Bu kurumun amacı para kazanmak değil, gerçekten helal kriterlerine uyan ürünlere sertifika vermek olmalı. Bu kurumun islami ilimlerde ve helal haram konusunda yetkinliği olmalı. Bu kurum Dünya helal konseyine dahil olmalı ve halkı Müslüman olan diğer ülkeler tarafından sertifikası kabul edilmeli. Bu kurum bağımsız ve tarafsız olmalı. Bağımsız olmalı ki bağımlı olduğu yer onu yönlendirmeye kalkışmasın.

Şimdi baştaki ayetlere dönersek orada helal ve temiz olanları yememiz emrediliyor. Helali aşağı yukarı hepimiz iyi kötü biliriz o nedenle çok kısa olarak temizden bahsetmek istiyorum.
Temiz demek hepimizin bildiği gibi pislenmemiş kirlenmemiş demek fakat bu kadar dar bir anlamda değil. içerisine kimyasal bir madde karışan ürünlerde karışan kimyasalın özelliğine göre kirlenmiş olabilmektedir. Daha anlaşılır bir örnek vermek gerekirse abdest temiz su ile alınır. Temiz su nedir? Hüküm olarak tadı kokusu ve rengi değişmemiş su temiz su hükmündedir. Suya helal olan süt veya başka bir sıvı karışırsa o suyun rengi kokusu ve tadı değişirse o su hükmen temiz olmakdan çıkar ve o su ile abdest alınmaz. Süt suyu temiz olmakdan çıkarıyorsa ürünlere katılan sağlığa zararlı katkı maddelerinin hükmünü siz düşünün. Burada Bütün katkı maddelerini kastetmiyorum çünkü tuzda bir katkı maddesidir hamura katılır ekmek tuzlu olur.
Helal sertifikası olan ürünlerdede katkı maddeleri olabilir önemli olan bu katkı maddelerinin helal, temiz ve sağlığa zararlı olmamasıdır.
Katkıların dışında hayvanların kesimi ile ilgili hükümler var.
Örneğin, Hayvan Allah'ın helal kıldığı bir hayvan olmalı ve kesim esnasında canlı olmalı. Kasap Müslüman olmalı, Kesimi Allah'ın adını anarak yapmalı, Maliki mezhebine göre bıçak hayvanın boğazından ayrılırsa bu hamle yaralama hükmünde olacağı için besmeleyi tekrarlamalı, (Hanbeli mezhebine göre kasap namazlarınıda kılıyor olmalı), hayvanın canı çıkmadan kafası vücudundan ayrılmamalı.

Peynir mayalarıda hayvansal bir maya ise bu mayanında güvenilir bir kurumdan helal sertifikalı olması gerekir çünkü hayvansal bir mayanın elde edildiği hayvanın islami usullere göre kesilip mayanın öyle bir hayvandan elde edimesi gerekir.

Hem vaktimin kısıtlı olmasından hemde fazla kafa karıştırmamak için uzatmadan kısa ve anlaşılır yazmaya çalıştım. inşallah faydalı olmuştur.

Helal sertifika konusunda güvenilir kurum soruyorsanız bence Türkiye'de bu işi en iyi yapan gimdes dir. Sadece Türkiye'de değil sertifikaları dünyada kabul görmektedir. Ben şahsen evime gimdesden helal sertifikası almış ürünleri almaya özen gösteriyorum.
Bir kaç gün şehir dışında olacağım sorularınız olursa döndüğümde biliyorsam cevaplamaya çalışabilirim. Allah'a emanet olun.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
helal gıda damgası vs sömürü aracına dönüştü ticari amaclarla muhafazakar firmalar fetva verir oldu, helal yemek önemli fakat bir şey biri dedi diye değil Allah dedi diye haram olur
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
ışte bu dediğin kötüye kullanılmadan yapilirsa çok iyi. ülkedeki otorite boslugunu kullanıp malesef kullanıyor bunları kurumlar
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
haklısınız

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.