Gıybet Bir Kişinin Arkasından Konuşulması Veya Kötülenmesi Diye Düşünüyoruz
Doğru Gıybette Bunlarda Var
Ama Gıybet Tam Anlamıyla Bu Değil
Gıybet Bir Kişinin Arkasından Hoşlanmayacağı şekilde Konuşmaktır.
Ama Bu Nasıl Bir Konuşma
Mesela Peygamberimizin Başından Gecen Bir Olayla Bunu Daha Da Pekiştirmek Istiyorum Bazı şeylerin Dogru Anlaşılması Ve Bilinmesi Acısından
Bir Gün Peygamberimiz Eşiyle Konusurken Yanlarına Topal Bir Kadın N Bir Konu Hakkında Peygamberimizden Bilgi Almak Icin Gelir Cevabını Alır Ve Gider Giderkende Topal Kadının Arkasından Peygamberimizin Eşi Kadının Ayağı Topal Der
O Anda Peygamberimiz Eşine Gıybet Ettin Der
Cünkü Gıybette Kişinin Ayağının Topal Olması Gercek Olan Bir şey Doğruda Olsa Insan Bunu Iyi Niyetlede Söylese Ama O Kişinin Hoşuna Gitmeyeceği Için Gıybete Girer.
Gıybet Kul Hakkıdır.ve En Büyük Günahlardan Biridir.
Allah (c.c.) Karşıma
Düşünsenize şöyle Allah (c.c.)karşıma 2 şeyle Gelmeyin Diyor.
1)şirk
2) Kul Hakkı
Kul Hakkında Allah(c.c.) Affetmesi Yetmiyor. Kul Hakkı Alınan Kişininde Affetmesi Gerekiyor.
Allah(c.c.) Için Her şeyi Yapacak Sınız Ibadet Edecek Oruc Tutacak Hertürlü Bela Ve Musibete Katlanacaksınız Bir Diliniz Yüzünden (gıybet ) Aldığınızn Bütün Sevaplarını Gıybet Tten Dolayı Başkasına Vereceksiniz Ve Cehenneme Gideceksiniz.başkasına Calışmış Ve Başkası Için Yaşamış
Olacaksınız
Güzel Bir Yaşanmış Olay
Bir Gün Evliyanın Birini Adamın Biri Sürekli Gıybet Edermiş Evliyanın Arkasından Olmadık Laflar Edermiş
Evliya Bu Adamın Kendisini Gıybet Ettiğini Duyunca Yaveriyle Adama Tatlı Göndermiş.
Adam Tatlıyı Evliyanın Getirdiğini öğrenince şaşırmış.cünkü Evliyayı Kötülediğini Herkes Biliyormuş.
Merak Etmiş Evliyaya Gitmiş Sormuş
Ben Seni Sürekli Kötülüyorum Arkandan Olmadık Laf Ediyorum Neden Bana Tatlı Gönderdin Demiş
Evliyanın Cevabı: Sen Beni Gıybet Ettiğinden öbür Tarafa Gittiğimizde Bütün Günahlarımı Alacağından Dolayı Cehenneme Girmemi önleyeceğinden Ve Allah(c.c.) Izniyle Beni Cennete Sokacagından Dolayı Sana Bu Tatlıyı Gönderdim Demiş
Gıybet Edeni Dinlemekte Gıybet Etmiş Kadar Olursunuz.cünkü Gıybeti Dinleyerek Kişiyi Gıybete Teşvik Etmiş Olursunuz.