Sonsuz hamd-ü senâ ve sayısız şükürler Allah c.c. 'e, sonsuz salavat enbiyanın önderi Hz.Nebîyi Muhterem s.a.v. Efendimize, âl ve ashabına, onun halifelerine, sevenlerine ve yolunda gidenlere selâm olsun...
Geceler nasıl geçer...
Herkes neden zevk alıyorsa geceyi onunla geçirir. Kimi uykudan zevk alır, kimi eğlenceden... Kimi de ibâdetten zevk alır. İşte ruhunu ibadetle besleyenlerden bir kesit...
Annesi, oğlu Hz. Süleyman a.s.' a şöyle nasihatte bulunur: 'Yavrum, geceleyin uyuma! Çünkü gecelerini uyku ile geçirenin kıyâmet günü elinde sevâp kalmaz.'
Abdülaziz b. Ebû Revvad r.a. yatağını serip de tam yatacağı sırada elleri ile yatağını okşar ve 'Ne kadar yumuşaksın! Ama cennet döşekleri senden daha yumuşaktır.' der, ardından namaza durur, sabah namazına kadar namaz kılardı.
İmâm-î A'zam Ebû Hanîfe Hazretleri için geceleyin yatak serilmediği söylenir ve Ebû'l Cüveyriye şöyle anlatır: 'Altı ay hiç ayrılmadan İmâm-î A'zam Ebû Hanîfe Hazretlerinin yanında bulundum, bu süre zarfında bir gece olsun yanını yanına koyduğunu görmedim.'
Bir keresinde Bişr-i Hafî k.s.'a 'Geceleyin belli bir süre istirahat etmez misiniz?' dediklerinde o şöyle cevap vermiş; 'Allâhû Teâlâ, geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlamasına rağmen Rasülullah s.a.v. Efendimiz geceleri ayakları şişinceye kadar namaz kılmışken, Cenâb-î Hakkın bir tek günahımı dahi bağışladığını bilmeyen ben nasıl uyuyabilirim?'
İbrahim bin Ethem Hazretleri bir gece Beyt-i Makdis'te uyuyunca sahra yönünde 'Gece ibadeti cehennem alevini söndürür, ayakları sırat köprüsünde sabit tutar, gece ibadetlerinde gevşeklik göterme!' diye bir ses duyar. Bu hadiseden sonra vefat edinceye kadar bir daha gece ibadetini bırakmaz.
Ebû Hüreyre r.a., Peygamber Efendimiz s.a.v.'in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: 'Ramazan Orucur'ndan sonra en faziletli oruç, Şehrullâh olan Muharrem Ayı'nda tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra da namazın en efdali gece kılınan teheccüd namazıdır.'
İşte kardeşim, teheccüd namazının sevabı hudutsuzdur. Kılmaya devam edenlerin duası kabul, dereceleri yüksek olur. Rabbim başta fakire bu yazılanları anlamayı ve tatbikini yapmayı nasip etsin. Rızasına muvaffak olan Salih ve Saliha kullarından eylesinr... Velhamdülillahi Rabbil âlemin... El-Fatiha...