Birçoğunuz biliyorsunuz Allah'ın 99 isminin faziletleri ve anlamları var.. Bunları her gün anmanın dertlere, sıkıntılara deva olduğunu artık doktorlar bile söylüyorlar.. Bunlara belli sayılar verilmiş.. bu şekilde kıyıda köşede Allah'ı anıyor insanlar.. Yakın tarihte ben de buldum ve başladım.. Hepsini toplarsanız günde ortalama 600 tesbih çekmiş oluyorsunuz.. Doğru zikrin nasıl olduğunu araştırırken bu şekilde yapılan, sadece belli sayılarla anmanın yanlış olduğunu söyleyenlerin olduğunu gördüm.. '' Hergün 400 defa El-Bari demenin bir faydası olmaz tek başına '' diyor bazıları.. Peki doğruları nasıldır.. Yani hem namaz kılıp oruç tutup zekat verip hacca gidip hem de bunlara devam edilmez mi?.. Cami imamına sormadan önce bir danışayım dedim buraya.. Ne dersiniz siz bu konuda?
Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Esma Zikri!
Esma Zikri!
Birçoğunuz biliyorsunuz Allah'ın 99 isminin faziletleri ve anlamları var.. Bunları her gün anmanın dertlere, sıkıntılara deva olduğunu artık doktorlar bile söylüyorlar.. Bunlara belli sayılar verilmiş.. bu şekilde kıyıda köşede Allah'ı anıyor insanlar.. Yakın tarihte ben de buldum ve başladım.. Hepsini toplarsanız günde ortalama 600 tesbih çekmiş oluyorsunuz.. Doğru zikrin nasıl olduğunu araştırırken bu şekilde yapılan, sadece belli sayılarla anmanın yanlış olduğunu söyleyenlerin olduğunu gördüm.. '' Hergün 400 defa El-Bari demenin bir faydası olmaz tek başına '' diyor bazıları.. Peki doğruları nasıldır.. Yani hem namaz kılıp oruç tutup zekat verip hacca gidip hem de bunlara devam edilmez mi?.. Cami imamına sormadan önce bir danışayım dedim buraya.. Ne dersiniz siz bu konuda?
Allah ı her an anmanın her seye sıfa oldugu apacık bellıyken bu soruya nıye ıhtıyac duyuyorsun?
dıye sormussun;
Allah ın ısımlerını zıkretmek ıcın sahıh hadıslere ıhtıyac var mı?
demısım bende.
esma zıkrı hakkında sahıh hadıs arıyorsun.sahıh hadıs yoksa ne olacak,
bu sahıs esma zıkrı yapmayacak mı?
Bugün cuma hutbesinde imamın ağzından çıkan şu sözleri aktarayım;
''Peygamberimiz(sav) bile günahkar olmadığı takdirde geceleri en az 100 kez 'Estağfirullah' derdi''...
Cümle aynen böyle.. Bu da tesbih sayılmaz mı? Ashabı, Peygamberimiz(sav) ne yaptıysa onu yaptılar bunu biliyoruz..
Allah'ın isimlerine gelince; onların belli faziletleri vardır.. Dua okurken fazilet bekleyebiliyorsak bunda da aynı şeyleri geçerli sayamaz mıyız? Bu konularda bazı alimlerde fikir birliğindeler.. yani günde 100 veya 1000 defa la ilahe illallah demenin sadece boş laf olarak kalması bence yanlış bir beyan olurdu.. sizce de öyle değilmi?
Peygamberimiz(sav) bir amel yaptıysa eğer ona bidat denmezPeygamberimizin(sav) yaptığı,yapılmasını tavsiye ettiği veya yapılmasını meşru gördüğü ameller yalnızca makbul ve bidat olmayan amellerdir.100 kere estağfirullah dediğine delil vardır belki ellerinde,bilemiyorum bu hadisi de görüp ona göre söylemek gerekir.Fakat günde 70.000 kere söylenen kelime i tevhid kampanyaları falan oluyor,bu tip kafadan sayıdan verme olayı dinimizde yoktur.70 bin kere söylenen La ilahe İllallah'ı günde 5-10 defa kalpten söylerseniz hem bidatin günahına girmemiş,hem de bu mübarek zikrin ecrini kazanmış olursunuz inşaAllah.
