You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

FATİH 'in Ayasofya da kıldırdığı ilk Namaz

General
Fatih'in Ayasofya'da Kıldırdığı İlk Namazda Kabe'yi Görmesi
Fatih sultan Mehmed İstanbul'u fethettikten sonra , ilk cuma namazını Ayasofya'da kılmak için kilisenin derhal camiye çevrilmesini emretmiş, ordudaki ustalar kısa sürede Ayasofya Kilisesi'ni, Büyük Fetih Camii'ne çevirmişler ve cuma namazına hazırlamışlar. Cemaat toplanmış Fatih Sultan Mehmed etrafındakiler:
- Aranızda ikindi namazının sünnetini hiç kaçırmayan var mı? diye sormuş.
- Eğer kaçırmayan varsa bütün cemaatin başına o geçecek ve imamlığı o yapacak, demiş. Herkes büyüklere bakmaya başlamış. Fatih Sultan Mehmed'in orada bulunan lalası da diğer alimlere ve en son da Akşamseddin'e bakmış. Ama herkes başını yere eğmiş. Akşamseddin bile başını yere eğmiş ve:
- Bir keresinde evime misafir geldi. Misafirleri kıramadığım ve çok meşgul olduğum için ikindi vakti keraate girdi. Hayatımda sadece bir kez ikindi namazının sünnetini kılamadım, demiş. Akşemseddin'in bu sözü üzerine Fatih Sultan Mehmed:

- Ben hayatımda hiç ikindi namazının farzını ya da sünnetini kaçırmadım, demiş. Bunun için de oradaki heyet tarafından İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya'da kılınacak ilk cuma namazına imamlık yapmaya Fatih Sultan Mehmed layık görülmüş.

Yani hem padişah olduğu için hem de kadar savaşın arasında ikindi namazının sünnetini kaçırmadığı için imamlığa geçmiş.
Fatih Sultan Mehmed imamlığa geçtikten sonra namaza başlamak için tekbir getirir ama hemen sonra durmuş ve sağına soluna selam vererek namazını bozar. Sonra tekrar tekbir getirmiş ve tekrar durur sağa sola selam vererek namazını bozar. Üçüncüsünde de tekbir getirdikten sonra ellerini bağlar ve ilk cuma namazını kıldırmaya başlar. Cemaatten bazıları: "Padişah büyük kibre girdi o kibrinden dolayı namazı başlatamadı" diye düşünmüşler. Namaz kılındıktan sonra Fatih Sultan Mehmed'e namazı nenden üç kere bozduğunu sormuşlar o da:

- İstedim ki namaz sırasında bana ve bütün cemaate Kabe görünsün, yani biz Kabe'nin önünde namaz kılalım. Bu niyetle birinci tekbiri getirdim fakat Kabe görünmedi. İkincisinde de tekbir getirdim Kabe görünmedi. Fakat üçüncüsünde tekbir getirdim ve Kabe gözümün önünde belirdi, demiş. Bunun sebebini de Akşemseddin Hazretleri'ne sormuşlar o da bu hadiseyi şöyle anlatmış. Demiş ki:

- Padişahımız üç defa tekbir getirdi. Birinci tekbirde baktım ki, Ayasofya'nın yönü kıbleye bakmıyor. İçimden "İnşallah bir yanlış yapmayız" dedim. İkinci kez tekbir getirdi, tekrar namazı bozdu, namazı bozduğu için sevindim. Üçüncü tekbirde yine içimden: "İnşallah namazını bozar" dedim. Fakat o an bana manevi alemde cemaatin en arka safı gösterildi. En arka safta, bir kişilik yerin eksik olduğunu gördüm. Bir an baktım ki Hızır Aleyhisselam, o bir kişilik yere doğru saf tutmak için gelirken terler direğe parmağını soktu ve Ayasofya'nın yönünü kıbleye doğru çevirdi. Ondan sonrada bir kişilik yerin eksik olduğu o safa geçti ve namaza durdu. Böylece padişah üçüncü kez tekbir getirdikten sonra Kabe'yi tam karşısında gördü, bir daha selam vermedi ve böylece İstanbul'un fethetinden sonraki ilk cuma namazını kıldırdı

Ferhat Aslan -Efsane Şehir İstanbul- Kitabından alıntıdır.

[Resim: i4mru9.jpg]
"Bizi yükselten, dinimize karşı duyduğumuz büyük aşktır."

[ Cennet Mekan Abdülhamit Han ]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: FATİH 'in Ayasofya da kıldırdığı ilk Namaz
fatıh olmak ıcın once gonul dostlarının dergahında pısmek gerektır kı gorulmeyenı gorebılesın...

guzel bır hıkaye sıvaslı gülücük
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
menkıbeler menkıbeler menkıbeler....
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Fatih Sultan Mehmed dediğiniz adam da bir köleciydi.. Tıpkı Firavun gibi.. Sizde peygamberimiz Muhammed'e Efendi, Hz. gibi sıfatlar ekleyerek (bilmeden belkide) Allah'a şirk koşuyor, koşturuluyorsunuz..

Peygamberimiz Muhammed'in hiç kölesi olmadığını biliyor muydunuz? Köle çünkü kul demektir, o kendisine Allah'ın yarattığı başka bir insanı köle alacak kadar akılsız değildi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Göğe Bakma Durağı.
Allah'ın sevgili kuluna, “Sen olmasaydın, âlemleri yaratmazdım” dediğine sen hz., efendi demişsin çok mu ?
Kibirlerden dolayı kimseyi Allah'a şirk koşuyor diye yargılama hakkı kimseye verilemez. Allah'ın kitabında yazılanlar mevcuttur bunu belkide benden daha iyi bilenlersiniz. Bu sebeple Peygamber Efendimizi de nasıl övdüğünü bilirsiniz.

Ayrıca Peygamber Efendimizin kölesi bulunmadığını şahsım adına biliyorum. Sevmezdi de işini bi başkasına yaptırmayı, her işini kendi görürdü doğru. Fakat ona saygı duyulup seviliyor diye de köle olunmaz. Siz sevdiğiniz birisine köle mi oluyorsunuz yoksa?

Fatih Sultan Mehmet'e gelince. O ne güzel bir kumandandır ki Peygamber Efendimizin müjdesine mazhar olmuş. Bu derecedeki bi kişiyi eleştirmek açıkcası benim haddim değil. Demem o ki birşey demeden önce oturup, etraflıca düşünmek gerekir.

"Ezanı duyunca müziğin sesini kısmaması normaldir,
        Ben ezanı duyunca namaz kılmayan insanlar gördüm..!!"

"Ezana hürmetin esaslısı davete icabetle olur şarkıyı kapatmakla değil -dedi biri, haklıydı."
H
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Efendi; Arapça Rab demektir. Hazreti ise; özellikle peygamberi ve Allah'ı yüceltmek için başa konulan unvan. Sizlere göre..

Sonra tutuyorsunuz, halifelere, ehli beyte vs.'ye kullanıyorsunuz aynı ünvanı, e o zaman peygamberin, Allah'ın yüceltilmesi nerede kaldı tutup sıradan bir insanla aynı düzeye çektin bu nasıl yüceltme anlayışı?

Allah! tek, eşsiz, benzersiz, yaratılmamış, doğmamış, doğurulmamış, evveli ve ahiri olmayan ilah. Sen ne akılla daha bu ismin başına sıfat ve ünvan getirmeye cesaret ediyorsun?!

Hem Hz. Allah diyorsun sonra kalkıyor, Hz. Mevlana diyorsun, bu mudur senin yüceltme anlayışın? Sen zaten yaratıcıyı yüceltecek bir makamda değilsin ki! Bir kişiyi yüceltmek için önce senin ondan daha üst bir mertebede mevkide olman lazım..

Sonra Muhammed peygamber mesela, ona da Hz. ünvanını kullanıyorsun halife "hazretlerine" "hoca efendi hazretlerine" de bu mu yüceltme?

Allah, ona en üstün dereceyi vermiş "Resul" seçerek, sen kimsin, nesin ki bir de resule Hz. ünvanı kullanma cesareti gösteriyorsun?

Bunu yapanlar! Yanlış yapıyorsunuz haberiniz yok..
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.