Resim sanatına duyulan ilginin bir insanın hayatını nasıl değiştirdiğini anlatmak yerine Kürk Mantolu Madonna deriz. Raif bey bir utangaç olmasaydı bu cümle asla kurulamazdı.
Gerçekten sevmeye değer şeylerden uzaktayken yaşamaya utanan kişilere utangaç denir.
Böylece anlarız ki toplumdan uzaklaşmış, kalabalık karşısında konuşurken yüzü kızaran, bırakın karşı cinsi hemcinslerine karşı çekingen, sessiz, gizli kapaklı, durgun, yalnız, bezgin biri değil utangaç.
![[Resim: utanga%C3%A7.jpg]](http://niberalem.com/wp-content/uploads/utanga%C3%A7.jpg)
Gerçek utangaç başkasının yerine de utanabilen kişidir. En kötü ses, en kötü niyet, en kötü söz yerine başka bir ses, başka bir müzik, başka bir kelamla değiştirilen dünya için çabalamadığında utanır.
Bir utangacı başkalarının hataları da hayata bağlayabilir.
İlkokul öğretmeni el yazısıyla “terk” kelimesini yazarken “r” ve “k” yı güzel birleştiremediği için kafasına vurmasaydı düzgün bir intihar mektubu bırakabilirdi mesela.
Ama gerçek bir utangaç bunu asla yapmaz.