You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Fırsatçılar 'ÖSS hapı' çıkarınca doktorlar öğrencileri uyardı: Yutmayın

Uzman
Bu hafta sonu 1.7 milyon genç ÖSS'ye girecek. Ardından SBS var. Bir hafta sonra düzenlenecek Seviye Belirleme Sınavı'na ilköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencileri iştirak edecek. Memur olmak isteyenlerin ter dökeceği KPSS ise temmuz ayında. Anne-babalar, strese giren çocuklarını rahatlatmak için yoğun gayret gösterirken, bu durumu fırsat bilen bazı firmalar yeni ürünler geliştirdi. Sınava özel soğutucu bantlar, süt proteininden yapılmış stres azaltıcı haplar ve ÖSS kalemleri, piyasada hızla yayılıyor. Firmalar, "Öğrencilerin sınavını kolaylaştırıyoruz.'' iddiasında bulunuyor. "Çocuğum için her türlü fedâkarlığı yaptım, bunu da alayım, eksiği kalmasın." düşüncesiyle hareket eden aileler de ürünleri satın alıyor. Ancak psikologlar, 'başarı' vaat eden haplara mesafeli yaklaşıyor. Dr. Mustafa Güveli, "Son dakikada bilinçsizce kullanılan haplar fayda değil zarar verir." uyarısında bulunuyor. Ailelerin sınav ekonomisine boyun eğmemesini isteyen psikolog Orhan Keskin de, çeşitli zorlamalarla günlük hayatını bozmanın ters sonuçlar doğurabileceğini kaydediyor.

Sınav ekonomisinde dikkat çeken ilk ürün soğutucu bantlar. İmtihanların sıcak havalara denk geldiğine dikkat çeken İnterday Kurumsal Satış Direktörü Burç Uluç, 'Stop Fever' ismini verdikleri 'bireysel klima'ları satışa sunduklarını anlatıyor. Baş ve boyuna yapıştırılan bant şeklindeki üründe yoğunlaştırılmış su bulunuyor. Yapıştırıldığı bölgede 8 saat serinlik etkisi yapıyor. Uluç, "Bu ürün sıcaklarda aşırı su içmenin oluşturabileceği sorunlardan da öğrenciyi kurtarıyor.'' şeklinde konuşuyor. Eczanelerde satılan ürüne rağbetin çok olduğunu belirten Uluç, "Bu yolla sınav stresi yaşayan gençlere yardım ediyoruz." görüşünü savunuyor.

Özellikle ÖSS'ye yönelik hazırlanan diğer bir ürün de süt proteininden yapılan 'Lactease' adlı hap. Stresi azalttığı iddia edilen ürünün öğrencilerin sınava sakin girmesini sağladığı ileri sürülüyor. Firma yetkilileri, hapın iki hafta düzenli kullanıldıktan sonra etkisini göstermeye başladığını kaydediyor.

Fayda yerine zarar verir

Pazar günü yapılacak ÖSS'ye 1,7 milyon öğrenci girecek. Öğrencileri rahatlatmak için aileler yoğun gayret gösterirken, firmalar da fırsatı kaçırmıyor. Sınava özel üretilen soğutucu bantlar, süt proteininden yapılmış stres azaltıcı haplar, sınav kalemleri bu döneme has ürünler olarak dikkat çekiyor. Ancak psikologlar, "Son dakikada, bilinçsizce kullanılan haplar fayda değil zarar verir." uyarısında bulunuyor.

Psikiyatri uzmanı Dr. Mustafa Güveli, "Bizim tavsiyemiz, hiç bilinmeyen bir ürünün sınav sabahı alınmaması yönünde. Çünkü kişinin metobolizması buna nasıl tepki vereceğini bilemiyoruz. Öğrenci sınava 'rahat giriyorum' derken, büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kalabilir." diyor. Firmaların bu dönemde ürünleri piyasaya sürmesini ekonomik çıkar olarak gören Psikolog Orhan Keskin'e göre, aileler çocukları için bu dönemde bir mecburiyete sokuluyor. Ailelerin psikolojisini, "Çocuğuma bütün bir yıl her türlü fedakârlığı yaptım. Bunu da yapmalıyım. Sınav öncesi eksiği bulunmasın." şeklinde açıklayan Keskin, bunun yanlış olduğu düşüncesinde. Keskin, ailelere büyük görev düştüğünü ve çocuklarını bu konuda çok fazla zorlamamalarını tavsiye ediyor.
(ZAMAN)
DUYDUN MU KÜBRA ÖSS HAPINI YUTMA...gülücük
Vesselam...!

Bunu ilk beğenen sen ol.
Kayıtsız
<span style="color: #1C1C1C"><strong>Kayıtsız</strong></span>
RE: Fırsatçılar 'ÖSS hapı' çıkarınca doktorlar öğrencileri uyardı: Yutmayın
ÖSS DE HAPI YUTACAKLAR İÇİN GELİŞTİRLMİŞ HERHALDE gülücük

KENDİNE GÜVENİ OLANIN NE İŞİ OLUR HAPLA YAW
Bunu ilk beğenen sen ol.
vampiriçe:):):)
Cvp: RE: Fırsatçılar 'ÖSS hapı' çıkarınca doktorlar öğrencileri uyardı: Yutmayın
reyyan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:ÖSS DE HAPI YUTACAKLAR İÇİN GELİŞTİRLMİŞ HERHALDE gülücük

bence de yauw ama bu durum daha farklı Wink
insan bu anı yaşamadan anlayamıyomuş meğer Sad
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kayıtsız
<span style="color: #1C1C1C"><strong>Kayıtsız</strong></span>
Cvp: RE: Fırsatçılar 'ÖSS hapı' çıkarınca doktorlar öğrencileri uyardı: Yutmayın
Qbra Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
reyyan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:ÖSS DE HAPI YUTACAKLAR İÇİN GELİŞTİRLMİŞ HERHALDE gülücük

oyyy kıyamam ben size Allah zihin açıklığı versin tüm öğrencilereAskim
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu

ok
hahahahahahaaSmilegülücük hahahahahahaaSmilegülücük hahahahahahaaSmilegülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
vampiriçe:):):)
SAHRA Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
Qbra Adlı Kullanıcıdan Alıntı:

oyyy kıyamam ben size Allah zihin açıklığı versin tüm öğrencilereAskim

sahra bence sen bana kıyarsın gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cvp: Fırsatçılar 'ÖSS hapı' çıkarınca doktorlar öğrencileri uyardı: Yutmayın
alanlara ne demeli

herşeye kesin çözüm bulma merakımız sonumuz olacak ya neyse

haber için teşekkürler çağdaş...
"rosegul giderayak işlerim var bitirilecek,
giderayak.
ceylanı kurtardım avcının elinden
ama daha baygın yatar ayılamadı.
kopardım portakalı dalından
ama kabuğu soyulamadı.
oldum yıldızlarla haşır neşir
ama sayısı bir tamam sayılamadı.
SEVDALARA DOYULAMADI...rosegul
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.