You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Eger Yalanci Isen
'Israilogullari'ndan abras (cilt hastasi), kel ve kör üç kisi vardi. Hz. Allah bu üç kisiyi imtihan etmek istedi de kendilerine bir melek gönderdi. Melek abrasa geldi ve:
' Hangi sey sana daha sevimlidir? diye sordu. Abras:

' Güzel vücut, güzel ten ve halkin igrendigi abrasligin benden giderilmesidir, dedi. Melek onun vücudunu sivazladi, hemen çirkin manzarasi gitti; kendisine güzel bir renk, güzel bir ten verildi. Melek yine sordu:

' En çok hangi maldan hoslanirsin? Abras:

' Deve'den, dedi. Ona, on aylik bir disi deve verildi. Melek:

' Allah bu deveye senin için bereket kilsin, diye dua etti.

Sonra melek kel'in yanina geldi ve ona:

' En çok hangi seyi istersin? diye sordu. Kel:

' Güzel saç ve halkin tiksindigi su kelligin benden gitmesini, dedi. Melek onu da sivazladi, kelligi gitti; kendisine güzel bir saç verildi.

Melek tekrar sordu:

' Hangi mal daha çok hosuna gider? Kel:

' Sigir, dedi. Ona da yüklü bir inek verildi. Melek:

' Allah bu inekte senin için bereket kilsin, diye dua etti.

Daha sonra melek, kör'ün yanina geldi ve ona da sordu:

' Hangi sey daha çok hosuna gider?

' Allah'in, gözümü bana iade buyurup insanlari görmem, dedi. Melek onu da sivazladi. Allah Teala da ona gözünü iade buyurdu. Melek:

' Hangi mal daha çok hosuna gider? dedi. Kör:

' Koyun, diye cevap verdi. Ona da kuzulu bir koyun verildi.

Bir müddet sonra deve ve sigir sahiplerinin bu hayvanlari yavruladi, koyun sahibinin koyunu da kuzuladi. Öyle ki; deve sahibinin bir vadi dolusu devesi, sigir sahibinin bir vadi dolusu sigiri, koyun sahibinin de bir dere dolusu koyunu oldu... Derken bir zaman sonra o melek, ilk görüstügü andaki süret ve hey'etinde abras'a geldi:

' Ben yoksul bir adamim, dedi, yolculugum esnasinda maiset imkanlarim kesildi. Bugün gitmek istedigim yere varmam, ancak evvela Allah'in, sonra da senin sayende olacak. Sana güzel renk, güzel ten ve bolca mal veren Allah hakki için, ben senden bir deve istiyorum ki, yolculugumda (gitmek istedigim yere) onun sirtinda varayim. Abras:

' Hak sahipleri çoktur (yardim edilecek pek çok yer var, sana verecek malim yoktur), dedi. Melek:

' Ben seni taniyor gibiyim. Sen halkin tiksindigi abras degil misin? Sen Allah'in (sonradan) servet verdigi fakir degil misin? dedi. Abras:

' Ben bu mala ancak ata'dan ata'ya intikal ile varis oldum, dedi. Melek:

' Eger iddianda yalanci isen, Allah seni eski vaziyetine çevirsin, dedi.

Sonra melek (ilk görüsmelerindeki) süret ve hey'etinde kel adama geldi. Ona da abras'a dedigi gibi dedi. Kel de abras gibi reddetti. Melek:

' Eger yalanci isen, Allah seni önceki haline soksun, dedi.

Daha sonra melek (yine ilk görüsmelerindeki) süret ve sekliyle kör'e geldi ve dedi ki:

' Ben yoksul biriyim; yolda kaldim, yolculugum esnasinda maiset sebeplerim kesildi. Bugün gitmek istedigim yere varmam, önce Allah, sonra da senin sayende olacak. Sana gözünü iade eden Zat hakki için, senden bir koyun istiyorum ki; yolculugumda onun (sütünden gidalanarak) memleketime varayim.

Bunun üzerine o adam:

' Diledigin kadar al, diledigin kadarini da birak. Vallahi bugün, Allah için alacagin hiçbir seyde sana güçlük çikarmayacagim, dedi. Melek de:

' Malin sana kalsin. Siz imtihan olundunuz. Senden razi olundu (hosnut kalindi), diger iki arkadasina da gadap olundu, dedi.

Mevlamiz, cümlemizi cimrilik ve nankörlük illetlerinden uzak eyleyip, hayir ve hasenatta yarisan ve zatina daima sükreden kullarindan eylesin. Amin...
Artık çok değiştim
MeLankoLi bir kişiliğim..
Bunu ilk beğenen sen ol.
LoadinG....*
RE: Eger Yalanci Isen
aminnn...

06/07/2012 İçinde bulunduğum durumu kimseye anlatamam, sen de anlamazsın. Ben bile anlamıyorum ki başkasına nasıl anlatırım!

Franz Kafka

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.