Enes b Malik r.a,in rivayetine göre Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdurlar; Benim bildiğimi siz bilseydiniz az güler çok ağlardınız. Buhari XI 319 Müslim IV/1832
Ebû Zerr (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Ben sizin görmediklerinizi görüyor işitmediklerinizi işitiyorum. Gökyüzü çatırdadı ve çatırdamakta da haklı idi çünkü gökyüzünde dört parmaklık bir yer kalmamıştı ki secde eder vaziyette melekler orayı doldurmamış olsun vallahi benim bildiklerimi bilmiş olsaydınız az güler ve çok ağlardınız, Yataklar üzerinde kadınlardan zevk almaz sokaklara dökülür ve Allah’a yalvarır yakarırdınız. Bu yüzden ben bile kesilip yok edilen bir ağaç olmayı istedim.” (İbn Mâce, Zühd: 19; Buhârî, Rikak: 27) Tirmizi 2312
Rabi b Huseym rh.a Az gülüp çok ağlayınız (Tevbe/82) Az gülmek dünya çok ağlamak ise ahiret hakkında olmalıdır şeklinde tefsir etmiştir. Veki b Cerrah Kitabu,z-Zühd.s.14
Ebu Hüreyre r.a den yapılan rivayete göre Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşlardır; Siz benim bildiklerimi bilseydiniz az güler çok ağlardınız. Buhari /319 Tirmizi /IV-556-557 Müsnedi Ahmed II/477
Abdullah b Amr es-Sehmi r.a şöylbe der; Eğer siz benim bildiklerimi bilseydiniz az güler çok ağlardınız Eğer gerçek bir ilme sahip olsaydınız sesi kısılana kadar yakarır belinizde takat kalmayıncaya kadar secde ederdiniz. Hilyetu,l-Evliya 1/153 Suyuti ed-Dürrü,l-Mensur IV/257 Veki b Cerrah Kitabu,z-Zühd.s.14
Salih Ebu,l-Halil rh.a der ki; Siz bu haberleri tuhafmı buluyorsunuz? Ağlayacağınız yere gülüyormusunuz (Necm/59-60) ayeti indikten sonra artık Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem,in güldüğü hiç görülmedi. Buhari X/502 Veki b Cerrah Kitabu,z-Zühd.s.18,
Avn b Abdullah r.a,ın anlattığına göre Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem güldüğünde sadece tebessüm eder birisine doğru dönüş yöneldiği zaman da bütün bedeniyle dönerdi. Buhari X/504 Veki b Cerrah Kitabu,z-Zühd.s.18
İmam Kurtubi Tefsirinde şöyle der; Hasan-ı Basrî -Allah ondan razı olsun- kederin kendisine galip geldiği kimselerdendi. O bakımdan gülmezdi. İbn Şîrîn ise güler ve el-Hasen'e karşı: Güldüren ve ağlatan Allah'tır, diye delil getirirmiş. Ashab-ı kiram da gülerdi. Şu kadar var ki, çokça gülmek ve kişiyi etkisi altına alacak kadar sık sık gülmeye devam etmek yerilmiş ve nehyedilmiştir. Böylesi, beyinsizlerin ve işi gücü olmayanların davranış türleri arasındadır. Varid olan haberde ise; "çokça gülmenin kalbi öldürdüğü" belirtilmiştir.
Allah korkusundan, azabının dehşetinden ve çetin cezasından dolayı ağlamak ise övülmüş bir şeydir.İmam Kurtubi Tefsir Tevbe/82