You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Erkeklere Kırmızı Renkli Elbiseyi Yasaklayan Rivayetler

Kırmızı Renkli Elbiseden Yasaklayan Rivayetler

1- İbn Abbas radıyallahu anhuma’dan: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

لا تلبسوا ثوبا أحمر

''Kırmızı elbise giymeyin.''

(Hasen. İbn Ebi Şeybe (5/159) el-İstizkar (8/301) Ebu Said el-Eşec, Cüz (no 79) Ahmed el-Vera (s.175)

2- İmran b. Husayn radıyallahu anhuma’dan: Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

لا أركب الأرجوان ، ولا ألبس المعصفر

''Kırmızı semer (veya minder) üzerine binmem, asfurla boyanmış (kırmızı veya sarı) elbise giymem.''

(Hasen. Ebu Davud (4048) Hakim (4/211) Ahmed (4/442) Tirmizi (2788) Bezzar (9/33) Ru'yani (77, 81)

3- Cabir radıyallahu anh'den aynısı

(Hasen. Ahmed (3/342, 347)

4- Ali radıyallahu anh'den:

نُهِيَ عَنْ مَيَاثِرِ الْأُرْجُوَانِ ، وَلُبْسِ الْقَسِّيِّ ، وَخَاتَمِ الذَّهَبِ

''Kırmızı semerlerden, ipekli giymekten ve altın yüzükten yasaklanmıştır.''

(Sahih. Ebu Davud (4050) Nesai (5184)

5- Bera b. Azib radıyallahu anh'den:

أن النبي صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نهى عن الميثرة الحمراء

''Nebî sallallahu aleyhi ve sellem kırmızı semerlerden yasaklamıştır.''

(Sahih. Buhari (5838)

6- Burayde radıyallahu anh'den:

شهدت مع رسول الله فتح خيبر وكنت فيمن صعد الثلمة فقاتلت حتى رأى مكاني وأتيت وعلي ثوب أحمر فما علمت أني ركبت في الإسلام ذنبا أعظم منه للشهرة

''Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem ile beraber Hayber’in fethine katıldım. Kalenin gediğine çıkanlardan biri idim. Yerimi görünceye kadar savaştım ve geldim. Üzerimde kırmızı bir elbise vardı. Şöhret elbisesi olmasından dolayı İslam’dan bundan daha büyük bir günah işlemedim.''

(Hasen mevkuf. Ru’yani (39) İbn Asakir (71/379) İbnu’l-Cevzi Telbisu İblis (s.239)

Bayram Günlerinde Erkeklerin Kırmızı Giymesinin Cevazı

Cabir radıyallahu anh'den:

أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَلْبَسُ بُرْدَهُ الْأَحْمَرَ فِي الْعِيدِ وَالْجُمُعَةِ

''Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem kırmızı bürdesini bayram ve Cumada giyerdi.''

Mudelles. Beyhaki (3/247) İbn Ebi Şeybe (1/481) İbn Asakir (4/204) Haccac b. Ertat an’ane ile rivayet etmiştir.

Ebu Cuhayfe radıyallahu anh'den:

أنه رأى النبي - صلى الله عليه وسلم - خرج في حلة حمراء مشمرًا صلى إلى العنزة بالناس

''O, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem'in üzerinde kırmızı bir hulle ile (bayram namazına) çıktığını ve bir deyneği (sütre edinerek) insanlara namaz kıldırdığını gördü.''

(Sahih. Buhari (1/147) Muslim (1/360) Ahmed (4/308)

Burayde radıyallahu anh'den:

خَطَبَنَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَأَقْبَلَ الْحَسَنُ وَالْحُسَيْنُ عَلَيْهِمَا قَمِيصَانِ أَحْمَرَانِ يَعْثِرَانِ وَيَقُومَانِ…

''Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bize hutbe verdi. Hasen ve Huseyn üzerlerinde iki kırmızı gömlek olduğu halde düşe kalka geldiler…''

(Sahih. İbn Huzeyme (1456, 1801) İbn Hibban (13/402) Hakim (1/424) Ahmed (5/354) Nesai (1413) Ebu Davud (1109) Tirmizi (3774) İbn Mace (3600)

Bera b. Azib Radıyallahu anh'den:

رأيتُ رسولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم في حُلةٍ حمراءَ - وقالَ عَمرو في حديثِهِ: في ثوبٍ أَحمرَ - ما رأيتُ أَحداً أَحسنَ في تلكَ الحُلةِ مِنه

''Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in üzerinde kırmızı bir hulle (elbise) gördüm. Bu hullenin Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'den daha güzel yakıştığı birini de görmedim.''

