You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Evlilik hakkında birkaç soru

Yeni Üye
Selamun Aleyküm,
Yaş gereği evlenme çağına geldim, birkaç sene öncesine kadar böyle bir his veya istek bile yoktu bende, birkaç dini soru sormak istiyorum;

1-) Evleneceğin kişi kaderin de belli midir ve bu kişi değişir mi?
2-) İnsanın kaderin de evleneceği gün belli midir, yoksa bu insanın çabasına mı kalmıştır?
3-) Bazı forumlar da ve bir kaç kişiden duyduğum şeyler var, kader de doğum tarihi, ölüm tarihi, aileni ve evleneceğin kişiyi değiştiremezsin, böyle birşey dinde geçiyormu?
4-) Şöyle birşey duymuştum, dua ederken evleneceğin kişi içinde dua et, çünkü evleneceğin şahıs değişmez fakat dua ile karakterini kötü ise Allah'a iyi biri olması için dua et diye birşey duydum?

Aklıma takılan bir kaç soru, dini bilgileri araştırıp öğrenmeyi severim fakat bunların cevabını öğrenemedim, güzel bilgileri etrafım dakilerede paylaşırım, cevaplarınızı bekliyorum.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
RE: Evlilik hakkında birkaç soru
Kader hakkında alimlerimiz çok değişik tanımlamalarda bulunuyor, ancak kafa karışıklığına sebep olmamak adına kısaca;

Kader, Allah Teala'nın önümüze koymuş olduğu seçeneklerden hangisini seçeceğimizi bilmesidir. Bu bilgi Levh-i mahfuz'da yazılıdır.

Önümüzdeki seçeneklerden Allah Teala'nın izin verdiği ölçüde dilediğimizi seçebiliriz, seçimimizi değiştirebiliriz.
Ancak Levh-i mahfuz'u değiştiremeyiz çünkü Allah Teala neyi seçeceğimizi daha evvelden bildiği için değişmemek üzere Levh-i mahfuz'a yazmıştır.

Zannedersem bütün sorularınıza cevap oldu. Daha fazla ayrıntıya gerek yok diye düşünüyorum.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Süper Moderatör
RE: Evlilik hakkında birkaç soru
Kader konusunun tartışılmasını birçok alim, özellikle eskiler hoş karşılamamıştır. En kısa tanımı ile kader
"YAŞADIĞIMIZ HAYATTIR" deyip kestirip atmışlardır.

Ama bu bizim sorumluluklarımızdan bize muaf etmez. Biz tercihlerimizden, tercih ederken dikkate aldığımız kıstaslardan sorumluyuz.

Mesala sizin durumunuz: Evleneceğiniz kişide sizin tercih sebebleriniz nedir?
Kimisi güzelliğine, kimisi malına-zenginliğine, kimisi soyuna-sopuna bakar, kimisi de Allah rızasını arar, eşinin saliha bir mümin olması onun için en önemli sebebtir.

Siz hangi kıstasa bakarsanız bakın, sonunda yine Allah'ın dediği olacak, yazılı kaderinizi yaşayacaksınız, ancak sizin aklınızdaki, gönlünüzdeki tercih-gerçekleşse de, gerçekleşmese de- sizin sorumluluğunuz olacaktır.

Onun için siz tercihlerinizde birinci sırada Allah rızasını gözetin, kendinizin ve çocuklarınızın dünyevi değil, uhrevi geleceğini ön planda tutarak tercihlerinizi yapın. Sonra da Allah'a bu evliliğin hayırlı olması için dua edip, tevekkül edin.

Bu demek değildir ki, saliha bir kadın seçtim, çok mutlu olacağız veya güzelliğini ön planda tuttum yanlış yaptım, kötü bir evlilik olacak. En başta söylediğim gibi siz kaderinizi yaşayacak, ancak tercihlerinizden sorumlu olacaksınız.

Bakara 2/221- Müşrik kadınları, iman etmedikçe nikâhlamayın. Bir müşrik kadın, sizin hoşunuza gitse bile, iman etmiş olan bir cariye herhalde ondan daha hayırlıdır. Müşrik erkeklere de mümin kadınları nikâh ettirmeyin. Bir müşrik, sizin hoşunuza gitse bile, mümin bir köle elbette ondan daha hayırlıdır. Onlar sizi ateşe davet ederler, Allah ise, kendi izniyle cennete ve mağfirete davet ediyor ve âyetlerini insanlara açıklıyor. Umulur ki onlar hatırda tutup, öğüt alırlar.

Bakara 2/215- Savaş size farz kılındı, gerçi o size hoş gelmez. Olabilir ki siz, bir şeyden hoşlanmazsınız; oysa ki o sizin için bir hayırdır. Yine olabilir ki, siz bir şeyi seversiniz, oysaki o sizin için bir kötülüktür. Allah bilir, siz bilmezsiniz.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.