You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Forumda Kaldırılan İrade Konusu Hakkında:

Forumcu

Sayın bu yazıyı yazan arkadaş:

Benim bu yazdıklarından anladığım mesela çocuklar niye depremde ölüyor veya niye bu şöyle oluyor da böyle benim istediğim gibi olmuyor falan demişsin. İrade den dem vurmuşsun. Bu konular bir kere İhtisas isteyen konulardır ve yüzyıllardır tartışıla gelmiştir ama, senin sorulardan anlaşılan şudur ki;

Sen kendi kafanda veya psikolojin de bir tanrı oluşturuyorsun. Bir kere şunu bil, bu senin oluşturduğun bu tanrı çok dar bir alana sahip (ben söylemiyorum bunu modern bilim söylüyor) 5 duyu organına ve o kıt aklına hapsedilmiş çünkü ötesini algılamıyorsun bunu da ( ben söylemiyorum modern bilim söylüyor) ve bu şekilde varlığı ve hayatı algılamaya çalışıyorsun. Bu çok zor bir şey Avrupa orta çağ dan çıkamadı bu yüzden…
Yani bir kere elinde ölçüp tartabileceğin bir şey yok, yani (insan başı boş bırakıldığında o kadar cahildir ki Çin’liler gibi kedi köpek dahi yer) ve dediğim gibi bu kendi oluşturduğun yetersiz tanrı dan her şeyi senin doğrularına göre yapmasını bekliyorsun ve aslında kendini tanrılaştırıp müdahil olmak istiyorsun ama şunu bil böyle bir şey yok…

Öyle bizim arzu ve isteklerimize göre haraket eden tanrı yok zaten olsa, Tanrı olmaz “aciz” olur.

Bu böyle…

Dahası;

Varlık felsefesine veya tanrının varlığına isbat a hiç girmeyeceğim ama “O” akla aykırı değildir “O” aklı aşar biraz beşeri bilimlerle ilgilenen bunu hemen anlar zaten, yani asıl mesele; Biz burada oyun kurucu değiliz, Oyun kurucu olan “O”…
Her şey onun istediği şekilde cereyan eder bizim arzu ettiğimiz şekilde değil ama anlaşılan o dur ki bu düzeneği yaşamı bizi sınamak için oluşturmuştur. Bu yüzdende bazı şeyleri görünür yapmıştır bazı şeyleri gizli ve bize bu alanda hareket ve tercih kabiliyeti de vermiştir ve bizi sınamaktadır. Bu böyleyken kıt olan aklımızla göremediğimiz ve algılayamadığımız şeyler hakkında; o üç kuruşluk akılla, nefisle yorum yapmak sadece zavallılıktır… “Donkişotçuluktur” velhasıl komiktir de…

Yani sınav var sınav Dostım…

Akılla bilimle izahtan öte şunu söyleyebilirim. Bir birey inanır bir tercihte bulunur ve hayatını o yaptığı tercihe göre yaşar bu tercih “İslam” olsun bu dinin bu dünyadaki emirleri zaten modern dünyada kabul eder ki, şu dünyada sağlıklı, huzurlu bir yaşam için idealdir. Bireyin sonuçta öldüğünü kabul edelim, başka bir bireyse tam tersi bir tercih yapsın ve ona göre yaşasın ve ömrünü tamamlasın ölsün şimdi ölümden ötesini iki birey için tahlil edelim:

ikinci bireyin İnanmayanın tercihi doğruysa, birinci birey hiçbir şey kaybetmez. dünyada yaptıklarınla kalır ama eğer, tam tersi olurda birinci bireyin tercihi doğruysa o zaman ikinci bireyin VAY HALİNE…
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cvp: Forumda Kaldırılan İrade Konusu Hakkında:
ağzına eline sağlık kardeşim de

biizm o küfür dolu yazıyı yazan kursat arakadaşımız

bir daha dönüp sorularının cevabını almaya cesaret edemedi

kendince bizim örümcek ağı kadara zayıf innaçlarımızı temelden sarsıp kaçıverdi icýn (Allah muhafaza )

SANIYORKİ BİZ BUNLARI AKIL EDEMYİP DE İMAN ETMİŞİZ

SANIYOR Kİ İMAN AKIL İŞİDİR

AKLA UYMAYINCA BİTİVERİR

iman kalb işidir mantıkla değil hisle kavranır tutunulur

ama o nerden bilsin ki

O VE ONLAR GİBİLERİN GÖZLERİ KÖR KALBLERİ MÜHÜRLÜ

Allah hidayet nasip etsin dilerse biizm de imanımızı muhafaza etsin inşaallah...
"rosegul giderayak işlerim var bitirilecek,
giderayak.
ceylanı kurtardım avcının elinden
ama daha baygın yatar ayılamadı.
kopardım portakalı dalından
ama kabuğu soyulamadı.
oldum yıldızlarla haşır neşir
ama sayısı bir tamam sayılamadı.
SEVDALARA DOYULAMADI...rosegul
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cvp: Forumda Kaldırılan İrade Konusu Hakkında:
seminal Adlı Kullanıcıdan Alıntı:yahu tam cevap yazdım konu kaldırılmışgülücük

biz ona cevap yazdık ta

okumaya cesaret edemedi işte

ee imansız adam korkak olur diye boşa dememişler gülücük
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cvp: RE: Forumda Kaldırılan İrade Konusu Hakkında:
Atmaca Adlı Kullanıcıdan Alıntı:okumaya cesaret edemeyen kjaldıran kim? ve hangi sebeple anlayamadım pek

şimdi şöle oluyorgülücük

kursat isimli bir üye

baştan sona küfür dolu yani inkar dolu bir yazı paylaştı

kadere inancımızı sorguladı kendince sarstı yıktı filan gülücük

neyse cevabnı yazdık verdik

sonra bir daha girmedi foruma

sonra da sanırım sahra ya da reyyan kaldırdılar o başlığı yes
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Forumda Kaldırılan İrade Konusu Hakkında:
hıms anladım sağolasıngülücük böyle konuları tartışmaya ve cevap vermeye gerek duymadan direk silin
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kayıtsız
<span style="color: #1C1C1C"><strong>Kayıtsız</strong></span>
sevim zeynep Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
Atmaca Adlı Kullanıcıdan Alıntı:okumaya cesaret edemeyen kjaldıran kim? ve hangi sebeple anlayamadım pek

şimdi şöle oluyorgülücük

kursat isimli bir üye

baştan sona küfür dolu yani inkar dolu bir yazı paylaştı

kadere inancımızı sorguladı kendince sarstı yıktı filan gülücük

neyse cevabnı yazdık verdik

sonra bir daha girmedi foruma

sonra da sanırım sahra ya da reyyan kaldırdılar o başlığı yes

yok serhat kaldırdı

tekrar geldi o aklı kıt yazdı aklınca bşeyler işte zırvaladı aldı ağzınınpayını tabii sonra da kaldırdı serhat

aslında kaldırmasaydı keşke
Bunu ilk beğenen sen ol.
Atmaca Adlı Kullanıcıdan Alıntı:ya konuyu bilmediğim için bişey diyemem ama çok aşırı konuları silin

sileriz merak etme

bide onların yaptıklaırndan da alnımızın akıyla çıkarız endişen olmasın ok
giderayak.
ama kabuğu soyulamadı.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.