Sayın bu yazıyı yazan arkadaş:
Benim bu yazdıklarından anladığım mesela çocuklar niye depremde ölüyor veya niye bu şöyle oluyor da böyle benim istediğim gibi olmuyor falan demişsin. İrade den dem vurmuşsun. Bu konular bir kere İhtisas isteyen konulardır ve yüzyıllardır tartışıla gelmiştir ama, senin sorulardan anlaşılan şudur ki;
Sen kendi kafanda veya psikolojin de bir tanrı oluşturuyorsun. Bir kere şunu bil, bu senin oluşturduğun bu tanrı çok dar bir alana sahip (ben söylemiyorum bunu modern bilim söylüyor) 5 duyu organına ve o kıt aklına hapsedilmiş çünkü ötesini algılamıyorsun bunu da ( ben söylemiyorum modern bilim söylüyor) ve bu şekilde varlığı ve hayatı algılamaya çalışıyorsun. Bu çok zor bir şey Avrupa orta çağ dan çıkamadı bu yüzden…
Yani bir kere elinde ölçüp tartabileceğin bir şey yok, yani (insan başı boş bırakıldığında o kadar cahildir ki Çin’liler gibi kedi köpek dahi yer) ve dediğim gibi bu kendi oluşturduğun yetersiz tanrı dan her şeyi senin doğrularına göre yapmasını bekliyorsun ve aslında kendini tanrılaştırıp müdahil olmak istiyorsun ama şunu bil böyle bir şey yok…
Öyle bizim arzu ve isteklerimize göre haraket eden tanrı yok zaten olsa, Tanrı olmaz “aciz” olur.
Bu böyle…
Dahası;
Varlık felsefesine veya tanrının varlığına isbat a hiç girmeyeceğim ama “O” akla aykırı değildir “O” aklı aşar biraz beşeri bilimlerle ilgilenen bunu hemen anlar zaten, yani asıl mesele; Biz burada oyun kurucu değiliz, Oyun kurucu olan “O”…
Her şey onun istediği şekilde cereyan eder bizim arzu ettiğimiz şekilde değil ama anlaşılan o dur ki bu düzeneği yaşamı bizi sınamak için oluşturmuştur. Bu yüzdende bazı şeyleri görünür yapmıştır bazı şeyleri gizli ve bize bu alanda hareket ve tercih kabiliyeti de vermiştir ve bizi sınamaktadır. Bu böyleyken kıt olan aklımızla göremediğimiz ve algılayamadığımız şeyler hakkında; o üç kuruşluk akılla, nefisle yorum yapmak sadece zavallılıktır… “Donkişotçuluktur” velhasıl komiktir de…
Yani sınav var sınav Dostım…
Akılla bilimle izahtan öte şunu söyleyebilirim. Bir birey inanır bir tercihte bulunur ve hayatını o yaptığı tercihe göre yaşar bu tercih “İslam” olsun bu dinin bu dünyadaki emirleri zaten modern dünyada kabul eder ki, şu dünyada sağlıklı, huzurlu bir yaşam için idealdir. Bireyin sonuçta öldüğünü kabul edelim, başka bir bireyse tam tersi bir tercih yapsın ve ona göre yaşasın ve ömrünü tamamlasın ölsün şimdi ölümden ötesini iki birey için tahlil edelim:
ikinci bireyin İnanmayanın tercihi doğruysa, birinci birey hiçbir şey kaybetmez. dünyada yaptıklarınla kalır ama eğer, tam tersi olurda birinci bireyin tercihi doğruysa o zaman ikinci bireyin VAY HALİNE…
(Allah muhafaza )
giderayak işlerim var bitirilecek,