(Sahih. Buhari (3551, 5848, 5901) Muslim (2337)

Amir el-Muzeni radıyallahu anh'den:

رأيت رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم بمنى وهو يخطب على بغلة وعليه برد أحمر

''Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'i Mina’da bir katır üzerinde iken ve üzerinde kırmızı bir bürde olduğu halde hutbe verirken gördüm.''

(Muzdarip. Ahmed (3/477) Ebu Davud (4073) Ziya el-Muhtare (8/211, 212) Taberani Evsat'ta (3/264) aynı raviler yoluyla ''Üzerinde yeşil bürde vardı'' lafzıyla rivayet etmiştir. Yine Taberani'nin diğer rivayetinde Suku'l-Mecaz'da gördüğü şeklinde gelmiştir.)

Aişe radıyallahu anha'dan:

رَأَيْتُ جِبْرِيلَ - عَلَيْهِ السَّلَامُ - عَلَيْهِ عِمَامَةٌ حَمْرَاءُ مُرْخِيَهَا بَيْنَ كَتِفَيْهِ

''Cebrail aleyhi's-selâm'ı omuzlan arasında (ucu) sarkan kırmızı bir sarıkla gördüm."

(Hasen mevkuf. Taberani Evsat (5/380) Zubeyr b. Bekkar, Ezvacu'n-Nebi (s.36)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 14-12-2013, Saat:11:30 PM, Düzenleyen: Haifa As-Sudani.
General
RE: Erkeklere Kırmızı Renkli Elbiseyi Yasaklayan Rivayetler
bayram günleri ziyadesi aktarılan son hadislerin hangisinde geçiyor? tüm hadisleri okuduğumda bir yasaklama göremedim ben, kaldı ki kuranda açıkça belirtilmemiş bir hususta birbiri ile çelişki arz eden rivayetler de varsa haramlığı iddiası biraz havada kalıyor.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Rasulullah a.s 'ın kırmızı elbise giymeyi yasakladığı sahih yoldan nakledilmiştir.Bu nakle karşı ko­yacak başka bir nakil de yoktur Yine Abdullah b. Ömer'in üzerinde kırmızı iki elbise görünce ona bu elbiseleri yakmasını emretmiştir.Rasulullah a.s kırmızıya karşı bu denli sert bir tutum takınarak nehyettiği belirtirken sonra kalkıp kendisinin giymesi düşünülemez..Ayrıca istisna olarak diğer hadislerde geçen عيد kelimesi diğer hadislerin de bu manaya geldiğine delalet eder.Aynı müzik konusundaki gibi bir istisna..Ki hulle genelde bayram da giyilen bir kıyafettir.Nitekin ipeğin yasaklandığı hadiste de Omer r.a ipek bir hulleyi bayram için suslenmek için Rasulullah'ın giymesini istemiştir.

Nehyine dair hadis sabit olduğu halde sizin helal demeniz Rasulullah'ın sözünü tekzibe gider.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 20-12-2013, Saat:06:19 PM, Düzenleyen: Haifa As-Sudani.
Profesör
Peygamberimizin (a.s.m) beyaz, siyah, yeşil ve kırmızı renklerden yapılmış elbiseleri çeşitli zamanlar da giydiği bilinmektedir. Ancak çoğu zaman beyaz rengi tercih ettikleri gibi, ashabına da tavsiye etmişlerdir. Kırmızı renk cübbe, hırka ve sarık giydiklerine dair rivayetler vardır.(İbn-i Sa'd, Tabakat I. 451; Buhari, el-Ebed 127 no: 348)
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
verdiğn başlıkla hadisler pek uymamış
yasak olmadığı Efendimizin kırmızı elbise giymesiylede sabitleşmiş oldu...
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
aktardığın sahih hadisler içinde de Rasulullahın kendi koyduğu(?) yasağı(x2 ?) deldiği naklediliyor, başkalarını da yine araştırıp bulabilirsin. net bir haram ifadesi kullanmak için bu çelişki işi yokuşa sürüyor.

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.