You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

EFENDİMİZİN DİLİYLE KANAAT

Profesör
Allâh Rasûlü -sallallâhu aleyhi ve sellem-:
“Kanaat, bitmez-tükenmez bir hazinedir.” (Deylemî, Müsned, III, 236/4699) buyurmaktadır.

* * *
Ebû Hüreyre -radıyallâhu anh- anlatıyor:
Bir gün Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ashâbına:
“–Şu kelimeleri kim benden alıp onlarla amel edecek ve (buna ilâveten) onlarla amel edecek olana öğretecek?” buyurdular. Ben hemen atılıp:
“–Ben, ey Allâh’ın Rasûlü!” dedim.
Efendimiz -aleyhissalâtü vesselâm- elimden tuttu ve şu beş şeyi saydı:
“- Haramlardan sakınırsan, Allâh’ın en âbid kulu olursun!
- Allâh’ın sana olan taksîmine râzı olursan, (kanaatta) insanların en zengini olursun!
- Komşuna ihsanda bulun ki (kâmil bir) mü’min olasın.
- Kendin için istediğini, başkaları için de iste ki (kâmil bir) Müslüman olasın!
- Fazla gülme! Çünkü fazla gülmek kalbi öldürür.” (Tirmizî, Zühd, 2/2305; İbn-i Mâce, Zühd, 24)

* * *
Peygamber Efendimiz, kanaatkâr kimseleri şöyle medheder:
“Müslüman olan, kendisine yeteri kadar rızık verilen, Allâh’ın kendisine verdiği nîmete kanaat eden kimse, şüphesiz kurtuluşa ermiştir.” (Müslim, Zekât, 125)

* * *
Yine Rasûl-i Ekrem Efendimiz:
“Allâh’ım! Muhammed ehlinin rızkını, ihtiyaç miktarı kıl.” (Müslim, Zekât, 126; ayrıca bkz: Buhârî, Rikak, 17) diye duâ ederdi.

* * *
Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurur:
“İnsanoğlunun bir vâdi dolusu altını olsa, bir vâdi daha ister. Onun gözünü topraktan başka bir şey doyurmaz. Fakat Allâh, tevbe edenin tevbesini kabûl eder.” (Buhârî, Rikâk, 10; Müslim, Zekât, 116-119)

* * *
Peygamber Efendimiz -aleyhissalâtü vesselâm- şöyle buyurmuştur:
“Sizden biri, mal ve yaratılışça kendisinden üstün olana baktığı zaman, nazarını bir de kendisinden aşağıda olana çevirsin.” (Buhârî, Rikâk, 30)

* * *
Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“Cebrâîl bana geldi ve şöyle dedi: «Yâ Muhammed! İstediğin kadar yaşa, (sonunda) mutlakâ öleceksin! İstediğini sev, (sonunda) mutlakâ ayrılacaksın! İstediğin şeyle amel et, (sonunda) onun karşılığını elde edeceksin! İyi bil ki, mü’minin şerefi, geceleri kâim olmasında; izzeti ise, insanlardan müstağnî kalmasındadır!»” (Hâkim, IV, 360-361/7921)

* * *
Allâh Rasûlü hutbesinde şunları söylüyordu:
“İstiğnâ gösteren ve iffetini muhâfaza eden insanları, Cenâb-ı Hak bütün âlemden müstağnî kılar.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, III, 449)

* * *
Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- zühdü ne güzel târif etmişlerdir:
“Dünyâda zâhidlik, ne helâli harâm etmek ne de malı mülkü terk etmekledir. Dünyâda zâhidlik, ancak Allâh’ın mülkünde olana kendi elindekinden daha fazla îtimâd etmen; başına bir musîbet geldiği ve yakanı bırakmadığı müddetçe, onun ecir ve mükâfâtından son derece ümitvâr olmandır.” (Tirmizî, Zühd, 29/2340)
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: EFENDİMİZİN DİLİYLE KANAAT
amin...
"Ey Sevgili!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
yazıyı okumadın mı gülücük
"Ey Sevgili!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Okudum ve Allah'a yakardım, peygamberleri putlaştıran insanlardan ötürü

Benim efendim (Rabbim) yalnızca Allah, O'nun yarattığı herhangi bir kulu değil
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
biz ikisini de ayırmayız
neyse ya nasıl biliyorsan öyle inan ok ; )
"Ey Sevgili!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
İkileme yaparım diyorsun yani.. Allah'ın yanına onun yarattığı bir kulu koyabiliyorsun öyle mi, vay be ne cesaret..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Türkçedeki efendinin Arapçadaki karşılığı tek değildir, Rabb de efendidir Seyyid de efendidir. Bir mahluka Rabb demek yasaklanmıştır çünkü Rabbimiz her şeyin yaratıcısı Allahtır, fakat seyyid bunun gibi bir Rabblik iddiası ile söylenmez. sünnette yer almasa da salavatlarda geçen "seyyidene" lafından da anlıyoruz.
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
@karadamlalar bak bakalım @reyyan'ın yukarıdaki yorumuna, ne anlamda kullanmış, gör. Ayrıca açıklama yapmana gerek yok güzel kardeşim biliyorum ben anlamları. Ancak bu ve bunun gibi peygamberlerin isimlerinin önüne sıfat vs. koyma olayları şeytanın işidir. Putlaştırma olayıdır, ilahlaştırmadır
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.