You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hadis Usulu Dersleri

Hadis Usulu Dersleri

هل أنا حقاً أنا ؟
Hadis Usulu Dersleri
Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun. Kendisine hamd ederek başlama tatlılığını bize bahşeden Allah’a bir kez daha hamd olsun. Salat ve Selam da Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'e, onun ehline, ashabına ve din gününe kadar onların yolunda yürüyenlere olsun.
Bu hadis usulunu notlarıma dayanarak oluşturuyorum. Gereksiz yerleri atarak meselenin özünü gaye edinen bir hadis usulu çalışmasını hedefledim. Bunu yapmaktan maksadım Müslümanların zamanını boş yere harcamamaları fakat hadis metodolojisinden de mahrum kalmamalarıdır. Bunu farklı bir atmosfer oluşturarak klasik sıkıcı hadis usulünü çekici ve etkici bir alana çekmeye çalıştım.
Başarı Allah’tandır.

Mehmed GÜNEŞ (kalemşör)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 05-04-2013, Saat:02:36 PM, Düzenleyen: kalemşör.
هل أنا حقاً أنا ؟
RE: Hadis Usulu Dersleri
HADİS ISTILAHLARI

1-HADİS:

Hadis kelimesi sözlükte genellikle ‘’söz ve haber’’ manasında kullanılır.
Alıntı:فَلْيَأْتُوا بِحَدِيثٍ مِّثْلِهِ إِن كَانُوا صَادِقِينَ

Şu halde, eğer doğru sözlüler iseler, onun benzeri bir söz(hadis) getirsinler.
(TÛR suresi 34. Ayet)

Burada görüldüğü gibi hadis kelimesi ‘’söz’’ manasın da kullanılmıştır. Bunun yanı sıra şu örnekte görüldüğü gibi hadisin ‘’yeni’’ manası da vardır.

Alıntı:‘’Hz. Peygamber, amcası Abbas’a hitaben: On güzel iş vardır ki, bunları yaparsan Allah senin önceki ve sonraki, eski ve (hadis)yeni günahlarını bağışlar’’ buyurmuştur.
(Ebu Davud, es-Sünen, et-Tatavvu, B.14)

Nitekim Kur’an’ı Kerim de Kadimdir. Hz. Peygamberin sözleri ise kadim olmadığı için hadis denilmiştir. Yani ‘’ Hadisu Rasulullah’’ (Rasulullah’ın hadisi) şeklin de nitelendirilmiştir.

Hadisin terim (ıstılah) anlamı (Bizi ilgilendiren asıl anlamı) ise: ‘’Hz. Peygamber’in söz, fiil ve takrirleri/onaylarıdır.’’
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
2-SÜNNET:

Sünnet ise sözlük manası itibariyle ‘’alışılagelmiş, takip edilen yol’’ manasına gelir. Terim/ıstılah anlamı ise ‘’Hz. Peygamber’in hayat tarzı ve yaşam şekli’’ manasına gelmekle birlikte hadisin terim anlamı ile ortaktır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
3-HABER:
Haber kelimesinin sözlük anlamı: Herhangi bir şeyle ilgili olarak aktarılan veri/bilgidir.
Terim olarak ise hadis ilminde haber, hadis anlamında kullanılmıştır. Fakat haber kelimesi Hz. Peygamber dışındaki kimselerden aktarılan sözler için de kullanılmıştır. Bu nedenle her hadis haberdir fakat her haber hadis değildir, diyebiliriz.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumun Uykucu Ninesi
tlf dan silmiştim sabah gözümden kaçmış kusura bakma abi halletimgülücük
[Resim: sems-i-tebrizi-sozleri-ii.jpg]

"Kalk, silkelen, kendine gel. Umutsuzluğa sarılma.
Umutsuzluk şeytandan, ümit etmek ise Allah'tandır."
Bunu ilk beğenen sen ol.
Çalıkuşu
Bu konulari kavramam pek kolay olmamisti.. Pekistirim insallah.. Arada soru da sorabilirimgülücük
"Her şey kaderle takdir edilmiştir, kısmetine razı ol ki rahat edesin...”
Bunu ilk beğenen sen ol.
Çalıkuşu
İlk sorumu sorayim oyleyse..

Kurani Kerimde gecen 'sunnet' kelimesi var mi? Hangi ayet acaba ?
"Her şey kaderle takdir edilmiştir, kısmetine razı ol ki rahat edesin...”
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
''Sunnet'' kelimesi Kuranı Kerim de muhtelif yerlerde kullanılıyor. Allahın ''yasası'' anlamında ve ''öncekilerin takip ettiği yol'' gibi vb. sözlük manasının ihtiva ettiği muhtelif anlamlar Kuranı kerimde Kullanılmış. (Ahzab 62 ve Fatır 43)

Kuranı Kerim de Peygambere nispetle gelmediği için bazı hadis münkirleri bu meseleyi bir eleştiri odağı haline getirmekteler. Fakat bu sonradan sistemleştirilmiş bir ıstılah ve bu ıstılah Kuranın Peygambere itaat emri, onun yaşam tarzını örnek gösterme gibi nassdan hareketle sistemize edilmiş.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 04-09-2013, Saat:01:49 PM, Düzenleyen: kalemşör.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.