....
''Elbette Allah’ın isimlerinin de bir ebced değeri ve tarihi sayısı vardır. Bunlar tesadüfi ve hikmetsiz olamazlar.
Rahman: 298, Kaviy: 116, Semi: 180, Kerim: 270, Fettah: 489, Hafiz: 998 ve hakeza…
Dua ederken esmaü’l-hüsnayı okuyup okuyup vesile kılmak duanın en makbul şartlarındandır.
“De ki: “(Rabbinizi) ister Allah diye çağırın, ister Rahman diye çağırın. Hangisiyle çağırırsanız çağırın, nihayet en güzel isimler O’nundur.” Namazında sesini pek yükseltme, çok da kısma. İkisi ortası bir yol tut. “4 ayeti bu hususu anlatır.
Asr-ı saadette ve sahabe-i kiramın yaptığı dualarda, esma-ü hüsnanın ebced değerine göre çektiklerine dair hiçbir rivayete rastlamadım. Bu güzel isimleri, ebced değerleriyle o rakam kadar çekilmeli sözü çok iddialı olur. Sünnet anlayışına uygun düşmez.
Allah’tan rızık isteyeceğimiz zaman “Ya Rezzak” der öyle dua ederiz. Bunu söylerken “Rezzak” isminin ebced değeri olan 308 defa söylemekte de bir mahsur yoktur.
Herhangi bir şeyi ezberleyeceğimiz veya düşmandan kötülük ve şerlerden korunmak istediğimiz zaman “Ya Hafiz” isminin ebced değeri olan 998 defa çekmede bir mahsur yoktur. Siz misalleri çoğaltabilirsiniz.
Dille yapılan zikirde özellikle Cenâb-ı Hakk’ın isimleri tekrar edilmektedir. Bir mürşidin irşadı ve gözetiminde, o En Güzel İsimler’den bazıları belli bir sayıya göre söylenmektedir. Sayı mevzuunda Kitap ve Sünnet’te kat’i bir şey yoktur. Fakat selef-i salihinden bazıları, o mübarek isimleri ebced hesabındaki karşılıklarına göre çekmişlerdir. Meselâ, Allah lafz-ı celâlinin ebced karşılığı 66’dır. Zikir sırasında bu lafz-ı celâl’i bazıları 66 kez, bazıları da 66’nın katları adedince tekrar etmişlerdir. Bununla beraber, Esma-i İlâhî’den hangisinin sizin üzerinizde galip ve hakim olduğunu biliyorsanız, o isme devam etmenizi tavsiye etmişlerdir. Meselâ "Latîf" ismine mazhar olabilirsiniz. O zaman her namazdan sonra onu 129 defa söylersiniz; çünkü bizim bildiğimiz iki ebced hesabından birine göre Latîf ismi 129’a denk düşmektedir.
Aslında zikir daha şümullü düşünülmelidir; yani anma, unutan bir insanın hatırlaması olarak değil de hatırlamanın sürekli olması, her fırsatta O’nu bir kere daha yâdetme ve bunun insan tabiatının bir yanı haline gelmesi şeklinde anlaşılmalıdır. Bu zaviyeden namaz, oruç, zekat, hac ve tefekkür de bir zikirdir.''
Ben bir şey kanıtlamaya flan çalışmıyorum yanlış anlamayın ama sadece yaptığım şeyin doğru olup olmadığını kesinleştirmek istiyorum.. Çünkü yazılan bu yazılardaki sıfatların faziletlerini apaçık şekilde istiyorum, arzuluyorum... Allah'ı arzulamak ve onun isimlerindeki faziletleri kazanmak, bidat olmasa gerek diye düşünüyorum.. Yoksa yine mi yanlış düşünüyorum?
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi